INTERVIU Răzvan Șelariu: Clujul va fi capitala gimnasticii europene, ceea ce este o onoare pentru România
Fostul gimnast Răzvan Șelariu (33 ani) a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că orașul Cluj-Napoca va fi capitala gimnasticii europene luna aceasta, ceea ce este o onoare atât pentru noi, ca români, cât și pentru gimnastica românească.
Sursa foto: Selariu Razvan Dorin / Facebook.com
Șelariu, care din 2009 este antrenorul echipei naționale feminine a Qatarului, a precizat că dintre gimnaștii români șansele cel mai mari la medalii le au Cătălina Ponor și Larisa Iordache, ambele la bârnă, și Marian Drăgulescu, la sărituri.
Șelariu, medaliat cu bronz în întrecerea pe echipe la JO 2004, consideră că faptul că Europenele au loc în România poate constitui o presiune benefică pentru gimnaștii noștri, deoarece asta ''uneori te încurajează și te motivează foarte mult''. Totuși, Șelariu recunoaște că ''România apasă greu pe umerii gimnastului oriunde în lume, mai ales acasă''.
Fostul campion european cu echipa (2004) regretă că nu poate veni la Cluj din cauza programului său și apreciază că ''este foarte greu în momentul de față să mai egalăm performanțele din trecut. Ne lipsește o temelie bine consolidată și avem nevoie de anumite schimbări în sistemul actual''.
Palmaresul lui Răzvan Șelariu mai cuprinde o medalii de argint în 2005 la Europenele de la Debrecen, la individual compus și sol, argint în 2006 cu echipa, la Volos, și în 2008 la Lausanne, la sol, precum și medalii de bronz la Europenele de la Debrecen (sărituri) și Lausanne (echipa).
Campionatele Europene individuale de gimnastică artistică vor avea loc în perioada 19-23 aprilie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
AGERPRES: Cum vedeți Campionatele Europene găzduite de Cluj-Napoca, primele organizate in România după 60 de ani?
Răzvan Șelariu: Felicitări federației și organizatorilor, care au făcut posibil ca după atâția ani România să găzduiască o competiție europeană într-un sport care ne-a consacrat internațional de-a lungul timpului! Clujul va fi capitala gimnasticii europene, ceea ce este o onoare atât pentru noi, ca români, cât și pentru gimnastica românească.
AGERPRES: Ce părere aveți despre loturile care vor reprezenta România la aceste Europene? Ce șanse avem la medalii?
Răzvan Șelariu: Este adevărat că România nu mai are loturile de altădată, care permiteau oarecum o certitudine în privința unui loc pe podium, dar mecanismul tânăr alături de gimnaștii consacrați deja, mă fac să sper la cel puțin una, două finale.
AGERPRES: Ce șanse avem la medalii?
Răzvan Șelariu: Gimnastica e un sport în care orice e posibil. Pe lângă ceea ce ai învățat și aprofundat în numeroasele antrenamente, mai există și zile nefaste, emoții mari care duc la execuții ratate, precum și alți factori externi. Deci cred că orice este posibil și în ceea ce privește șansele la medalii.
AGERPRES: Care dintre sportivii noștri pot urca pe podium și la ce probe? De la cine aveți așteptări mai mari?
Răzvan Șelariu: Nu știu dacă le-aș putea numi mari așteptări, dar îi consider promițători la bârnă pe Cătălina Ponor, alături de Larisa Iordache, și la sărituri pe Marian Drăgulescu. Sunt de luat în calcul și Vlad Cotuna la paralele și bară, iar Cristian Bățagă la cal cu mânere. E o competiție acerbă, la care vor participa multe valori internaționale în domeniu, clar nu va fi o competiție ușoară pentru gimnaștii noștri.
AGERPRES: România s-a întors anul trecut de la Europene cu patru medalii, doua câștigate de Cătălina Ponor si doua de Marian Drăgulescu, se poate mai mult la Cluj?
Răzvan Șelariu: După cum am spus, în gimnastică și mai ales în competiții, orice este posibil, deci nu putem decât să sperăm că se va putea mai mult de patru medalii la Cluj.
AGERPRES: Faptul că această ediție se organizează acasă este un avantaj pentru sportivii noștri sau un dezavantaj, având în vedere presiunea care va exista din partea publicului?
Răzvan Șelariu: Presiunea din partea publicului nu e întotdeauna un factor negativ. Din contră, uneori te încurajează și te motivează foarte mult. România apasă greu pe umerii gimnastului oriunde în lume, mai ales acasă.
AGERPRES: Aveți un regret că nu ați putut concura într-o competiție de acest nivel în țară?
Răzvan Șelariu: Cu siguranță mi-ar fi plăcut să concurez acasă, dar indiferent de locul unde am participat la competiții, am făcut-o pentru România și cu România în suflet.
AGERPRES: Ce sfaturi le-ați da componenților loturilor naționale înaintea acestor Europene? Veți merge la Cluj să îi încurajați?
Răzvan Șelariu: Din păcate, nu pot ajunge la Cluj datorită programului meu de lucru, dar sportivii noștri pot fi siguri că sunt alături de ei cu tot sufletul. Din postura actuală de profesor, îi sfătuiesc să aibă concentrare maximă și să fie focusați pe ceea ce au învățat la antrenamente. Din postura de fost gimnast, îi sfătuiesc să încerce să-și controleze emoțiile pe cât de mult le este cu putință.
AGERPRES: Ar putea reprezenta această ediție a Europenelor un nou început pentru gimnastica românească?
Răzvan Șelariu: Din punctul meu de vedere, este foarte greu în momentul de față să mai egalăm performanțele din trecut. Ne lipsește o temelie bine consolidată și avem nevoie de anumite schimbări în sistemul actual. Schimbări de mentalitate, de percepție a sportivului, de tehnică de antrenamente, precum și baze de selecție corect stabilite, care ar putea readuce gimnastica românească acolo unde îi este locul, pe podiumul gimnasticii mondiale.
AGERPRES: Loturile naționale ale României nu traversează cea mai bună perioadă a lor, se poate vorbi despre o criză?
Răzvan Șelariu: ''Criză'' nu știu dacă este cuvântul potrivit pentru a descrie perioada pe care o traversează loturile naționale, cred că este vorba de un declin al gimnasticii românești.
AGERPRES: De ce are nevoie gimnastica românească pentru a reveni în elita mondială?
Răzvan Șelariu: Elita mondială ... Da, aici ar fi multe de spus ... Încerc să sintetizez puțin. În primul rând sportivii au o moștenire considerabilă primită de la predecesorii lor și ar trebui să fie mai responsabili. Viața e plină de tentații, însă, un sportiv de performanță nu ar trebui să se lase distras de ele și să nu se mai focuseze pe antrenamente. De exemplu, tehnologia și smartphone-urile, al căror loc, evident, nu e în sala de antrenament.
În al doilea rând, după cum am menționat anterior, sistemul are nevoie de anumite schimbări, pornind de la tehnicile de antrenament, care sunt primordiale dacă ne propunem ca gloria de altădată să nu devină doar o simplă amintire. Într-o societate aflată într-o continuă dezvoltare și cunoaștere, evident și tehnicile de antrenament trebuie să progreseze, căci altfel devin perimate și nu mai folosesc nimănui, nici antrenorului și cu atât mai puțin sportivului. Nu putem rămâne impasibili în fața sistemului și, dacă vrem să clădim ceva de acum încolo, trebuie să gândim foarte serios în acest sens. Este ușor să critici și să distrugi spiritul altora, dar să reclădești ce a fost odată s-ar putea să dureze o viață întreagă. Conștiința sinelui reprezintă cea mai mare influență în execuția corectă a tuturor acțiunilor fizice.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Țenea, editor: Mihai Dragomir)