INTERVIU EURO 2020: Victor Piţurcă - În absenţa României, mi-aş dori ca Italia să câştige Campionatul European

INTERVIU EURO 2020: Victor Piţurcă - În absenţa României, mi-aş dori ca Italia să câştige Campionatul European

Antrenorul Victor Piţurcă, fost selecţioner al primei reprezentative în trei rânduri, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că în absenţa echipei naţionale a României şi-ar dori ca selecţionata Italiei să câştige Campionatul European.

El susţine însă că nu se pricepe la pronosticuri şi a subliniat că sunt şi alte echipe puternice precum Franţa, Anglia, Spania, Germania şi Portugalia care îşi pot adjudeca trofeul. În ceea ce priveşte echipele mici participante la turneu final, Piţurcă se aşteaptă ca Macedonia de Nord să fie una dintre surprizele de la EURO 2020, o selecţionată care în opinia sa poate învinge adversari puternici, dovadă şi victoria din deplasare cu Germania din preliminariile Cupei Mondiale din 2022.

Fostul selecţioner a menţionat că regretul ratării calificării echipei naţionale a României la EURO 2020 este cu atât mai mare cu cât suntem gazdele acestui turneu final. Cu toate acestea, consideră că suporterul român se va bucura de spectacolul pe care îl va putea vedea în cele patru partide găzduite de Arena Naţională.

Fotbalul românesc este acum "jos de tot", este de părere tehnicianul, dar speră totuşi ca uşor-uşor, odată cu revenirea cluburilor de tradiţie în primul eşalon competiţional, acesta să crească şi să ajungă din nou la nivelul de acum 20 de ani.

Victor Piţurcă se mândreşte cu aportul la cele trei calificări ale României la Campionatul European, EURO 2000, EURO 2008 şi EURO 2016, chiar dacă nu a participat ca selecţioner decât la un turneu final. La EURO 2008, prima reprezentativă condusă de el a fost foarte aproape de calificarea în sferturile de finală într-o grupă din care făceau parte campioana mondială Italia (CM 2006), vicecampioana mondială Franţa (CM 2006) şi Olanda, semifinalistă la ediţia precedentă a Campionatului European (EURO 2004).

Selecţioner în trei mandate, Piţurcă a lăsat să se înţeleagă că nu ar refuza şansa de a mai conduce încă o dată echipa naţională a României. " Ar fi al patrulea mandat al meu... Nu ştiu, vom vedea, depinde de mulţi factori, de foarte multe lucruri. Nu îmi place să discut supoziţii", a spus tehnicianul.

AGERPRES: Ce înseamnă pentru România organizarea în premieră a unor partide din cadrul Campionatului European de fotbal?
Victor Piţurcă: Pentru ţara noastră înseamnă foarte mult. Un turneu final de o asemenea anvergură înseamnă mult, în primul rând din punct de vedere economic. Numai să ne uităm câte lucruri s-au făcut pentru ca aceste câteva meciuri de la EURO 2020 să se dispute la Bucureşti. S-au făcut multe şi cu ajutorul Comunităţii Europene. Păcat că nu suntem şi noi calificaţi la acest turneu, pentru oameni ar fi însemnat şi mai mult. Însă asta este situaţia. Chiar şi aşa, pentru români acest turneu final înseamnă foarte mult.

AGERPRES: Naţionala a ratat calificarea la EURO, este regretul cu atât mai mare cu cât suntem gazde?
Victor Piţurcă: Normal că regretul este cu atât mai mare. Însă mă repet, asta e situaţia. Sportul este sport, nu ţine cont de gazde, de absolut nimic.

AGERPRES: Este adevărat, dar dintre ţările gazdă, doar noi şi Azerbaidjan nu ne-am calificat la EURO. Ce spune acest lucru despre fotbalul românesc actual?
Victor Piţurcă: Ştim toţi unde se află în acest momentul fotbalul românesc. Suntem jos de tot. Eu sper însă să recuperăm uşor-uşor şi să începem să urcăm. Mai ales că vechile cluburi, cele de tradiţie, vor reveni pe prima scenă a fotbalului nostru, iar asta va aduce mult mai multă valoare campionatului. Dar, sigur, nu e suficient doar asta. Avem multe, multe lipsuri. Problema noastră începe de la copii şi juniori unde infrastructura este aproape de zero. Academiile le numeri pe degete, iar atunci e normal că nu au de unde să vină jucători valoroşi care să crească în valoare fotbalul românesc.

AGERPRES: S-a discutat mult pe această temă, a contat în ratarea calificării din meciul cu Islanda şi lipsa de experienţă a selecţionerului Mirel Rădoi?
Victor Piţurcă: Prefer să nu vorbesc despre acest lucru. Şi eu am fost selecţioner. Nu pot eu acum să judec selecţionerul, nu pot să-i judec eu pe cei care conduc acum fotbalul. Ei ştiu mai bine ce trebuie să facă. Sunt cei care decid, cei care răspund.

AGERPRES: Ce le transmiteţi suporterilor români care nu îşi vor putea vedea echipa naţională la EURO?
Victor Piţurcă: Suporterului român îi doresc să vină la meciuri şi să vadă un spectacol agreabil. Apoi, când se mai liniştesc lucrurile, îi doresc ca fotbalul românesc să ajungă din nou la un anumit nivel, să umple iar stadioanele şi să se bucure de acest sport. Şi sunt convins că acest lucru îşi doreşte şi el.

AGERPRES: În absenţa României, ce selecţionată preferată aveţi şi cine vă doriţi să câştige trofeul?
Victor Piţurcă: Nu ştiu să dau pronosticuri, mai ales că sunt echipe extrem de puternice la acest Campionat European. Sunt Franţa, Anglia, Spania, Germania, Portugalia, deci echipe extrem, extrem de puternice care îşi pot adjudeca trofeul. Eu însă de când sunt mic ţin cu reprezentativa Italiei. Aşa că eu mi-aş dori să câştige Italia Campionatul European. Acum, dacă se va întâmpla aşa, rămâne de văzut.

AGERPRES: Care echipă credeţi că va produce surpriza la Campionatul European?
Victor Piţurcă: Se poate, pentru că s-a mai întâmplat la turneele finale. De exemplu, Macedonia de Nord, care e în grupă cu noi în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Am văzut câteva meciuri şi mi-a plăcut fotbalul practicat de această reprezentativă. E o echipă puternică, a demonstrat asta pentru că a bătut Germania la ea acasă. Deci sunt echipe la acest turneu final care pot produce surprize.

AGERPRES: Reprezintă rezultatele de egalitate cu Italia şi Franţa, la EURO 2008, cele mai plăcute amintiri ale dumneavoastră legată de Campionatul European? Pentru că Italia şi Franţa erau la momentul respectiv finalistele Cupei Mondiale...
Victor Piţurcă: Nu neapărat cele mai plăcute... Erau cele mai plăcute dacă echipa naţională reuşea atunci să se califice. Mai exact dacă reuşeam să ţinem scorul cu Italia sau să marcăm din penalty, dacă Mutu reuşea să înscrie din penalty... da, atunci aia era cea mai plăcută amintire. La vremea respectivă nimeni nu ne dădea nicio şansă. Toţi spuneau că vom pierde absolut toate meciurile. Dar am făcut meciuri extraordinare atât cu Franţa, cât şi cu Italia. A lipsit foarte, foarte puţin ca echipa României să treacă de grupe şi să trimită campioana şi vicecampioana lumii acasă. Însă au fost multe amintiri frumoase pentru mine legate de EURO, acele calificări înaintea Portugaliei (n.r. - EURO 2000), apoi înaintea Olandei (n.r. - EURO 2008)... Olanda fiind o echipă super puternică.

AGERPRES: În 2008, în grupa morţii cum a fost numită, România a scos 2 puncte, şi a încheiat deasupra Franţei, se putea mai mult atunci? Mă refer la meciul cu Olanda?
Victor Piţurcă: Era foarte, foarte greu. Mă refer la energia consumată de jucătorii noştri la primele două meciuri. Atunci am stat şi în doar 12-13 jucători. Acest lucru a făcut ca în meciul cu Olanda nivelul nostru fizic şi psihic să nu mai fie atât de puternic cum s-a întâmplat la partidele cu Franţa şi Italia. Din păcate am pierdut cu Olanda... psihic l-am pierdut. Pentru că în momentul în care jucătorii au aflat că Italia conduce Franţa am ieşit din cadrul jocului pe care îl pregătisem şi n-am reuşit să atingem un nivel de concentrare foarte mare pentru a putea câştiga cu Olanda.

AGERPRES: Sunteţi printre puţinii antrenori care au calificat o naţională la două turnee finale şi aţi contribuit şi la a treia calificare, dar nu aţi participat decât la unul. Simţiţi un regret când priviţi în urmă?
Victor Piţurcă: Sigur că sunt regrete, le simt şi acum, e normal. Cel puţin prima calificare, cea de la EURO 2000, care a fost a mea 100%, dar nu am ajuns la turneu final. Există un regret, însă satisfacţia că am reuşit acea calificare a fost foarte mare, aşa că am trecut peste aceste lucruri. Apoi şi ultima calificare (n.r. - la EURO 2016), fără mă laud singur, cred eu că mi se datorează mie. Echipa era formată de mine, iar punctele din primele trei meciuri şi-au pus amprenta 90% asupra calificării.

AGERPRES: Vă mai vedeţi selecţioner al României în viitor?
Victor Piţurcă: Nu ştiu, e greu de răspuns la întrebarea asta... ştiu eu? Vom vedea. Ar fi al patrulea mandat al meu... Nu ştiu, vom vedea, depinde de mulţi factori, de foarte multe lucruri. Nu îmi place să discut supoziţii.

În vârstă de 65 de ani, Victor Piţurcă a fost selecţioner al echipei naţionale a României în trei mandate, 1998-1999, 2004-1009 şi 2011-2014. El a calificat prima reprezentativă la două turnee finale ale Campionatului European, 2000 şi 2008.

La EURO 2000 nu a participat, fiind destituit de conducerea Federaţiei Române de Fotbal, în locul său fiind numit Emeric Ienei. La EURO 2008, România condusă de Victor Piţurcă a fost aproape de a produce surpriza şi de a se califica în sferturile de finală dintr-o grupă din care au mai făcut parte puternicele selecţionate ale Italiei, Franţei şi Olandei. România a încheiat atunci grupa pe locul 3, cu 2 puncte, după 0-0 cu Franţa, 1-1 cu Italia şi 0-2 cu Olanda.

Piţurcă a contribuit semnificativ şi la calificarea la EURO 2016, el conducând România în primele trei partide ale preliminariilor în care s-au înregistrat două victorii în deplasare, cu Grecia (1-0) şi Finlanda (2-0), şi un rezultat de egalitate pe teren propriu cu Ungaria (1-1).

Bilanţul general al selecţionerului Victor Piţurcă este unul pozitiv, cu 49 de victorii, 20 de egaluri şi 15 înfrângeri. În afara celor două calificări, a mai disputat şi un baraj de calificare la Cupa Mondială, cu Grecia, pierdut însă cu scorul general de 2-4. Procentajul victoriilor obţinute de Victor Piţurcă la echipa naţională este de 58,3 la sută.

În cariera sa de antrenor, Piţurcă a mai condus formaţiile Steaua Bucureşti, Universitatea Craiova, selecţionata de tineret a României şi Al-Ittihad Jeddah. El are trei trofee câştigate, titlul, Cupa României şi Supercupa României, toate cu Steaua.

Ca jucător, Victor Piţurcă are în palmares Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, 5 titluri de campion, 4 Cupe ale României, toate cucerite cu Steaua. El a mai jucat pentru formaţiile Dinamo Slatina, Universitatea Craiova, Pandurii Târgu Jiu, FC Drobeta Turnu Severin, FC Olt Scorniceşti şi Lens.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”