INTERVIU Analia Selis: România este țara unde vreau să fiu
Ziua de 1 Decembrie este privită cu emoție și de cei care au învățat să simtă românește. Deși nu s-au născut români, dar au devenit, prin dobândirea cetățeniei, ei trăiesc cu aceeași intensitate sărbătoarea națională. Pentru ei România nu mai înseamnă o țară străină, ci casa lor.
Cântăreața de origine argentiniană, Analia Selis, recunoaște că România — locul în care s-a mutat din dragoste pentru soțul ei — este țara unde vrea să fie. Ea declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că România, care la început nu existase în vocabularul său, a devenit în timp o țară posibil de descoperit.
A învățat să iubească România, iar tradițiile țării noastre au vrăjit-o. Muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveștile de la țară au făcut-o să îndrăgească aceste locuri. ''România este țara unde vreau să fiu'', afirmă Analia Selis.
AGERPRES: Când ați avut dumneavoastră prima întâlnire cu România? Care a fost prima impresie?
Analia Selis: Acum 14 ani. Eram la Boston și l-am cunoscut pe Răzvan (Suma, soțul artistei — n.r.). Prima impresie: România, care până atunci nu existase în vocabularul meu, devenise o țară posibil de descoperit.
AGERPRES: Ce v-a plăcut în acea perioadă cel mai mult în România?
Analia Selis: Tradițiile. Fără nicio ezitare, tradițiile m-au vrăjit: muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveștile de la țară și din istoria României și faptul că am cunoscut un grup de români care adorau România și așa am învățat și eu să o ador, fără să o cunosc cu adevărat.
AGERPRES: Dar ce nu v-a plăcut?
Analia Selis: La prima impresie, acum 13 ani când am venit prima dată, am sesizat faptul că România de curând fusese o țară comunistă: infrastructura, orașele și mentalitatea oamenilor.
AGERPRES: Ce v-a determinat să luați hotărârea de a vă muta în România?
Analia Selis: Iubirea pe care o aveam și o am pentru soțul meu.
AGERPRES: Cât de greu a fost să vă adaptați în România?
Analia Selis: Nu a fost foarte greu pentru că am venit urmărind iubirea, o iubire curată și adevărată. Aveam ambiție, visuri mari și multă poftă de a învăța cultura și de a mă dezvolta aici.
AGERPRES: Cât de greu sau ușor v-a fost să învățați limba română?
Analia Selis: Orice limbă necesită muncă pentru a o învăța corect. Dar mai mult decât munca, îți trebuie un motiv mare ca să vrei să o înveți cât de repede. Eu am avut acest motiv. Nu a fost ușor, dar nici nu a fost atât de greu.
AGERPRES: Când și de ce v-ați hotărât să cereți cetățenia română?
Analia Selis: După cinci ani de căsătorie, așa cum spune legea, am avut dreptul să cer cetățenie. Am hotărât să o cer pentru că România este țara unde vreau să rămân cu familia mea.
AGERPRES: Ce mai țineți minte din tot ce ați învățat pentru examenul de cetățenie? A trebuit să studiați istorie, geografie...
Analia Selis: Din ce am studiat am reținut foarte puțin. Mai mult știu și am învățat în acești 11 ani aici. Am studiat și învățat cu mare iubire pentru țară — istorie, geografie, Constituție, Codul bunelor maniere și o mie de alte lucruri—, dar am avut o experiență foarte neplăcută la examenul pentru cetățenie și cred că din acest motiv am blocat în mintea mea foarte multe lucruri învățate pentru acest examen atât de urât în amintirile mele.
AGERPRES: De ce vă este cel mai dor din țara natală?
Analia Selis: De ea, de țara mea natală și de tot ce este ea.
AGERPRES: Ce înseamnă pentru dumneavoastră România, în prezent?
Analia Selis: Țara unde vreau să fiu.
AGERPRES