INTERVIU Preotul Constantin Necula: Adevăratele și gravele probleme de morală ale românilor nu sunt rezolvate
Cel mai important proiect de țară al României îl reprezintă refacerea familiei românești și rezolvarea "adevăratelor și gravelor probleme de morală" și astfel românii nu vor mai fi atât de triști, afirmă preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, într-un interviu acordat duminică AGERPRES.
Părintele Necula crede că, în caz de cutremur și nu numai, "nicio instituție din România nu este real pregătită să intervină în timp util". ''În afară de Dumnezeu, care nu e instituție'', adaugă preotul.
Constantin Necula se gândește și la românii din Marea Britanie, cu care se va întâlni în perioada următoare, și îi îndeamnă pe aceștia să nu se teamă de Brexit.
În premieră, preotul Necula anunță că luna aceasta va conferenția după un recital rock, cu scopul de a strânge bani pentru restaurarea casei lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, și a arătat că "biserica nu exclude pe nimeni, indiferent de vocație".
AGERPRES: Părinte, care este proiectul dumneavoastră de țară, pentru România?
Constantin Necula: Cel mai important este să refacem familia românească. Nouă ne lipsesc familiile și oamenii care să alcătuiască împreună punctul de creștere a familiei mari românești. Toate atacurile la ceea ce înseamnă familie, cultura familiei, educația familiei, alcătuirea familiei, construcția economică a unei familii dăunează grav familiei celei mari. Noi nu putem restaura în mare o Românie dacă nu o restaurăm în mic. E ca la iconografia unei biserici — trebuie să fim atenți la amănunte.
AGERPRES: Ce vă îngrijorează cel mai mult acum?
Constantin Necula: Valul acesta de snobism secularist, care creează false ținte de dispută, etice, în vreme ce adevăratele și gravele probleme de morală ale românilor nu sunt rezolvate. Și le vedem din când în când plesnind, când în Senat, când în Guvern, când la Președinție, când în cultura media.
AGERPRES: Când ne revenim, după părerea dumneavoastră?
Constantin Necula: Suntem reveniți, dar problema e că nu suntem fidelizați în ceea ce avem de făcut. Nu avem o linie care să ne țină deasupra întristărilor cotidiene, ăsta e adevărul. Suntem foarte triști.
AGERPRES: Totuși la biserică vin mulți oameni...
Constantin Necula: E plină biserica. Acolo sunt oamenii optimiști. Toți cei care vin spre biserică, pe inima și sufletul lor, pleacă un pic mai bine acasă, cu nădejde, cu altă nădejde. Și îmi e teamă, deși nu îmi e teamă, trebuie să recunoaștem că uneori singura nădejde în multe din situațiile grele este Dumnezeu. Gândește-te la cutremurul de vineri spre sâmbătă (n.r. — săptămâna trecută). Nicio instituție din România nu este real pregătită să intervină în timp util, în afară de Dumnezeu, care nu e instituție.
AGERPRES: Ați fost plecat în diaspora. Ce mesaj aveți pentru românii din Marea Britanie, în contextul Brexit-ului?
Constantin Necula: În Anglia este deja interesant modul în care comunitățile românești s-au strâns în jurul bisericii. Recunosc în biserică locul de închegare a spiritualității lor. Cu ajutorul lui Dumnezeu voi fi acolo în octombrie, la întâlnirea asociației de tineret a bisericii ortodoxe de acolo, la Luton. Cine crede în Hristos nu se sperie de nimeni, nici măcar de Brexit.
AGERPRES: Care este soluția pe care o propuneți?
Constantin Necula: Să punem mâna pe Scriptură, genunchiul la rugăciune și să ridicăm fruntea. Să învățăm să privim în direcția în care trebuie. Asta e lecția. Și cred că lecția cea mare este că ne putem dezbăra de foarte multe lucruri — creștinismul ne însoțește.
AGERPRES: Într-un interviu precedent, mi-ați declarat că ascultați zilnic rock și ați promis că mergeți la un concert. Când se va întâmpla acest lucru?
Constantin Necula: Voi avea o acțiune în 20 octombrie la Cluj-Napoca, strângem bani pentru casa domnului Iuliu Maniu de la Bădăcin. În deschiderea conferinței, va cânta trei cântece un grup de tineri rockeri din Cluj, Trupa lui Bunu se cheamă, pentru că unul dintre cei care o alcătuiesc este nepotul șefului formației Compact și au acceptat să fie în deschidere, nu pentru a amesteca lucrurile, ci pentru a arăta că biserica nu exclude pe nimeni, indiferent de vocație.
AGERPRES: Dumneavoastră veți conferenția după un recital rock?
Constantin Necula: Am fost judecat destul că ascult rock. Cred că mulți m-ar arde pe un rug al ideologiei lor personale. Voi conferenția după trei cântece rock, iar banii strânși vor fi donați pentru proiectul refacerii casei lui Iuliu Maniu, greco-catolic, de la Bădăcin. E dorința mea ca preot ortodox să arătăm că am depășit de mult urile regionale în Ardeal. Încercarea cea mare va fi să putem sta împreună și pentru lucrurile bune. Este o modă la români de a ne strânge când se întâmplă ceva rău. De ce nu ne-am strânge și când se întâmplă ceva bun?
AGERPRES/(A — autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu)