Interviu / Rareș Bogdan
Reporter: Un observator avizat remarcă faptul că în multe state UE există frământări politice pe fondul pandemiei, guverne care se nasc greu, ideologii puse la încercare. Este Grupul EPP din Parlamentul European îngrijorat în această privință, mai ales că se poate constata o ușoară creștere a adversarilor tradiționali, socialiștii?
Rareș Bogdan: Liderii EPP, atât cei din Parlamentul European, cât și cei mandatați în Comisia Europeană, și-au asumat gestionarea pandemiei și au făcut-o fără să-și abandoneze valorile, principiile, atitudinile izvorâte din convingerile intime ale viziunii populare. Noi suntem populari, nu suntem populiști, n-am dat frâu liber dorinței de a lua decizii menite să aducă voturi, nu eficiență. Oricât de tentat ar fi un decident să bucure oamenii pe moment, el trebuie să privească pe termen lung și să creeze mecanisme care să salveze vieți, cariere, economii. EPP și-a asumat pierderea din popularitate, dar a știut că deciziile vor fi validate, în cele din urmă, de cetățeni, pentru că o măsură sănătoasă, cu viziune, chiar dacă mai greu digerată, ajunge să fie validată. EPP nu construiește doar pentru adulți, ci și pentru copiii lor. Oamenii nu sunt dezinteresați, ei cântăresc, se informează, te judecă după fapte. Sunt încrezător că deciziile inspirate de EPP au salvat Uniunea Europeană de la colaps.
Reporter: Care sunt valorile EPP care au generat prioritizarea deciziilor? Știu că liderii delegațiilor Grupului EPP din Parlamentul European se întâlnesc foarte des, au o agendă de lucru stabilită prin consultare. Cum decurg aceste întâlniri, ce se discută?
Rareș Bogdan: Agenda are legătură cu proiectele aflate pe ordinea de zi, dar este puternic ancorată în realități, fără a pierde niciodată din vedere că principiul de bază al UE este democrația. Ca misiune principală, EPP a urmărit în această perioadă salvarea de vieți omenești, stabilitatea locurilor de muncă, stabilitatea economică, securitatea. N-a fost ușor să împaci nevoia de a proteja cetățenii europeni fără ca economiile să între în colaps. Dacă vă amintiți, acel lockdown a fost o măsură tranzitorie la care au apelat statele membre, deoarece a fost nevoie de un pic de timp pentru a fluidiza transportul de mărfuri, multe constând în aparatură și consumabile medicale, dar și alimente, combustibili etc. O perioadă, avioanele au stat la sol, deoarece trebuia limitată transmiterea virusului. A fost o provocare majoră, deoarece riscul de prăbușire era colosal. A fost nevoie de decizii rapide, reguli, mecanisme realiste, iar aici, Comisia Europeană și Parlamentul European s-au mobilizat fantastic. Dar era obligatoriu, deoarece libera circulație este unul dintre pilonii UE.
Reporter: S-ar putea spune că sunteți mulțumit?
Rareș Bogdan: Da, deși nu e cazul să ne culcăm pe o ureche. Dacă ții mintea în priză, mereu îți vin alte idei, unele mai bune, mai ales că nu lipsesc provocările. Una a fost să luptăm cu știrile false. Una dintre cele mai mari provocări a fost combaterea dezinformării legate de vaccinuri. Și asta, după ce au trebuit combătute minciunile potrivit cărora Covid 19 e doar o simplă răceală. Dar pe acest drum s-a născut o idee minunată, și anume Conferința privind Viitorul Europei. Este vorba despre o serie de dezbateri organizate în urma ideilor furnizate de milioane de cetățeni, scopul acestei consultări democratice paneuropene fiind să conturăm împreună viitorul nostru comun. Cetățenii europeni pot face propuneri pe o platformă digitală, participă la grupuri de dezbatere, iar acestea sunt organizate atât în plan național, cât și european. Un sondaj de tip Eurobarometru a prelevat faptul că 92% dintre europeni vor ca opiniile lor să aibă un impact mai mare asupra deciziilor.
Reporter: NextGenerationEU are legătură cu voința cetățenilor?
Rareș Bogdan: NGEU este exact voința cetățenilor. Nu este vorba doar de un plan de redresare, ci de o șansă de a ieși din criza pandemică mai puternici. Vorbim de transformarea economiilor, de oportunități fantastice și locuri de muncă în Europa pe care ne-o dorim cu toții: mai curată, mai rezistentă la șocuri, mai digitală. Bugetul UE și NGEU, instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea, altfel spus 2018 miliarde de euro, sunt vitale pentru a răspunde provocărilor actuale, ci și pentru a face față incertitudinilor din viitor