INTERVIU Corina Ungureanu: Șanse reale la medalii avem prin Ponor și Drăgulescu, așteptăm însă și surprize la Cluj

INTERVIU Corina Ungureanu: Șanse reale la medalii avem prin Ponor și Drăgulescu, așteptăm însă și surprize la Cluj

Fosta campioană mondială Corina Ungureanu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România are șanse reale la medalii la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Cluj-Napoca prin Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, dar a precizat că așteaptă și surprize din partea celorlalți sportivi români.

Ungureanu este de părere că o surpriză ar putea fi Olivia Cîmpian, de la care așteaptă o evoluție bună la bârnă. Ea susține că Olivia Cîmpian și Ioana Crișan, ambele sportive care au trecut recent de la junioare la senioare, trebuie să demonstreze la Cluj că nu mai sunt gimnaste la început de drum.

Acum în vârstă de 36 de ani, Corina Ungureanu susține că publicul ar putea crea o presiune în plus pentru sportivii români și și-a amintit că mereu îi era dificil să concureze la Campionatele Internaționale de gimnastică ale României când acestea erau găzduite de orașul său natal, Ploiești.

Medaliata cu aur de la CM din 1997 și 1999 afirmă că Europenele de la Cluj-Napoca pot ajuta gimnastica românească să revină în elita mondială, dar precizează că este nevoie de investiții și de salarii mai mari pentru antrenori.

AGERPRES: Cum vedeți aceste Campionate Europene, primele găzduite de România după 60 de ani?
Corina Ungureanu: Este o competiție majoră, mult așteptată de lumea gimnasticii de la noi. Știu că s-au făcut și se fac în continuare eforturi foarte mari pentru o organizare foarte bună la Cluj-Napoca. Sunt foarte mulți oameni implicați și toți fac tot posibilul pentru ca aceste Europene să fie un succes.

AGERPRES: Merita gimnastica românească o competiție de acest nivel mai devreme?
Corina Ungureanu: Cu siguranță. De fapt, gimnastica românească merita să nu iasă niciun moment din circuitul organizării competițiilor mari ale lumii în ultimii 60 de ani. Dar așa s-a întâmplat. Am și eu un regret, faptul că nu am apucat să concurez la mine acasă. A fost dureros, pentru că așa cum se spunea despre echipa de fotbal a Braziliei că mergea și câștiga Cupa Mondială mereu la alții, deși ar fi vrut să o facă și acasă, așa se spunea și despre noi, la gimnastică. Mergeam de fiecare dată la alții, câștigam tot și noi nu eram în stare să organizăm o competiție majoră acasă. Mi-aș dori foarte tare ca de data asta să o și organizăm foarte bine, dar să și luăm ceva medalii, câte s-or putea.

AGERPRES: E puțin frustrant faptul că tocmai acum, când gimnastica românească a luat-o pe o pantă descendentă, primim organizarea Campionatelor Europene?
Corina Ungureanu: Da, e frustrant. Gimnastica, precum și celelalte sporturi de la noi, a luat-o puțin în jos. Constatăm că tot ceea ce se spunea în urmă cu 10-15 ani a devenit realitate. Gimnaste avem, la fel și antrenori, gimnastică știm, sper să ne ridicăm din nou. Dacă nu anul acesta, sper ca măcar pentru JO de la Tokyo lucrurile să stea puțin mai bine decât la Rio. E de muncă și toți trebuie să ne dăm interesul dacă vrem să mai organizăm astfel de competiții și să mergem la sigur la medalii, cum mergeam înainte.

AGERPRES: Ce părere ai despre componentele lotului feminin al României?
Corina Ungureanu: Astea sunt cele mai în formă gimnaste pe care le avem la ora actuală. Am văzut că Ocolișan și Jurcă nu au confirmat la concursurile la care au participat, deci nu erau pregătite pentru aceste Europene. Și chiar dacă sunt campionate individuale, trebuie să te prezinți onorabil. Sunt cele două gimnaste cu experiență, Cătălina și Larisa, și cele două mai tinere, Ioana (n.r. Ioana Crișan) și Olivia (n.r. — Olivia Cîmpian), de la care sigur că avem ceva așteptări. Eu de la Olivia sper la mai mult la bârnă. Important e ca ele să realizeze că nu mai sunt la început de drum și să facă exercițiile la fel ca la antrenamente. Pentru că de antrenat se antrenează foarte bine din ce știu eu. Important este să o facă și în concurs, asta e marea provocare la sportul nostru.

AGERPRES: Care sunt șansele României la medalii?
Corina Ungureanu: Sper să luăm două-trei medalii, să dea Dumnezeu mai multe. Nu știu Larisa în ce formă este, nu am văzut-o recent, dar sper că a avut timpul necesar să se pună la punct. Șansele reale la medalii sunt prin Cătălina Ponor și prin Marian Drăgulescu. Restul reprezentanților României au șansa să se remarce, iar surprize trebuie să apară. Trebuie să mai avem și noi surprize, pentru că nu am mai avut de mult în gimnastica românească. Pe hârtie, ar trebui să avem o avem pe Cătălina în finale la bârnă și sol, la fel și Larisa are șanse în finalele la bârnă și parelele, iar Marian ar fi în finalele la sol și sărituri. Noi sperăm, dar concursul e concurs, depinde cât de mult se montează fiecare în acele secunde. Dar sper să aibă încredere. Pentru că, din păcate, ne-am pierdut încrederea toți, inclusiv ei, sportivii.

AGERPRES: Presiunea publicului român va fi un dezavantaj pentru sportivii noștri?
Corina Ungureanu: În gimnastică e destul de ciudat. Presiunea publicului nu este una bună la gimnastică. Trebuie să facă abstracție de tot ceea ce se întâmplă în jur și sper că gimnaștii noștri știu să facă asta. Nu e chiar atât de simplu. Îmi aduc aminte de Campionatele Internaționale de la Ploiești, unde concuram acasă, și nu întotdeauna îmi era ușor. Îi aveam pe ploieșteni în tribune, aveam părinții, eram aproape de casă și nu era foarte simplu. Dar trebuie să vedem partea plină a paharului, iar faptul că se organizează la Cluj să fie un plus pentru sportivii noștri. Ar fi superb ca ei să câștige medalii la noi acasă, asta ne dorim toți.

AGERPRES: Ce sfaturi le-ai da fetelor noastre înainte de Campionatele Europene?
Corina Ungureanu: Să se monteze și să își rezerve toată energia și concentrarea pentru ziua de concurs.

AGERPRES: Care este cea mai frumoasă amintire de la o ediție a Campionatelor Europene?
Corina Ungureanu: Păi nu poate fi decât ediția din 1998, când am câștigat aurul chiar la ruși acasă (n.r. — Sankt Petersburg). Și asta apropo de presiunea publicului, pentru că atunci ei erau cotați cu prima șansă, dar au făcut un concurs pe echipe dezastruos în fața conaționalilor lor, într-o sală imensă. Sigur că au mai luat ceva pe aparate, cu Horkina (n.r. — Svetlana Horkina), dar nu au luat ce trebuia. Noi însă ne-am văzut de treabă atunci și le-am bătut chiar bine, am defilat pur și simplu în fața lor.

AGERPRES: Ar putea aceste Europene de la Cluj-Napoca să ajute gimnastica românească?
Corina Ungureanu: Trebuie să ajute, pentru că noi acum trebuie să construim. Sigur că la televizor se văd doar fetele de la seniori, la 16 ani, dar în spate sunt 10-12 ani de muncă. E un sport pe atât de frumos, pe atât de periculos și care cere multe sacrificii. Rezultate vom mai avea și nu cred că vor întârzia. Trebuie să avem răbdare să construim câțiva ani, să mai crească sportivii.

AGERPRES: Gimnastica românească traversează o criză în momentul de față?
Corina Ungureanu: Se poate spune și așa... Se tot vorbește că nu mai vin copiii spre gimnastică, dar nu e chiar așa. Noi, la Ploiești, avem foarte mulți copii, dar avem lipsă de antrenori. Degeaba vin copiii dacă nu are cine să-i antreneze. E un sport individual gimnastica, iar un antrenor nu poate să pregătească mai mult de să zicem 8 sportivi, iar 8 sunt mult prea mulți. Pentru că trebuie să ajuți copilul la fiecare mișcare tehnică și nu ai cum. Iar tu când nu plătești antrenorul, el este dispus să plece afară. Păi la cluburile departamentale, cum este la noi, la Petrolul, antrenorii au după 30-40 de ani de muncă salarii de nici 2.000 de lei. Și ai responsabilitatea unor copii de 6-7-8 ani și stai câte 7-8 ore în sală într-un stres continuu. De aici sunt multe lucruri care trebuie puse la punct. Ministrul Dunca a venit chiar la noi la club și a văzut ce se întâmplă și sunt promisiuni că se vor lua măsuri rapide pentru a începe drumul pentru următorii 6-8 ani.

AGERPRES: De ce are nevoie gimnastica românească pentru a reveni în elita mondială?
Corina Ungureanu: În primul rând de antrenori bine plătiți, de programe bine făcute pentru copii, o bază de selecție lărgită în mediul rural. Vorbesc despre grupa mea de la Petrolul unde din zece copii, doar unul este din oraș, restul sunt din mediul rural, iar părinții fac eforturi pentru a-i aduce zilnic la sală. Iar în mediul rural sunt foarte mulți copii talentați și care sunt dispuși să muncească. Iar ei merită o șansă, pentru că acum ei nu au șanse egale cu cei de la oraș. Așteptăm de asemenea investiții în bazele sportive, în medicamentație, în medici sportivi și așa mai departe. Trebuie să ne adaptăm la ce se cere acum, nu mai există țări puternice ca înainte. Doar Statele Unite, pe care nu îi va bate nimeni în următorii ani, dar în rest suntem toți pe acolo. Trebuie însă să realizăm că perioada cu sacii ăia de medalii cu care se întorcea gimnastica anii trecuți nu se va repeta curând. Acum concurența este foarte mare, în gimnastică ne-am globalizat foarte tare. Dacă vom obține un aur, un argint și un bronz la Jocurile Olimpice va fi extraordinar.

AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”