Intermediarii din umbră. Cum reușește Putin să pună mâna pe tehnologie din Occident

Intermediarii din umbră. Cum reușește Putin să pună mâna pe tehnologie din Occident

O rețea de companii obscure ajută Rusia să pună mâna pe tehnologii care îi sunt vitale pentru a susține războiul din Ucraina, arată un raport al Centrului pentru Studii Avansate de Apărare, citat de Business Insider.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE

Vladimir Putin FOTO EPA EFE

Potrivit raportului , producătorii de arme din Rusia au reușit să facă rost de instrumente de înaltă precizie produse în Occident, cumpărându-le la mâna a doua din țări carre fac în continuare comerț cu Kremlinul. Printre acestea se numără China, Coreea de Sud și Turcia.

Mai exact, aceste țări nu sunt nici originea, nici destinația bunurilor tranzacționate, dar permit livrarea lor.

"Companiile și entitățile din aceste jurrisdicții au rolul de brokeri care furnizează instrumente de înaltă precizie din străinătate, nu doar către contractanți din industria de apărare, ci și pentru subsidiare rusești ale firmelor străine, producătoare de mașini-unelte, care se presupune că au părăsit piața din Rusia după februarie 2022", a declarat analistul Al Maggard.

Tehnologie periculoasă chiar și la mâna a doua

Deși aceste echipamente sunt second-hand și nu sunt la fel de sofisticate precum cele mai noi modele, ele sunt în continuare sufieciente pentru a răspunde nevoilor militare ale Moscovei, mai spun analiștii.

Fără ajutorul acestor piețe, producătorii ruși nu și-ar putea îndeplini obiectivele pe termen scurt și mediu.

Companiile care ajută Rusia din umbră

Potrivit Financial Times , una dintre firmele care ajută Rusia din umbrp este ELE Technology, din China. Website-ul acesteia a fost înregistrat la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina.

Până acum, firma a realizat aproape 100 de livrări de echipamente, de fabricație japoneză, către un contractant rusesc din domeniul apărăii, încălcând, cel mai probabil, atât restricțiile de export din Japonia, cât și din SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii