„Internet suveran”/Rusia a testat blocarea accesului la internetul global și nici serviciile VPN n-au putut ocoli interdicția

„Internet suveran”/Rusia a testat blocarea accesului la internetul global și nici serviciile VPN n-au putut ocoli interdicția

Rusia a izolat unele regiuni ale țării de restul internetului mondial timp de o zi, izolându-le efectiv, în timp ce continuă să își dezvolte propriul „internet suveran”, scrie PC Mag , care citează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Autoritatea rusă pentru comunicații, Roskomnadzor, a blocat locuitorii din Daghestan, Cecenia și Ingușeția, care au populații majoritar musulmane, afirmă ISW. Cele trei regiuni se află în sud-vestul Rusiei, aproape de granițele cu Georgia și Azerbaidjan. Locuitorii din aceste zone nu au putut accesa Google, YouTube, Telegram, WhatsApp sau alte site-uri sau aplicații străine - chiar dacă au folosit VPN-uri (Rețea Privată Virtuală, n.r), potrivit unui site local de știri rusesc.

VPN este un serviciu permite utilizatorilor să ocolească anumite restricții geografice prin localizarea virtuală a utilizatorului într-o altă țară.

ONG-ul rus pentru drepturile digitale Roskomsvoboda a declarat pentru TechRadar că majoritatea VPN-urilor nu au funcționat în timpul închiderii, dar au existat unele astel de servicii care nu au fost afectate. Totuși, nu este clar care dintre ele sau câte au funcționat efectiv. Rusia blochează din ce în ce mai mult VPN-urile în general, iar Apple a contribuit la eforturile de cenzură ale țării prin eliminarea aplicațiilor VPN din magazinul său de aplicații pemtru piața rusă (app store). Cel puțin 197 de VPN-uri sunt blocate în prezent în Rusia, potrivit agenției ruse de știri Interfax.

Rusia testează propriul internet suveran

Aceste ultime blocări parțiale ale internetului se datorează faptului că Rusia își testează propriul internet suveran pe care îl poate controla pe deplin. Rusia a testat deja în acest an blocarea sau restricționarea unor site-uri precum YouTube, prin încetinirea vitezelor atât de mult încât site-urile sunt practic inutilizabile. Rusia ar fi investit 648 de milioane de dolari în internetul său național și în tehnologia care poate alimenta restricțiile și ar lucra la acest lucru cel puțin din 2019.

În viitor, Rusia ar putea bloca, de asemenea, Amazon Web Services (AWS), HostGator și alte servicii de găzduire de site-uri web din afara țării, spune ISW. Țara ar putea, de asemenea, să forțeze rezidenții și companiile rusești să nu mai utilizeze astfel de servicii și să migreze către cele deținute de Rusia, astfel încât guvernul să își poată aplica propriile reguli.

Separat, în septembrie, platformele Wix și Notion le-au spus utilizatorilor ruși să nu mai folosească site-urile lor din cauza sancțiunilor SUA. Iar în 2022, când Rusia a invadat Ucraina, registratorul occidental de domenii internet GoDaddy a condamnat războiul ca fiind „oribil”, a încetat să mai sprijine domeniile rusești, a renunțat la moneda Rusiei și a anunțat că donează 500.000 de dolari pentru a sprijini Ucraina. Toate aceste blocări și deconectări contribuie la fragmentarea internetului spre care ne îndreptăm astăzi, scrie PC Mag.

China este o altă țară cunoscută pentru cenzura sa pe internet. Numit în mod colocvial „Marele Firewall”, cu referire la Marele Zid Chinezesc, accesul la internet în China este cenzurat în acest fel de peste un deceniu, însă eforturile chineze de cenzurare a internetului au început în 1998, odată cu proiectul „Scutul de Aur”. În ultimii ani, China a cenzurat chiar și litere simple, precum și cuvinte-cheie pe care le consideră nedorite și inacceptabile pentru internet. Site-urile de streaming video și platformele de întâlnire precum Zoom au fost, de asemenea, cenzurate, împreună cu o serie de alte aplicații străine. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură cenzura rusă a internetului ar putea reflecta aceste politici.

Ce este un VPN

VPN-urile, care înseamnă rețele virtuale private, pot permite utilizatorilor să ocolească anumite restricții geografice prin localizarea virtuală a utilizatorului într-o altă țară. Însă VPN-urile nu sunt o soluție unică și pot fi cenzurate. Furnizorii de internet sunt capabili să afle dacă un utilizator are un VPN activat și pot bloca accesul la site-uri în anumite circumstanțe. În SUA, platformele de streaming precum Netflix și unele site-uri de cumpărături au blocat utilizatorii VPN la nivel global, determinând dacă o adresă IP este legată de un furnizor VPN sau pare să fie într-o locație diferită de cea a furnizorului de internet al utilizatorului.

Din punct de vedere istoric, utilizarea serviciilor VPN crește atunci când apare cenzura pe internet. Utilizatorii Pornhub din SUA din unele state au căutat VPN-uri pentru a ocoli blocajele la nivel de stat, iar locuitorii din Hong Kong au apelat la VPN-uri atunci când China a anunțat o nouă lege privind securitatea, pentru a numi două exemple din ultimii ani. Dar Iranul, Cuba, Myanmar, Vietnamul și Arabia Saudită sunt, de asemenea, considerate a oferi puțină libertate pe internet. Deși VPN-urile pot ajuta pe unii pentru moment, ele nu sunt o soluție perfectă și s-ar putea să nu funcționeze pentru totdeauna.


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”