Interesul crescut pentru criptominare a dus la scăderea atacurilor DDoS în T4 din 2020 (Kaspersky)
Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) au scăzut cu aproape o treime (31%), în trimestrul IV al anului trecut, în comparaţie cu intervalul anterior, criptominarea fiind în creştere, arată datele centralizate de către Kaspersky.
"Această scădere poate fi legată de interesul tot mai mare pentru criptominare (...) În consecinţă, infractorii cibernetici ar fi trebuit să "reprofileze" unele botnet-uri, astfel încât serverele C&C, care sunt utilizate în mod obişnuit în atacurile DDoS, să poată reface dispozitivele infectate şi să-şi folosească puterea de calcul pentru a mina, în schimb, criptomonedele", susţin experţii în securitate cibernetică.
Pe parcursul anului 2020 atacurile DDos asupra instituţiilor de învăţământ au continuat şi mai multe şcoli din Massachusetts şi Laurentian University din Canada au suferit astfel de incidente. De asemenea, platformele de jocuri online au fost ţinte ale acestor atacuri.
La nivel general, însă, în T4 2020 au existat doar cu 10% mai multe atacuri decât în T4 2019, iar comparativ cu T3 2020, numărul acestora a scăzut cu 31%.
Statisticile Kaspersky Security Network (KSN) relevă faptul că, de-a lungul anului 2019, precum şi la începutul anului 2020, numărul celor care făceau criptomining era în scădere, dar din augusttendinţa s-a schimbat, această formă de malware fiind în creştere uşoară şi atingând un platou în trimestrul IV.
Atacul de tip DDoS reprezintă cea mai întâlnită formă de infracţiune cibernetică, având ca ţintă website-uri importante şi mai rar computerele personale.
Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu, prin care protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii. AGERPRES