Interesante amănunte...

Interesante amănunte...

Căderea unui înalt oficial de partid care a falsificat date economice declanşează îngrijorări cu privire la economia Chinei, scrie Sophia Lam, într-un articol pentru Epoch Times .

Principalul organism de supraveghere disciplinară din China a anunţat, la 31 mai, că a eliminat din Partidul Comunist Chinez (PCC) şi din funcţiile publice ale regimului un fost oficial de rang înalt din provincia estică Jiangsu.

Pe lângă o serie de acuzaţii de corupţie, Zhang Jinghua, fostul adjunct al şefului PCC din Jiangsu, a fost acuzat de "falsificarea cifrelor economice în scopul promovării personale şi de amestec în activităţile de pe piaţă cu încălcarea normelor relevante", scrie Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară (CCDI), într-un anunţ din 31 mai. Organismul respectiv nu a furnizat niciun fel de detalii pentru acuzaţie.

Zhang este unul dintre cele mai recente cazuri de membri ai PCC din cadrul Comitetului Central - organul de conducere superior al PCC - maziliţi în ultima vreme.

Cu o zi înainte, Biroul Naţional de Statistică al Chinei (BNS) a organizat o reuniune virtuală în cadrul căreia directorul său, Kang Yi, a declarat că problema falsificării statisticilor există încă în China.

La 27 mai, BNS a declarat că 126 de funcţionari de nivel inferior din provinciile Hebei, Henan şi Guizhou au fost pedepsiţi pentru falsificarea de date statistice.

Acest val de epurare a celor care falsifică statistici/date a început în martie, când CCDI a scris pe site-ul său web că unii oficiali locali au falsificat date pentru a crea o iluzie de dezvoltare şi au manipulat date statistice, "reamintind" şi ordonând departamentelor relevante să facă modificările necesare.

Băncile străine de investiţii şi-au redus deja previziunile privind creşterea economică a Chinei după ce blocajele COVID-19 ale regimului au afectat puternic economia Shanghaiului, Nomura prevăzând o creştere de 3,9%.

Statistici pentru a satisface nevoile politice ale partidului

Pentru PCC, statisticile au trei funcţii, potrivit lui Wang He, un analist din China: să sprijine procesul de luare a deciziilor, să servească politicii şi să spele creierul oamenilor. Dar prima funcţie este nominală, a afirmat el în cadrul unui interviu recent acordat ediţiei în limba chineză a cotidianului The Epoch Times.

"Pentru a sprijini în mod eficient procesul decizional, autenticitatea, actualitatea şi caracterul complet al datelor statistice trebuie să fie prioritare", a spus Wang.

Dar norma printre oficialii PCC, a afirmat Wang, este de a folosi datele pentru a servi scopurilor politice ale partidului. El a remarcat că datele false îi ajută pe oficialii PCC la ascensiunea în partid, ceea ce îi stimulează să continue să falsifice date pentru a fi promovaţi în continuare.

"PCC foloseşte date false pentru a păcăli oamenii că situaţia din China este întotdeauna grozavă, deoarece minciuna este un element de bază al guvernării PCC", a declarat Wang.

Recenta campanie de sancţionare a datelor false de către PCC are la bază tot motive politice, a adăugat Wang, şi nu este motivată de transparenţa economică, deoarece regimul se află în lunile critice dinaintea celui de-al 20-lea congres naţional al PCC, care va avea loc în toamnă, pentru remaniere politică.

Regimul chinez este criticat de mult timp pentru că îşi cosmetizează datele economice, inclusiv cifrele privind PIB-ul, populaţia şi alţi indicatori.

Premierul chinez Li Keqiang, pe atunci secretar de partid al provinciei Liaoning din nord-estul ţării, i-ar fi spus lui Clark T. Randt Jr., fost ambasador al SUA în China, că "cifrele PIB-ului Chinei sunt 'create de om' şi, prin urmare, nu sunt de încredere", în timpul unei cine la 12 martie 2007, după cum a dezvăluit WikiLeaks.

El a recunoscut, de asemenea, criza economică cu care se confrunta China în 2020, atunci când a declarat reporterilor, în cadrul unei conferinţe de presă din 28 mai, că "există 600 de milioane de persoane al căror venit lunar este de numai 1.000 de yuani (140 de dolari)".

Populaţia Chinei este de 1,439 miliarde de locuitori; 600 de milioane de persoane reprezintă aproximativ 41,7 la sută din populaţia totală.

În ianuarie 2017, Chen Qiufa, pe atunci guvernator al provinciei Liaoning, a confirmat în cadrul unui congres la nivel de provincie că oraşele şi judeţele din Liaoning au avut probleme cu falsificarea datelor financiare în perioada 2011-2014, după cum a relatat purtătorul de cuvânt al PCC, agenţia de presă Xinhua.

În ianuarie 2018, Mongolia Interioară a dezvăluit că datele sale economice au fost falsificate în mod substanţial - producţia sa industrială din 2016 a fost umflată substanţial cu 40%, iar creşterea falsă s-a ridicat la 290 de miliarde de yuani (aproximativ 43,5 miliarde de dolari).

Pe lângă Liaoning şi Mongolia Interioară, provincia Jilin şi oraşul Tianjin au fost forţate să îşi revizuiască datele după ce s-a constatat că au umflat sau manipulat statisticile economice în ultimii ani, potrivit unui raport Bloomberg.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?