Interpușii securiștilor/S-a reaprins conflictul între grupările care controlează Romprest
Conflictul deschis dintre primarul Sectorul 1, Clotilde Armand, și Compania Romprest Service S.A. pe tema salubrității din sector înregistrează un nou episod. Astăzi, unul dintre acționarii Romprest, compania Detaco LTD (acționară cu 42.69% în Romprest), îl acuză pe celălalt mare acționar, Andrei Drăcea, că are ”principala vină în această situație, care riscă să nască un risc major pentru sănătatea locuitorilor din Sectorul 1 București”.
Reamintim că Armand a anunțat public Romprest că nu îi va plăti facturile pentru salubritate pentru că ar fi supraevaluate. În replică, conducerea firmei Romprest a refuzat să mai ridice gunoiul din sectorul 1, o situație fără precedent în Capitală.
Acum, conflictul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest este dublat de un conflict în interiorul Romprest, între personajele care controlează pachetele cele mai mari de acțiuni. Este vorba despre Alexandru-Cosmin Walter, patronul Detaco Ltd, și Andrei Drăcea, acționarul majoritar din două companii acționare la rândul lor în Romprest.
Iată structura acționariatului în SC Compania Romprest Service S.A. (Sursa: portalul Confidas )
- DETACO LTD (Canada)- 42.69 %
- EUROPREST INVEST SRL (România) – 30 %
- PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL (România) – 13.76 %
- SC COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI SA (România) – 10 %
- FIRSTCOM LLC (SUA) – 3.54 %
Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron Florian Walter (mort în 2019) controlează deci 42,69%. El l-a mandatat pe Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, să poată lua orice decizie la nivelul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi să semne orice înscris în cadrul firmei, potrivit RTV .
Andrei Drăcea, un cetățean român născut la Moscova, cu afaceri cu statul în domeniul sănătății, controlează Europrest Invest și Premium Management Team, deci 43,76% din Romprest. De remarcat că Drăcea a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni în Premium Management Team de la Radu Budeanu, patronul CanCan și Gândul, potrivit ZF .
În acest moment, nici una dintre cele două grupări nu deține pachetul de control în Romprest. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate ar trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor (80% din acțiuni).
Comunicatul integral al Primăriei Sectorului 1, în care e prezentat atacul acționarului Detaco la acționarul Andrei Drăcea:
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îl invită la dialog pe cel mai mare acţionar al companiei Romprest – DETACO LTD – pentru a găsi împreună cele mai bune soluții în privința salubrizării din Sectorul 1.
Printr-o poziție publică, acționarul majoritar al Companiei Romprest și-a exprimat deschiderea la negociere cu Primăria Sectorului 1, s-a dezis de conducerea acestei companii și s-a declarat profund îngrijorat de acțiunile recente ale acesteia.
”Cel mai mare acţionar Romprest este îngrijorat de actuala conducere și și-a cerut scuze pentru felul în care această companie tratează comunitatea locală și instituția Primăriei. Așadar, îl invit la discuții la Primărie pe acest acționar pentru a vedea cum putem rezolva, în interesul comunității, situația provocată de actuala conducere iresponsabilă a companiei”, a declarat primarul Clotilde Armand.
DETACO LTD este acționarul majoritar în Compania Romprest Service S.A. cu un procent al deținerilor de 42,6916% din capitalul social si din cota de participare la beneficii si pierderi.
Reproducem mai jos pasaje din poziția publică a acționarului majoritar al Companiei Romprest:
„Considerăm că o situație care trebuia clarificată încă de anul trecut prin negocieri între părți s-a transformat într-un scandal public exclusiv datorită incompetenței actualei conduceri a Romprest.
În opinia noastră, Consiliul Local al Sectorului 1 București, Primarul Sectorului 1 București, funcționarii instituției pe are dânsa o conduce, precum și salariații Romprest au fost atrași în acest scandal public deoarece Marian Bogdan Adimi, cel care aparent conduce Romprest, nu are capacitatea de a înțelege modul în care se conduce o companie și felul în care trebuie abordate relațiile de afaceri cu partenerii acesteia. Marian Bogdan Adimi, a cărui „experiență profesională” provine din faptul că a fost șofer și paparazzi, își continuă modul de a gestiona Romprest în același fel, prin starnirea de scandaluri publice, vehicularea de înregistrări neautorizate și amenințarea cu plângeri penale.
Principala vină în această situație, care riscă să nască un risc major pentru sănătatea locuitorilor din Sectorul 1 București, o are domnul Andrei Drăcea, care, în calitate de proprietar unic al Europrest Invest SRL, acționar ce controlează 30% din Romprest, îl susține pe acest Marian Bogdan Adimi în funcție, acordându-i și încrederea de a fi administrator unic al Europrest.
Incompetența profesională și agresivitatea lui Marian Bogdan Adimi și susținerea acestuia de către Andrei Dracea aduc prejudicii grave tuturor părților implicate, atât salariaților și acționarilor Romprest, dar, în special, locuitorilor din Sectorul 1 București.
Din aceste motive, Detaco transmite pe această cale scuze publice Primarului Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 București și locuitorilor acestui sector pentru situația creată. Va asigurăm că Detaco va continuă să întreprindă toate acțiunile legale posibile în vederea schimbării actualei conduceri a Romprest, îndepărtării din funcții și atragerea răspunderii tuturor persoanelor vinovate.
Soluția este negocierea cu profesionalism între parteneri de afaceri și de către persoane competențe profesional din partea Romprest, pe criterii obiective și cu respectarea legii, nu cu amenințări cu plângeri penale, procese civile sau șantajarea cu publicarea unor înregistrări contrafăcute,” se spune în comunicatul Detaco. SURSA: G4Media.ro