Interviu cu analista Iulia Joja despre surpriza Kamala Harris: „Suntem năuciți, acesta este termenul”

Interviu cu analista Iulia Joja despre surpriza Kamala Harris: „Suntem năuciți, acesta este termenul”

Kamala Harris a reușit în circa 48 de ore să-și asigure candidatura din partea democraților la alegerile prezidențiale, lucru extrem de rar în politica americană, spune analista Iulia Joja. La două ore de la retragerea lui Biden, pe rețelele sociale din SUA circulau clipuri electorale cu Harris.

Kamala Harris și-a asigurat candidatura la prezidențiale. FOTO: Daniel Guță

Kamala Harris și-a asigurat candidatura la prezidențiale. FOTO: Daniel Guță

Analista de politică internațională Iulia Joja, care predă la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, a comentat pentru „Adevărul” efectele candidaturii Kamalei Harris la președinția Statelor Unite.

Adevărul: Cum va schimba candidatura Kamalei Harris evoluția alegerilor prezidențiale din SUA?

Iulia Joja: E încă foarte greu să spun dacă o să schimbe ceva, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore a fost nemaiîntâlnit și creează foarte multe întrebări la care cred că vom primi niște răspunsuri pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni.

Ne așteptam ca Biden să renunțe, duminică după-amiaza a renunțat și era cumva obligat să-o recomande drept candidat pe Kamala Harris.

După recomandarea lui Binden, într-un timp extrem de scurt, circa 48 de ore, Kamala Harris aproape că și-a asigurat deja candidatura, așa cum am aflat acum câteva ore, la președinție. Acest lucru este fără precedent.

A fost publicată deja știrea, acum câteva ore, conform căreia Harris are suficienți reprezentanți pentru a câștiga alegerile interne din cadrul Partidului Democrat, pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la alegeri. Știm, de asemenea, că a rupt recordurile în ceea ce privește strângerea de fonduri.

Problema aici este, și nu ne așteptam la acest lucru, că nu s-a prea mai întâmplat acest lucru.

Cum i-a năucit Kamala Harris pe analiștii politici

Vă referiți la faptul că Harris s-a mișcat așa de repede?

Exact. Toată lumea se aștepta ca în momentul în care va renunța, Biden o va recomanda pe Kamala și după aceea să se creeze o competiție democratică în cadrul partidului, în care să se analizeze, în baza sondajelor de opinie cine are șansele mai mari să-l bată pe Donald Trump.

Dar acest lucru n-a fost făcut. Toți ceilalți posibil candidați care se vehiculau ieri dimineața au fost practic aproape eliminați și acum se discută deja despre cine va fi candidat ca vicepreședinte alături de Kamala.

Suntem năuciți, acesta este termenul. Ne-am trezit în circa 48 de ore că este aproape cert, încă nu este 100%, dar este foarte, foarte posibil ca ea să fie candidatul prezidențial din partea democraților.

Și ce înseamnă asta pentru competiția prezidențială?

N-am date care să-mi permită să fiu foarte încrezătoare că ea într-adevăr va putea să-l învingă pe Trump.

De ce?

Din două motive practic: înainte ca Joe Biden să aibă această vizibilă sau percepută scădere în încredere a opiniei publice, se considera că Harris era punctul lui cel mai slab. Ea este percepută inclusiv de oameni care toată viața au votat Partidul Democrat, inclusiv de către oameni din cadrul partidului, ca fiind un vicepreședinte foarte slab, atât pe politică internă, cât și pe politică externă.

Al 2-lea element este faptul că rămânem într-o situație similară din punct de vedere ideologic cu varianta în care Binden ar fi rămas în competiție. Centrul politic al spectrului rămâne complet neacoperit.

Mai mult decât atât, pe probleme de politică internă, care sunt cele mai importante pentru alegătorii americani, Kamala este percepută drept și mai la stânga decât Biden, mai ales pe probleme de genul avort, LGBT, educație și migrațiune.

Atunci rămâne și mai descoperit centrul. Cei care ezită dacă sunt pro sau contra unui partid, nu cred că vor fi mobilizați de cineva care este chiar mai la stânga decât Joe Biden.

De aceea spuneam că suntem năuciți de aceste 24 de ore, pentru că miza cea mare ar fi fost să poziționezi Partidul Democrat spre cineva cât mai moderat, cât mai în centrul spectrului politic, tocmai pentru a-l pute învinge pe Trump.

Ce ne spune faptul că s-a mișcat teribil de repede Kamala Harris, în ciuda faptului că nu este foarte populară?

Trebuie să înțelegem aici că Partidul Democrat, pentru că este atât de la stânga, are disciplină de partid. Asta îmi arată mie ultimele 24 de ore. Și eu sunt un pic mirată de această aliniere.

Joe Biden renunțând, a oferit reprezentanților săi libertatea să se poziționeze cum vor ei și aceștia probabil au susținut-o pe Kamala. Pe de altă parte, vedem că a strâns fonduri record.

Încă nu s-a poziționat nimeni împotriva ei și persoanele care aveau cele mai mari șanse, în ultimele 24 de ore au devenit parate din campania ei. Și aici mă gândesc în mod special Gretchen Whitmer, care este guvernatorul Michiganului, un stat extrem de important, un swing state (stat decisiv-nr). Ea este o moderată percepută drept foarte puternică și eu o percepeam favorită, cu șanse mai mari decât Harris. Ea a spus că nu numai că nu se gândește să contracandideze, dar și-a asumat rolul de manager al campaniei acesteia.

Disciplina de partid a funcționat foarte bine.

Clipuri cu Kamala Harris la două ore de la anunțul lui Biden

Era pregătită din timp această mișcare a democraților?

Da, era pregătită toată povestea aceasta, pentru că la circa două ore după ce s-a aflat despre demisia lui Biden, după ce el și-a publicat scrisoarea de renunțare, mi-a apărut pe social media și la televiziuni un clip despre Kamala Harris contracandidatul lui Trump. Clipul are 2-3 minute care era pregătit de câteva luni, în care ea se poziționează împotriva lui Trump: eu sunt procurorul și el este infractorul.

Au apărut susținători puternici pentru Kamala? Președintele Biden o susține în mod veritabil sau e o cutumă să fie sprijinit vicepreședintele?

Cred că e o susținere veritabilă și nu e nimic surprinzător aici. Așa trebuia, așa era normal, așa s-a făcut. Nu știm de niciun fel de conflicte și nici nu știm de o relație foarte, foarte apropiată sau ceva nu era ceva cumva în standarde.

Într-adevăr, ce îi lipsește ei încă este susținerea politică din partea personajelor cheie, dar nu în totalitate.

Hilary Clinton și-a arătat susținerea de duminică. Se zvonește că familia Clinton a insistat și pe lângă Biden s-o numească vicepreședinte, în condițiile în care în 2020, când el a candidat Harris era cotată cu 3% susținere în cadrul Partidului Democrat.

S-ar putea să obțină sprijinul și al altor nume cheie din partid săptămâna asta.

Singura chestie care lipsește aici este o competiție deschisă și o evaluare cât de cât publică, parțial publică a sondajelor de opinie.

Ce ar putea să răstoarne supramația lui Trump în sondaje

Poate câștiga în fața lui Trump?

Sunt două elemente care pot să o ajute să câștige, unul e foarte improbabil, celălalt este mai probabil.

Ea ar avea șansele cele mai mari dacă-și alege un vicepreședinte republican care să fie extrem de moderat. Ba chiar ar câștiga alegerile probabil dacă și-ar alege un astfel de sprijin.

Dacă ar merge precum se spune pe un „tichet de unitate națională” ar putea să câștige alegerile. Este, însă, foarte improbabil ca Partidul Democrat să accepte, deoarece este din ce în ce mai la stânga, iar republicanii sunt din ce în ce mai la dreapta.

Celălalt lucru mai probabil pe care poate să-l facă partidul și chiar șeful ei, Joe Biden, ca s-o ajute să câștige este ca peste o lună-două, prin septembrie, Joe Biden să renunțe la președinție și să o lase pe ea ultimele două luni președintele Statelor Unite, pentru ca ea să aibă capacitatea de a interacționa cu omologii ei. Asta ar ajuta-o enorm să câștige vizibilitate și să poată să se poziționeze drept un președinte puternic.

Nu e sigur că ea va fi candidatul, dar aș spune că proporție de 90% Kamala Harris va fi.

Care crezi că sunt atuurile pe care le văd democrații la Kamala Harris?

Harris este din altă generație, dă bine la televizor. Are o prezență cu toate elementele necesare pentru un președinte.

Un candidat dificil pentru Trump

Care sunt punctele sale slabe?

Faptul că este destul de poziționată la stânga, fiind mai progresistă decât Biden.

Nu este stânga extremă, dar înclină destul de mult spre stânga și Statele Unite au o populație majoritară care își dorește politicieni moderați, de centru.

Faptul că ea sa te este percepută poziționându-se destul de la stânga nu cred că o ajută din punct de vedere politic. Acum depinde din nou. Dacă ea își găsește un vicepreședinte moderat, asta ar putea să îi mai crească șansele.

Va fi un candidat dificil pentru Trump?

Eu zic că da. În orice caz, e mai dificil decât Biden. Nu va fi ușor niciunuia dintre ei. Însă mai este timp până la alegeri. În ultimele 10 zile, s-au întâmplat mai multe decât uneori se întâmplă într-un deceniu: încercarea de asasinat ; desemnarea lui J. D. Vance ca vicepreședinte al lui Trump, o mare mare surpriză, deoarece îl poziționează pe acesta și mai la dreapta; renunțarea la candidatură a lui Biden și acum în 48 de ore aproape că Harris a devenit candidat aproape cert.

Mai sunt 105 zile până la alegeri, se mai pot întâmpla foarte, foarte multe lucruri.

Cum va fi afectată România

Cum crezi că va fi un eventual președinte Kamala Harris pentru politica internațională, în speță pentru România?

Mai bine decât Trump, dar nu foarte bine. Știm că Trump nu iubește Europa, nu iubește Ucraina, nu iubește Uniunea Europeană, nu iubește NATO și nu apreciază alianțele și parteneriatele cu acestea. Toate sunt niște premise foarte, foarte proaste pentru noi.

Kamala Haris e destul de apropiată din acest punct de vedere cu poziția lui Biden și nu mă aștept să fie niște variații radicale.

Biden va rămâne în istorie probabil drept ultimul mare președinte transatlantic, pentru că el face parte din altă generație, pentru care Europa este mai valoroasă decât este pentru generațiile mai tinere.

Și dacă vrem să ne imaginăm cum ar putea să se poziționeze Kamala Harris , ca președinte democrat dintr-o anumită generație, în raport cu Europa și cu regiunea noastră, trebuie să ne amintim cum a fost Obama, care a fost foarte apreciat în Europa Occidentală, mai puțin apreciat în Europa Centrală și de Est.

Trebuie să înțelegem că Harris este din altă generație. Nu mă refer la culoare sau la faptul că este femeie, ci este pur și simplu dintr-o generație mai puțin investită istoric în Europa. Și atunci, în continuare vor conta pentru ea foarte mult alianțe, va conta relația transatlantică, va conta NATO, va conta stabilizarea regiunii și susținerea pentru Ucraina și rezistența în raport cu Rusia. Însă nici nu trebuie să ne imaginăm că va adopta o politică mult mai decisivă în raport cu războiul din Ucraina.

Sincer, nu mă aștept ca ea să spună până acuma SUA n-a avut o strategie bună pentru războiul din Ucraina. Sau să zică: „acum schimbăm strategia și vom învinge în acest război”.

Crezi că o ajută faptul că este femeie și a fi practic prima femeie președinte al SUA?

Nu cred că va fi un dezavantaj pentru ea acest lucru. Să ne amintim că Hillary Clinton a câștigat votul popular. Iar Kamala este mai populară, mai carismatică, mai plăcută ca personalitate.

Care este marele ei atu în raport cu Trump?

Faptul că e mult mai tânără. Trump a rămas cel mai în vârstă candidat la președinție din istoria Statelor Unite.

Kamala Harris a reușit să-i năucească pe analiștii politici, deoarece a reușit să obțină extrem de repede sprijinul pentru a devenit candidatul partidului la prezindețiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii