INTERVIU Mircea Baniciu (Pasărea Colibri): Folkul înseamnă muzică și poezie

INTERVIU Mircea Baniciu (Pasărea Colibri): Folkul înseamnă muzică și poezie

Folkul înseamnă muzică, idei, mesaj și poezie, consideră membrii formației Pasărea Colibri. ''Muzica folk este modul cel mai simplu și mai frumos de a te exprima. E muzică cu mesaj, cu idei. Pentru noi, folkul înseamnă muzică, mesaj, idei și poezie. E cel mai simplu mod de exprimare'', a declarat Mircea Baniciu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Și pentru Mircea Vintilă folkul are aceeași semnificație: ''O linie melodică frumoasă și niște versuri care spun ceva''.

Pasărea Colibri a susținut în aceste zile un concert special, la Iași, în cadrul unui turneu pe care îl efectuează în județele din nordul Moldovei.

Membrii formației promit fanilor noi piese. ''Ideea e să readucem în prim plan Pasărea Colibri. Cred că e un lucru important atâta timp cât Pasărea Colibri are încă intrare mare la public'', a spus Mircea Vintilă.

AGERPRES: Vă aflați într-un turneu cu spectacole de club prin mai multe orașe din Moldova. Ce alte proiecte mai aveți în acest an?
Mircea Vintilă: Ideea e să readucem în prim plan Pasărea Colibri. Cred că e un lucru important atâta timp cât Pasărea Colibri are încă intrare mare la public, masiv. În afară de turnee, trebuie lucrat și la un album. Am discutat cu Mircea (Baniciu-n.r) și am stabilit că e neapărat nevoie să lansăm două piese. Trebuie neapărat să compunem ceva. Lumea așteaptă piesele noastre. La noi spectacolul este total. La noi e bucuria de a cânta, ei (spectatorii — n.r) vor să ne cânte melodiile. Să le faci o surpriză atât de mare și să vii cu două piese noi cred că este minunat atât pentru noi, cât și pentru ei.

AGERPRES: A existat o perioadă în care ați cântat folk, una în care ați cântat piese rock, folk-rock. Ați fost tentați să interpretați și alte genuri muzicale?
Mircea Baniciu: Nu. Eu am început cu rock. De fapt era un folk-rock. Nu era însă rockul acela îndrăcit, tradițional. Am început cu Pasărea Phoenix, care interpreta mai mult folk-rock sau rock-folk cumva. După plecarea lor am cântat singur o perioadă, incluzând în activitatea mea și Cenaclul Flacăra. După aceea, ușor, ușor, ne-am adunat în Pasărea Colibri. A ieșit un nume care de 20 de ani are priză la public și face săli pline.

Mircea Vintilă: Dacă nu e Flacăra, trebuie să mai cânți și singur. Noi cântam și singuri. Mergeam în spectacole, cântam de obicei eu sau Mircea Baniciu, iar în deschidere cânta Sfinx sau alte formații. Cenaclul Flacăra practic ne-a strâns pe noi. Era scena care ne-a strâns pe noi toți la un moment dat. Dacă îți creezi spectacolul și repertoriul tău propriu atunci poți să cânți oricând. Sunt mulți care au cântat în Cenaclul Flacăra și după ce s-a terminat cu cenaclul s-a terminat și cu ei. Ceea ce nu este normal. Ori ești cântăreț profesionist, ori nu.

AGERPRES: Ați avut mentori?
Mircea Baniciu: Cântam folk de când eram la școală. Era un cântăreț Donovan, parcă scoțian sau irlandez, care cânta niște balade foarte frumoase. Cânta foarte, foarte bine la chitară, avea linii melodice foarte bune și frumoase. M-am luat după el. Mi-am zis "Dom'le, ăsta-mi place! Chiar îmi place, mi-ar plăcea să fac chestia asta!" Și din treaba asta, întâmplător sau neîntâmplător, am ajuns la Phoenix unde am venit cu foarte multe din ideile astea cântate cu chitară rece, cu flaut, cu blockflote-uri, cu instrumente crude amplificate. Lucrurile au mers mai departe și au dus la Pasărea Colibri, unde facem aceleași lucruri.

Mircea Vintilă: Eu eram solist vocal al unei trupe rock. Mă rog, așa era. Era o perioadă foarte grea. Lipseau instrumente, lipseau microfoane, stațiile de amplificare. Ascultându-l pe (Bob — n.r) Dylan la emisiunea ''Metronom'', a lui Cornel Chiriac, mi-am spus: ''Hopa, stai că se poate!''. Practic, am început să cânt singur cântecele mele pe care le cântam cu o trupă. Asta era apariția. Plus condițiile.

AGERPRES: Glumiți foarte des. O glumă, la început, a fost și Pasărea Colibri? 

Mircea Vintilă: Gândiți-vă că Mircea (Baniciu — n.r) a venit dintr-o trupă cu renume: Phoenix. El cânta cu Vlady Cnejevici, eu cu Florian Pittiș. A fost o situație minunată faptul că am început să cântăm împreună. Și totul a pornit de la o glumă. Eram la Râmnicu Vâlcea. Era foarte frig. Mircea (Baniciu — n.r) cânta singur, Phoenix cânta în București, cu un alt solist vocal. Cei din Râmnicu Vâlcea spuneau: ''Nu se poate! Nu o să vină domnul Baniciu!!'' Ba da! Domnul Baniciu a venit, a cântat. Noi eram în cabină, era frig. Pittiș a spus: ''Hai dom'le să cântăm și noi. E colegul nostru. Nu putem să-l lăsăm să stea singur pe scenă!'' Și atunci, am cântat. De la o pasăre atât de mare, cum era Pasărea Phoenix, a cântat o pasăre mai mică, Pasărea Colibri.

Mircea Baniciu: Asta era gluma lui Moțu (Florian Pittiș — n.r).

Mircea Vintilă: Da. După aceea eram întrebați: ''Dar Pasărea Colibri când mai vine?'' Cei de la radio erau și ei întrebați: ''Dar Pasărea Colibri când cântă?''. Ăia erau înnebuniți că nu știau cine e Pasărea Colibri, ce se întâmplă.

AGERPRES: Ce reprezintă folkul pentru dumneavoastră?
Mircea Baniciu: Muzica folk este modul cel mai simplu și mai frumos de a te exprima. E muzică cu mesaj, cu idei. Pentru noi, folkul înseamnă muzică, mesaj, idei și poezie. E cel mai simplu mod de exprimare.

Mircea Vintilă: Da. Exact așa e: muzică și poezie. O linie melodică frumoasă și niște versuri care spun ceva. Amintiți-vă, și folkul și rockul au plecat din mediul studențesc. Deci oameni care știau ce cântau, aveau niște cunoștințe.

AGERPRES: Mai sunt interesați tinerii să cânte muzică folk?
Mircea Baniciu: Da, mai sunt câteva festivaluri. Unul dintre ele, la care noi participăm an de an, este cel de la Calafat. Avem un prieten bun, Dan Ivan, care în fiecare an organizează o săptămână de tabără folk, ca să spun așa. A fost festivalul ''Om bun'', de la București, la Alba Iulia, la Târgu Jiu.

Mircea Vintilă: Păcat că nu se mai organizează. Există tineri foarte buni și foarte talentați.

Mircea Baniciu: Lucrul cel mai nociv pe care putem să-l avem în zona noastră, mă refer la România, unde producătorii promovează muzică de cea mai tâmpită calitate, ceea ce nu se întâmplă în străinătate. Cea mai ieftină muzică se promovează aici, iar tinerii se iau după ce aud. Să auzi rap la ora de prânz sau dance, tot felul de strigături de Bronx care nu au niciun rost pentru noi, nu spun nimic, nu au niciun fel de noimă.

Mircea Vintilă: De multe ori mergem în mașină și spunem: ''Vai de mine! Ce muzică mai e și asta?''

AGERPRES: Ar mai fi oportună existența unor festivaluri de muzică folk?
Mircea Vintilă: Da, pentru tineri ar fi oportun. Producătorii nu îi mai cheamă, televiziunile își fac treaba cu ei și gata, la revedere. Televiziunile nu sunt foarte interesate să îi promoveze. S-au schimbat total față de ce era înainte.

Mircea Baniciu: Folkul înseamnă poezie. E cel mai simplu mod de exprimare. E nevoie doar de voce, versuri și o chitară.

Mircea Vintilă: Din păcate e prea puțin promovată muzica de calitate.

Mircea Baniciu: Ca peste tot. Așa cum e la Vocea României, la X Factor sau alte concursuri muzicale. Câștigă, pe bună dreptate, premiile, locurile cele mai bune, după care a doua zi nu îi mai știe nimeni. Aici, în zona folk, spre exemplu, câștigătorii concursurilor sunt invitați la următoarele festivaluri.

Mircea Vintilă: Există un circuit.

AGERPRES: Are muzica folk un viitor?
Mircea Vintilă: Sunt mulți care cântă muzică folk și cântă foarte bine.

Mircea Baniciu: Se întâmplă un fenomen surprinzător. Lumea începe să se întoarcă de la muzica asta dance, electronică, la muzica interpretată la instrumente: chitări, corzi și așa mai departe. La noi încă funcționează treaba asta, pentru că e promovată și are încă inerție. Cred că lucrurile se simplifică. Și cred că se va ajunge și la noi la ideea asta. Mă uit pe youtube, la ce se întâmplă în străinătate. Sunt foarte mulți cei care cântă la chitară, au o linie melodică simplă, frumoasă, idei și tot ce trebuie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...