Internetul tancurilor sau cum NATO caută să folosească tehnologiile moderne create inițial pentru consumatorul de rând
NATO curtează scena tehnologică. O piață de apărare în plină expansiune atrage sectorul tehnologic pentru a livra produse necesare militarilor.
Spot, robotul creat de Boston Dynamics Foto AFP
Un soldat zace la pământ, departe de plutonul său, într-un videoclip de simulare a câmpului de luptă. În ajutorul său vine Spot, un câine robot, ale cărui picioare zbârnâie în timp ce se deplasează pentru a evalua rănile, a identifica amenințările și a raporta poziția sa precisă la bază, relatează Politico într-un material despre cum armatele occidentale sunt tot mai interesate de servicii tehnologice foarte rafinate și cum inovațiile care altădată apăreau mai întâi în sectorul militar și erau preluate de lumea civilă sunt acum mai degrabă un produs al unei industrii exterioare celei militare.
Câinele robot Spot, creat inițial de firma americană Boston Dynamics pentru a ajuta îm cadrul marilor platforme industriale, face parte dintr-o generație de tehnologie care iese din laboratoarele de cercetare și intră în capacitățile armatelor aliate în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Alianța a prezentat unele dintre acestea - inclusiv Spot, aplicații de mesagerie cuantică sigură, chatbots cu inteligență artificială, instrumente de navigație pentru drone și infrastructură cloud - în cadrul recentei sale demonstrații 5G Next Generation Technology, care a avut loc în octombrie, la nord-est de capitala letonă Riga.
Dacă odinioară, inovații precum internetul, cuptorul cu microunde și chiar banda adezivă proveneau din cadrul armatei și au găsit o utilizare mai largă în rândul publicului, astăzi, industria tehnologică este cea care deschide calea în ceea ce privește transferul de tehnologie din case, de la locul de muncă și din fabrici înapoi pe câmpul de luptă. Marile branduri din domeniul tehnologiei de consum și de întreprindere, precum Amazon Web Services, Google și Microsoft, își intensifică eforturile în ceea ce privește tehnologia cu dublă utilizare.
Internetul a fost creat de armată, dar firmele de tehnologie care au luat naștere din acesta au depășit armatele ca „motoare ale inovației“, a declarat Warren Low, un oficial al Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO. „Acum s-a răsturnat situația în care industriile inovează“.
Firmele de tehnologie au jucat recent un rol critic - și public - în sprijinirea Ucrainei în războiul său cu Rusia. După ce tancurile rusești au invadat țara în februarie 2022, companiile de tehnologie au fost rapid antrenate în conflict. Starlink a lui Elon Musk a oferit soluții de internet prin satelit. AWS a ajutat guvernul să elimine date esențiale din Ucraina. Microsoft și Google au ajutat țara să lupte împotriva unui potop de atacuri cibernetice. Multe altele au urmat, oferind informații despre amenințări și comunicații sigure.
Războiul din Ucraina înseamnă că „există acum un apetit“ pentru a investi în lumea securității defensive, a declarat David van Weel, secretarul general adjunct al NATO pentru provocările de securitate emergente.
Aventurarea în domeniul tehnologiei militare vine cu riscuri pentru sectorul tehnologic. Atât Google, cât și Amazon s-au confruntat cu revolte interne în anii trecuți, cu angajați care au protestat în mod deschis împotriva unor proiecte precum Project Maven și Project Nimbus pentru serviciile de apărare din SUA și Israel. Alții, cum ar fi Apple, au procedat cu prudență în ceea ce privește proiectele din domeniul apărării. La Națiunile Unite, guvernele au lucrat la elaborarea unor reguli pentru a limita proliferarea armelor bazate pe inteligență artificială și a roboților ucigași, dezbătând liniile roșii pentru dezvoltările industriale ale războiului de generație următoare.
Dar cererea în creștere și profiturile potențial masive au stimulat în continuare firmele de tehnologie, mici și mari, să adapteze serviciile pentru a satisface piața apărării.
Exonicus, un start-up leton care a început cu vizualizări 3D pentru a ajuta studenții la medicină să studieze corpul uman, a trecut acum la oferirea unui simulator de traume în realitate virtuală pentru a ajuta soldații să se antreneze să facă față rănilor obișnuite de pe câmpul de luptă, pe care l-a prezentat în cadrul evenimentului din Riga.
Un alt exemplu este produsul Snowball al Amazon Web Services. Gigantul american al cloud-ului a dezvoltat cutia gri compactă - puțin mai mare decât un PC obișnuit - ca o soluție de stocare în cloud la distanță, dar pentru soldați. Aceasta rezolvă problema operării echipamentelor mari la distanță, deoarece permite transferul de terabyte de date fără costuri ridicate de rețea, timp de întârziere sau probleme de securitate.
"Industria se mișcă cu o asemenea viteză încât apărarea dorește să beneficieze de o tehnologie modernă ca aceasta", a declarat Neil Beet, director de dezvoltare software la AWS. "Nimic din ceea ce am construit nu este personalizat pentru apărare, ci este vorba de tehnologie comercială de serie, care este concepută pentru a fi interoperabilă, disponibilă în viteză și înlocuibilă."
În 2022, alianța de apărare a înființat Fondul de inovare al NATO (NIF), un fond de capital de risc de 1 miliard de euro destinat să finanțeze tehnologii promițătoare în domeniul inteligenței artificiale, al spațiului și al biotehnologiei.
În special în Europa, capitalul de risc pentru companiile care lucrează în domeniul apărării și securității era rar, a declarat Van Weel. "Până acum, multe dintre aceste fonduri de pensii, fonduri de capital de risc și Banca Europeană de Investiții nu puteau investi într-o companie care lucra și pentru apărare ... Noi am schimbat această situație prin crearea unui fond care poate investi doar în companii care au un marcaj de dublă utilizare, iar ceea ce vedem acum este că și piața se schimbă".
Van Weel a declarat că NATO face deja presiuni asupra Băncii Europene de Investiții pentru a realiza oportunitățile de piață în domeniul securității și apărării.
"Până acum câțiva ani, apărarea nu era cu siguranță văzută ca fiind de mediu (Environment), socială (Social) și de guvernanță corporativă (Corporate Governance) (ESG)", a spus el. "Părerea mea este că ar trebui de fapt să adăugăm un D la ESG și acesta este apărarea (de la Defense, apărare în limba engleză)... Dacă nu ai securitate, nu poți avea ESG".
Sursa: adevarul.ro