Interesante amănunte...

Interesante amănunte...

<< La sfârșitul lunii aprilie, Yandex a anunțat vânzarea serviciului său de știri și a platformei de bloguri, Zen, către corporația VK, condusă de Vladimir Kiriyenko, fiul lui Serghei Kiriyenko, șef adjunct al administrației prezidențiale. Aceste servicii (inclusiv Yandex în ansamblu) au fost criticate încă din prima zi a invaziei ruse pentru că au dezinformat milioane de utilizatori, afișând doar mass-media loială și cenzurată Kremlinului și ascunzând informații de încredere despre războiul din Ucraina. Corespondentul special al Meduza , Svetlana Reuter, povestește cum serviciul de știri, cândva progresist, a distrus reputația Yandex, a dus la un exod în masă al managerilor de top din companie și și-a adus sub sancțiuni directorul general.

În a patra zi a invaziei ruse din Ucraina, 27 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat ca forța de descurajare nucleară să fie plasată într-un fel de „regim special”, șefa Yandex.Q, Tonia Samsonova, i-a trimis un mesaj tatălui său pe WhatsApp. Samsonova era la Bruxelles, tatăl ei se afla la Moscova.

„Când apare știrea că Putin pune armele nucleare în alertă specială, oricine începe să-și facă griji. [Dar] s-a dovedit că tata nu era la fel de îngrijorat ca mine. Nu știa că trupele ruse bombardează Ucraina, credea că nu se întâmplă nimic”, a declarat Samsonova, pentru Meduza.

Tonia, care tocmai citise o știre din Financial Times, intitulată „Putin pune armele nucleare rusești în alertă maximă în timp ce Vestul impune sancțiuni”, își amintește că a intrat pe pagina de pornire a Yandex și a văzut un mesaj de la TASS: „Putin a ordonat plasarea forței de descurajare a armatei ruse în regim special de serviciu”.

„Din titlul TASS, care a fost afișat printre primele cinci știri de pe pagina principală a Yandex, era imposibil să tragem o concluzie despre amenințarea războiului nuclear. Am văzut poza cu informații a tatălui meu și mi-am dat seama că eu personal nu aveam ce să-i prezint”, spune Samsonova.

După aceea, potrivit spuselor ei, i-a scris un mesaj „unuia dintre acționarii cheie” ai Yandex, cerând „să înceapă să arate informații despre război”, iar el a redirecționat-o către conducerea de top. Ulterior, își amintește Samsonova, l-a sunat pe unul dintre prietenii ei de la Yandex, care „practic putea publica știri pe pagina principală” (Tonia nu-l numește). El i-a răspuns: „Tonia, soarele meu, unde ești, în Europa? Eu sunt la Moscova. Te rog să nu mă mai suni cu asemenea idei. Astfel de conversații sunt periculoase pentru mine acum”.

Negăsind aliați în cadrul companiei, Samsonova a scris o scrisoare de demisie: „Am înțeles că Yandex nu își va schimba poziția și va continua să ascundă informații despre război. În aceste condiții, nu poți continua să primești un salariu. Este complicitate la crimă”.

Într-o conversație cu Meduza, Samsonova își amintește: „Îi spun soțului meu: asta-basta, renunț. M-a susținut, spunând că este imposibil din punct de vedere etic să continui să fii angajat Yandex.”

Activ toxic

În 2019, un angajat activ Yandex, specializat în învățarea automată, a descoperit accidental un lucru uimitor. Pentru a forma așa-numitul top „Yandex” – deja menționatele primele cinci titluri de știri de pe pagina principală – a fost folosită o „listă albă” neoficială, formată din 15 publicații.

„La acea vreme, mass-media rusă normală încă funcționa – precum Ekho Moskvy, Dozhd, Novaya Gazeta. Erau înregistrate în Rusia, erau citate în mod normal [de alte mass-media], dar Yandex nu le afișa pe prima pagină cu titluri, ci afișa, de exemplu, Izvestia, RIA Novosti, TASS, Interfax, Rossiyskaya Gazeta, Kommersant, Vedomosti, RBC, Gazetu.ru, RT și Lenta”, menționează o sursă Meduza (un alt fost angajat al companiei notează că pe listă figurau și Regnum, Nezavisimaya Gazeta și Sight).

Datorită legislației privind agregatorii, Yandex poate publica știri numai din publicațiile înregistrate în Rusia ca mass-media (deși mass-media străină practic a dispărut din orizontul de presă rusesc încă și mai devreme, în 2014). Compania a vorbit deschis despre asta. Cu toate acestea, nu a fost promovat faptul că titlurile pentru știri de pe prima pagină ale Yandex.Novosti sunt luate doar dintr-o listă limitată de entități media.

Numai angajații serviciului de știri știau despre asta. Faptul că o astfel de listă chiar există și este folosită în algoritmii de selecție pentru generarea titlurilor pe pagina principală a fost confirmat, pentru Meduza, de trei foști angajați ai companiei. A fost introdus în acord cu Administrația Prezidențială Rusiei (AP), spun ei.

„AP încearcă de mult timp să pună presiune asupra Yandex și a făcut eforturi să-și facă propria listă de media, din care vor fi formată pagina principală cu cinci titluri”, își amintește unul dintre foștii angajați ai companiei Yandex.Novosti. Faptul că AP a insistat demult asupra introducerii unei astfel de liste este confirmat și de o sursă apropiată departamentului.

Prima dată când oameni din administrația prezidențială au venit la biroul Yandex a fost în vara lui 2008, la scurt timp după războiul din Osetia de Sud, a declarat, pentru RBC, Lev Gerșenzon, fostul șef al Yandex.Novosti. Apoi a fost invitat la o întâlnire cu prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale, Vladislav Surkov, și cu adjunctul șefului departamentului de politică internă al președintelui Federației Ruse, Konstantin Kostin.

Conversația, și-a amintit Gerșenzon, a fost despre utilizarea ca surse în titlurile de știri numai a mass-mediei aprobate de Kremlin. Unele mass-media – în special, georgiană – au fost etichetate de către Surkov drept „dușmani”. Oficialii au cerut, de asemenea, ca „în caz de război” să li se acorde acces la interfața paginii de start.

(…) Totuşi, după 2008, au continuat vizitele reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale. În 2015, lista mass-media pentru știrile de top de pe pagina principală a fost discutată din nou – cu Timur Prokopenko, la acel moment șef adjunct al departamentului de politică internă al Administrației Prezidențiale, spune un angajat Yandex care a participat la compilarea listei.

„Oamenii de la AP au insistat ca pentru titluri să selectăm maximum trei până la cinci surse aprobate de ei. Negocierile au fost lungi și au durat mulți ani. Drept urmare, am convenit asupra a 15 poziții: am luat top 50 mass-media cele mai citate și am convenit asupra unei duzini dintre ele. Mai mult decât atât, unii dintre ei nu erau în primii 20, dar AP-ului i-a plăcut. Din aceste mass-media, au făcut o „listă de antet”, își amintește el.

Prokopenko, spune interlocutorul Meduza, la fel ca Surkov și Kostin, a cerut să i se dea un „buton de acces” la pagina principală a Yandex. Dar ei au reușit din nou să „dea drumul” – după ce au întocmit în cele din urmă aceeași „listă de titluri de la 15 instituții media”, pe care au decis să o pună în funcțiune „dacă este necesar”.

Necesitatea a apărut în 2016, când în Rusia a intrat în vigoare legea agregatorilor. „Conducerea companiei a spus că nu mai poate riposta la solicitările AP. Pur și simplu au scos lista din 2015, au scuturat-o de praf, au mai parcurs-o o dată și au lansat-o”, își amintește un fost angajat al serviciului de știri de la Yandex.

„Au fost probleme cu RBC, erau considerați neloiali de către AP, dar ne-am luptat și i-am băgat între ​​titluri. Dar Novaya Gazeta și Ekho Moskvy nu sunt”, spune, pentru Meduza, un fost angajat Yandex.Novosti. „Novaya” și „Echo” într-adevăr „nu au fost permise” în titluri, confirmă fostul manager superior al Yandex, Grigori Bakunov, care a părăsit compania în 2018.

(…)

În documentarea materialului, Meduza a vorbit cu 20 de angajați activi.

(…)

La nivelul Administrației Prezidențiale, Yandex este „supravegheat” de șeful adjunct al departamentului, Serghei Kiriyenko, spune o sursă din companie, confirmată de o sursă apropiată Administrației Prezidențiale. De asemenea, reprezentanții Yandex comunică cu șeful departamentului prezidențial pentru proiecte publice, Serghei Novikov, și cu șeful departamentului prezidențial pentru dezvoltarea tehnologiilor informației, comunicațiilor și infrastructurii de comunicații, Tatiana Matveeva.

(…)

Meduza i-a trimis lui Serghei Novikov întrebări cu privire la interacțiunea dintre Yandex și administrația prezidențială, dar nu a primit niciun răspuns. Meduza a trimis o cerere și secretarului de presă prezidențial, Dmitri Peskov, dar acesta nu a comentat.

Scrisoarea lui Gerșenzon

La 1 martie 2022, fostul șef al Yandex.Novosti, Lev Gerșenzon, a publicat o postare lungă pe Facebook. A început așa (ortografie și punctuația păstrate):

  • „(…) Astăzi este a șasea zi când cel puțin 30 de milioane de utilizatori ruși văd pe pagina principală a Yandex că nu există război, mii de ruși morți, nu există soldați, nu există zeci de civili uciși sub bombardamentele rusești, nu există zeci de prizonieri, nu există distrugeri uriașe în diferite orașe ucrainene. Faptul că o parte semnificativă a populației Rusiei poate crede că nu există război este baza și forța motrice a acestui război. Astăzi, Yandex este un element cheie în ascunderea informațiilor despre război. Fiecare zi și oră de astfel de „știri” reprezintă vieți umane”.

În postare, Gerșenzon i-a etichetat pe foștii săi colegi – Andrei Stîskin, șeful grupului pe zona de căutare, publicitate și tehnologii cloud la Yandex, Elena Bunina, CEO Yandex, și Tigran Kudaverdian, director general al companiei, cărora le-a reamintit că „nu există astfel de legi rusești care să nu permită ca materialul din Novaya Gazeta să fie selectat” și că nu există nicio răspundere penală „pentru faptul că titlurile mass-media în limba rusă care nu au licență vor apărea pe pagina principală a Yandex.”

„Nu uitați, sunteți responsabil nu numai față de mii de colegi, ci și față de zeci de milioane de utilizatori. Și față de milioane de non-utilizatori ai voștri din Ucraina”, a scris Gerșenzon.

Acum, Gershenzon locuiește la Berlin și conduce Detectum, care dezvoltă un motor de căutare pentru magazine online. În urmă cu o lună, el și Tatiana Isaeva, fostă șefă a serviciului de știri Yandex, au început să dezvolte un „agregator de știri necomercial [în limba rusă], a cărui sarcină principală este „să ofere o perspectivă asupra celor mai importante evenimente ale zilei”.

(…)

Această postare, potrivit surselor Meduza din Yandex, a fost discutată activ în cadrul companiei. Unul dintre actualii angajați spune:

  • „Ideea că trebuie făcut ceva cu Yandex.Novosti plutea în aer încă de la începutul războiului. A devenit clar că cenzura din Rusia va deveni din ce în ce mai strictă, iar Yandex va lua parte la aceasta, deoarece respectă legile ruse, curăță ceea ce este blocat de ILV de la căutare, citează doar mass-media înregistrată, care devin din ce în ce mai puține. Asta e rău. Nici măcar eu nu vreau să devin parte din asta, deși, în linii mari, ceea ce fac este cât mai departe posibil de Yandex.Novosti și departamentul nostru nu face nimic rău”.

La scurt timp după postarea lui Gerșenzon la adunarea generală săptămânală a Yandex (din anumite motive, ei sunt numiți „hurali” în companie – precum parlamentul unor popoare mongole), angajați care anterior nu fuseseră deloc interesați de zona știrilor au început să întrebe dacă acestea ar putea fi eliminate de pe pagina principală. La ședință, conducerea a fost reprezentată de directorul general, Elena Bunina, directorul administrativ, Tigran Khudaverdian, și directorul pentru căutare, publicitate și cloud, Andrei Stîskin.

Cinci angajați Yandex prezenți la Hural au povestit, pentru Meduza, cum au decurs discuțiile. Întrebată ce se va întâmpla cu „cele cinci știri” de pe pagina principală, Bunina a răspuns astfel: „Voi spune emoțional, dar pe scurt: dacă [acum] scoatem [de pe pagina principală] știrile, atunci vom primi 10 minute de faimă. La nivel global, nimic nu se va schimba de la asta, dar după 10 minute totul va reveni la normal și nu va mai exista Yandex”.

Ea a fost susținută de Khudaverdian: „Nu sunt pregătit să schimb soarta noastră a tuturor pe un moment de glorie”. „Nu avem niciun drept moral să folosim serviciile Yandex pentru a exprima o poziție morală”, a rezumat Stîskin („Nu vom comenta”, a răspuns Yandex, la întrebarea Meduza despre această întâlnire). Bunina l-a blocat pe corespondentul Meduza, după o solicitare de interviu; nu l-am putut contacta personal pe Khudaverdian. Stîskin l-a redirecționat pe corespondentul Meduza către biroul de presă.

În același timp, de la începutul războiului, numărul de vizite pe pagina principală a Yandex a crescut dramatic. (…) Potrivit serviciului Yandex.Radar, în martie audiența zilnică a Yandex.Novosti s-a ridicat la 14 milioane de utilizatori unici, comparativ cu 8,9 milioane în ianuarie.

Era imposibil să închidă Novosti, potrivit unor foști și actuali angajați Yandex, intervievați de Meduza. „Nimeni nu spune direct: O să vă facem”, dar [închiderea Novosti] este un lucru care va dăuna statului și este puțin probabil ca acesta să se arate favorabil față de astfel de acțiuni. Ți se poate pune așa un băț în spițele roții, încât afacerea se va opri”, este sigur Grigori Bakunov.

(…)

Unul dintre managerii de top ai Yandex explică, pentru Meduza: „Există teama de naționalizare: dacă Novosti este închis, Tigran va fi dat afară, conducerea va fi schimbată și apoi totul e dezmembrat”. Un alt interlocutor Meduza, apropiat companiei, confirmă: „Dacă presupunem că va avea loc un demers și toate știrile de top 5 vor fi în lozinci împotriva războiului, atunci va urma naționalizarea”.

Faptul că naționalizarea este posibilă este confirmat de o sursă apropiată administrației prezidențiale.

La o lună după postarea lui Gerșenzon pe Facebook, Bunina a părăsit brusc funcția de CEO Yandex. Înainte de asta, se aflase despre mutarea ei în Israel – potrivit The Bell, într-o scrisoare către angajați, Bunina a spus că nu se va întoarce în Rusia, pentru că „nu putea lucra într-o țară care este în război cu vecinii ei.” Khudaverdian i-a luat imediat postul – dar nu a durat nici o zi și a fost pe lista de sancțiuni a UE.

Justificarea impunerii sancțiunilor împotriva lui arată astfel: „Fostul șef de știri de la Yandex a acuzat compania că este un element cheie în ascunderea informațiilor față de ruși despre războiul din Ucraina”. Documentul mai spune că Khudaverdian a fost pe listă din cauza prezenței sale la o întâlnire a reprezentanților din afaceri cu Putin, din 24 februarie 2022, când a început invazia militară rusă.

Nu numai Bunina a părăsit Yandex. În aprilie, Andrei Stîskin, directorul pe zonele de căutare, publicitate și tehnologii cloud, a scris o cerere de intrare în concediu pentru trei luni, a declarat pentru Meduza o sursă din departamentul de resurse umane al Yandex, iar doi angajați actuali ai companiei au confirmat acest lucru. Stîskin nu se va întoarce niciodată în companie din vacanță, potrivit a doi interlocutori Meduza din cadrul Yandex. În schimb, postul a fost preluat oficial de fostul manager superior al Yandex.Technologies Petr Popov. Stîskin a transmis întrebarea lui Meduza către serviciul de presă. Yandex a anunțat oficial că Stîskin este în vacanță, dar „rămâne alături de companie și ajută în probleme cheie”.

(…)

Potrivit interlocutorilor lui Meduza din companie, decizia lui Stîskin a fost influențată de povestea cu mare rezonanță despre ceea ce s-a întâmplat la Bucea. În ciuda știrilor despre masacrele din orașul ucrainean, care au șocat întreaga lume, serviciul de căutare a afișat ceva vreme imagini cu obiective turistice, la căutarea după termenul „Bucea”.

(…)

Serviciul de căutare nu a fost legat de știri, iar afișarea imaginilor nu a ținut pasul cu acestea, a explicat, pentru Meduza, un angajat al serviciului de căutare, care a lucrat la Novosti câțiva ani.

Toată această „agitație în jurul politicii i-a obosit pe aproape toți angajații” care „vroiau doar să muncească”, se plânge el: „Avem aproape 20.000 de oameni în companie, cei mai mulți absolvenți de universitate tehnică, scriu cod și visează să nu fie atinși. Nimeni nu vrea să intre în politică, toată lumea vrea să facă IT (…)”.

Novosti este o capcană reputațională în care Yandex a căzut, potrivit interlocutorilor Meduza din companie.

„Am vrut să salvăm ceea ce poate fi salvat”

Să închidă Novosti, Yandex nu putea. Dar îl putea vinde. În același timp, a decis să scape de serviciul Yandex.Zen – odată cu debutul invaziei, începuse să irite autoritățile.

Printre altele, Yandex primește acum scrisori de la ANO Dialog. Această organizație, înființată de Departamentul de Tehnologia Informației din Moscova, a fost condusă până de curând de Alexei Goreslavski, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale pentru proiecte publice și curator pentru internet la Kremlin. După ce Goreslavski a plecat la Institutul de Dezvoltare a Internetului, susținut de AP (administrația prezidențială), Dialog a fost condus de Vladimir Tabak, creatorul unui calendar erotic cu studenți în jurnalism de la Universitatea de Stat din Moscova, pentru ziua de naștere a președintelui, și șeful mișcării de tineret Rețeaua Suporterilor lui Putin.

Angajații Dialog, invocând solicitarea lui Goreslavski, le-au cerut angajaților Yandex să elimine „falsurile” de pe blogurile Yandex.Zen, au declarat trei persoane de la companie pentru Meduza.

În special, Dialog a cerut să editeze blogul politicianului de opoziție Ilia Yașin, au declarat doi angajați Yandex pentru Meduza. Blogul jurnalistului și redactorului șef al Republic, Dmitri Kolezev, a provocat și el nemulțumire, a declarat, pentru Meduza, un angajat Yandex.Zen.

„Nu știm nimic despre asta”, a transmis un reprezentant al Yandex către Meduza, ca răspuns la o solicitare de comentarii. „Nu știu, nu am mai lucrat la ANO Dialog de șase luni”, a spus Goreslavski, pentru Meduza. „Este prima dată când aud despre o solicitare către Yandex.Zen”, a declarat, pentru Meduza, Vladimir Tabak, șeful ANO Dialog.

„Ne-am săturat să ne luptăm cu autoritățile și am vrut să scăpăm de activele toxice. Nimeni din companie nu s-a gândit de ce aceste active au devenit așa – au vrut să salveze ceea ce ar putea fi salvat ”, comentează unul dintre managerii Yandex despre vânzarea Zen și Novosti.

Pe 28 aprilie, a fost anunțat oficial că Novosti și Zen vor fi cumpărate de VK, o corporație condusă de Vladimir Kiriyenko, fiul lui Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului administrației prezidențiale. Exact în aceeași zi, pe Twitter a apărut un mesaj despre piratarea serviciului de căutare Yandex: pe site, ca răspuns la o interogare de căutare, au apărut mesaje despre războiul din Ucraina cu cuvintele „De ce vă mint și cum putem noi dovedi-o.”

O sursă Meduza, apropiată conducerii VK, amintește că s-a discutat despre vânzarea de servicii după începerea invaziei. Acest lucru este confirmat și de un interlocutor lui Meduza apropiat de conducerea Yandex.

Un reprezentant VK a refuzat să comenteze oficial acest subiect. Un reprezentant al Yandex neagă această informație: „Posibilitatea unui acord a început să fie discutată la sfârșitul anului 2021”. Potrivit acestuia, compania a decis să se concentreze pe dezvoltarea altor servicii.

Unul dintre managerii Yandex numește înțelegerea cu VK „o vânzare forțată cu bucurie”. Khudaverdian „a reușit să discute” Vladimir Kiriyenko pentru a cumpăra serviciile, potrivit unei surse apropiate conducerii Yandex (Meduza nu a putut confirma această informație). Ca urmare a acestei înțelegeri, VK, în calitate de monopolist, va putea „să modeleze imaginea știrilor” în Rusia – după cum explică sursa Meduza, din VK, interesul companiei pentru tranzacție. „Kiriyenko Sr. creează un holding din VK, în care vor fi afișate doar știri răsucite”, asigură managerul superior din Yandex.

Până la 1 iulie 2022, Zen și Yandex.Novosti trebuie să plece din companie și să se mute la VK, au declarat două surse de la Yandex, pentru Meduza. Potrivit acestora, atunci când afacerea va fi finalizată, angajații din serviciu vor primi trei salarii lunare ca bonus – dacă rămân.

În același timp, cinci interlocutori ai Meduza, din Yandex, spun că, chiar și după vânzarea serviciilor, administrația prezidențială nu va permite imediat Yandex să elimine „cele cinci știrile” de pe pagina principală.

„Yandex dorește acum cu disperare să elimine știrile de pe homepage. Deoarece acest lucru nu este încă permis, ai noștri încearcă să negocieze cu VK despre tranziție: timp de câteva luni, știrile vor fi suspendate pe pagina noastră principală, apoi vor fi „încărcate” la ei. Pentru că șuruburile vor fi strânse mai mult, va fi din ce în ce mai multă cenzură – ceea ce înseamnă că vei căuta orice știre, oriunde, chiar și pe VK. Milioane de ruși va trebui să folosească ceva”, explică o sursă Meduza, apropiată managementului Yandex.

„Va exista o perioadă de tranziție în care știrile vor fi pe pagina principală a Yandex”, confirmă o sursă Meduza, familiarizată cu detaliile tranzacției. Reprezentantul oficial al Yandex nu a răspuns la întrebarea adresată de Meduza despre existența unor astfel de condiții în acord. Serviciul de presă al VK a refuzat să comenteze.

Exod

După Hural-ul în care conducerea Yandex a explicat de ce nu închide Novosti, Serghei Zaharov, dezvoltator senior al platformei de servicii Yandex.Practicum, și-a dat seama că era timpul să renunțe.

„Dacă directorii [Yandex] cred că nu merită să închidă Novosti, dacă alimentează utilizatorii cu propagandă, dacă nu numesc războiul război, atunci acest lucru este surprinzător pentru mine”, spune Zaharov, pentru Meduza.

A plecat la Erevan, unde s-au stabilit deja mulți angajați Yandex (și zeci de mii de alți ruși care au fugit din țară după invazie). Printre aceștia se numără cei care și-au părăsit locul de muncă și cei care au părăsit Rusia, dar continuă să lucreze la Yandex de la distanță. Interlocutorul Meduza din companie spune că aproximativ 5.000 de angajați au părăsit Federația Rusă — adică aproximativ un sfert din întreaga echipă (18.000 de oameni). Sursa Meduza din departamentul de resurse umane al Yandex oferă un număr diferit – 3.000. Adevărat, clarifică el, unii dintre cei plecați – aproximativ 10% – s-au întors deja în Rusia. „Mulți au plecat în panică, de teamă să nu fie mobilizați, dar nu au putut face față vieții în străinătate”, spune un angajat Yandex.

În ciuda acestui fapt, pe opt chat-uri de relocare, formate exclusiv din angajați Yandex, mii de oameni încă discută despre mutarea în Georgia, Turcia, Israel și chiar Uzbekistan, schimbând adrese de grădinițe și școli, căutând apartamente de închiriat. În cel mai mare dintre chat-uri – Istanbul – există aproximativ 1.300 de angajați. În plus, dintre cei 20 de angajați actuali ai Yandex cu care Meduza a vorbit în timpul pregătirii textului, doar trei au rămas în Rusia.

„În Yandex, poți lucra de la distanță pentru o lungă perioadă. Acest format a apărut complet acum doi ani, în timpul pandemiei. Nu controlăm de unde lucrează angajații de la distanță”, a comentat Yandex situația, pentru Meduza.

De la vârful „Yandex” – pe lângă Elena Bunina și Andrei Stîskin – în mai, șeful serviciului Yandex.Lavka, fostul editor al Meduza, Ilia Krasilșcik, a părăsit în sfârșit compania. Și-a anunțat demisia imediat după ce s-a aflat că împotriva lui s-a deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă – din cauza postării dedicate evenimentelor de la Bucea. Acum locuiește la Tbilisi și, împreună cu foștii angajați ai Yandex și Meduza, lansează un nou proiect non-profit, care, potrivit lui, îi va ajuta pe cei care „au suferit de pe urma acțiunilor autorităților ruse”.

Compania se pregătește să se despartă de șeful pentru geoservicii, Roman Cernin, care acum este în Israel. Acolo s-a mutat și Vera Leizerovici, director de produse publicitare la Yandex, au declarat pentru Meduza două surse ale companiei.

„Roman Cernin și Vera Leizerovici continuă să lucreze la Yandex”, a comentat oficial compania, pentru Meduza. Cernin însuși și-a confirmat mutarea, pentru Meduza, și a spus că în prezent „predă responsabilitatea” pentru proiectele sale rusești. Rămânerea la Yandex, depinde dacă va exista „de lucru în afara proiectelor rusești” pentru el, a precizat acesta. Leizerovici nu a răspuns la întrebările Meduza.

Pleacă și Nikita Belogolovțev, producător de servicii de blogg, Yandex.Zen: conform două surse Meduza din companie, acesta a luat decizia de a pleca după ce compania a anunțat vânzarea Zen și Novosti. Belogolovțev nu a răspuns la întrebările Meduza.

Ostatici

„Ei se consideră în interiorul companiei ca ostatici ai unei situații în care nu pot face nimic. Mi se pare că poți și trebuie să faci mereu ceva până când ești împușcat”, a spus indignată Tonia Samsonova, într-o conversație cu Meduza.

Trei dintre interlocutorii Meduza, din Yandex, s-au referit într-adevăr ca fiind ostatici.

„A fost totul bine înainte, dar acum nici nu știu cum să obțin opțiunile pe care mi le-a promis compania. Nu există acțiuni Yandex la bursă, dar compania promite să le plătească în ruble. Dacă renunț la slujbă, voi pierde totul, dar aici sunt cel puțin plătit”, se plânge, pentru Meduza, unul dintre actualii angajați ai companiei.

Cert este că Yandex are un program de motivare RSU – Restricted Stock Units – care oferă angajaților dreptul de a primi gratuit acțiuni ale companiei (la asta se referă opțiunea menționată mai sus). Programul, a transmis Yandex pentru Meduza, acoperă 60% dintre angajați. Și, deoarece, de la începutul invaziei, acțiunile Yandex nu au fost tranzacționate pe NASDAQ, acestea nu pot fi vândute acolo. Acum compania va face plățile anuale necesare în ruble, dar ceea ce se va întâmpla în continuare este încă neclar, au declarat, pentru Meduza, două surse apropiate conducerii Yandex.

(…)

Conducerea companiei, spun interlocutorii lui Meduza, a fost întotdeauna „cât de apolitică posibil”. (…) „Ne gândeam că biroul nostru era ca Elveția, totul era neutru”, spune unul dintre actualii angajați ai Yandex.

Și chiar au tratat vizitele la administrația prezidențială ca pe un „rău necesar”, spune unul dintre angajații Yandex: „Este cam dezgustător, dar trebuie să trăiești cumva, așa că trebuie să comunici cu ei”.

Înainte, își amintește Lev Gerșenzon, situația era diferită: regretatul co-fondator al Yandex, Ilia Segalovici, mergea la proteste și a susținut în mod deschis opoziția, dar după moartea sa, în 2013, multe s-au schimbat.

„Când Putin a venit la Yandex în 2017, Voloj le-a adresat tuturor o scrisoare de scuze: băieți, înțeleg că multora dintre voi li se poate părea că suntem foarte prietenoși cu autoritățile, dar dacă [pe atunci președintele Ucrainei Petro] Poroșenko ar fi bătut pe ușa mea, l-aș fi lăsat la fel de bine să vină să ne vadă. Dacă simțiți un dezacord puternic cu sosirea lui Putin, puteți să veniți la muncă”, își amintește unul dintre foștii angajați Yandex.

După aceea, un alt angajat Yandex a trimis o scrisoare către lista generală de corespondență corporativă în care spunea că va veni la muncă doar pentru a „scuipa în fața lui Putin”. Drept urmare, în acea zi, din anumite motive, serviciul de securitate prezidențial s-a postat la intrare (nu au fost impuse sancțiuni angajatului din partea Yandex însuși).

Serghei Zaharov, un dezvoltator demisionar de la Yandex.Practicum, își amintește cum, la sfârșitul lunii februarie 2022, le-a sugerat colegilor săi „să-și exprime apoi o poziție și să se opună războiului” și chiar a adresat un apel în acest sens pe mesageria de lucru Slack. „Nimeni nu mi-a răspuns [la apel]. Se pare că pentru o lungă perioadă, pentru majoritatea nu a contat ce se întâmplă în afara Yandex – toată lumea părea să aștepte până când totul se termina și a continuat să lucreze mai departe din inerție, cu cât primeau mai mulți bani”, spune el.

Să nu fii „nici al nostru, nici al vostru”, să interacționezi cu toate „turnurile” Kremlinului în același timp și, în ciuda situației politice interne, să faci afaceri – iată modelul lobbistului Yandex, Alexander Voloșin, spun, siguri pe ei, interlocutorii Meduza, din companie. Șeful administrației prezidențiale sub Boris Elțin, Voloșin, face parte din consiliul de administrație al Yandex din 2010 și reprezintă interesele companiei la Kremlin. În administrația prezidențială, el comunică direct cu Serghei Kiriyenko, spune o sursă apropiată lui, din Yandex.

Voloșin însuși a declarat pentru Meduza că nu-și amintește „a fi făcut lobby pentru așa ceva”. „Interesele companiei sunt reprezentate peste tot de managerii săi, o fac cu succes și nu au nevoie de intermediari”, a adăugat el.

Până la un anumit moment, poziția Yandex, de „a face doar afaceri” și a sta departe de politică, a funcționat, conform fostului său manager, Grigori Bakunov.

„Iar acum este deja foarte greu din punct de vedere emoțional să separi sentimentele rele date de faptul că trăiești în Rusia, de sentimentele rele cauzate de faptul că compania ta ține propaganda pe pagina principală încă de la începutul războiului, lucru văzut de către zeci de milioane de oameni pe zi”, explică actualul angajat al Yandex.

Separare

De la începutul invaziei, Yandex se confruntă nu numai cu dificultăți legate de reputație: serviciul său de ride sharing auto, Yandex.Drive, după cum a scris Kommersant, își poate pierde până la 35% din flotă – contractele de leasing expiră, iar Yandex refuză să le reînnoiască din cauza unei lipse de mașini pentru piață.

Compania și-a retras estimările financiare din 2022 privind investițiile – din cauza „un grad ridicat de incertitudine cu privire la evenimentele geopolitice”, este în pericol de neplată. Esther Dyson (unul dintre cei mai vechi membri ai consiliului de administrație, prezent acolo încă de la înființarea companiei) a părăsit consiliul de administrație al Yandex; la fel și Ilya Strebulaev, profesor de finanțe la Graduate School of Business de la Universitatea Stanford. „Conform Yandex, plecarea sa [Dyson] poate lovi greu – compania este publică”, este sigur Grigori Bakunov.

Din cauza faptului că Tigran Khudaverdyan a fost pe lista de sancțiuni UE, compania a început să aibă probleme și cu achiziționarea de echipamente informatice din străinătate, a afirmat un angajat Yandex, pentru Meduza: „Poate că furnizorii pur și simplu își iau măsuri de precauție, pentru că [firma] în sine [nu este] sancționată [încă]. Poate se va rezolva la un moment dat”.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, angajații au primit o scrisoare în care se spunea că electricitatea a fost întreruptă în centrul de date Yandex, care este situat în orașul finlandez Mäntsälä, în noaptea de 25 aprilie. „În prezent, centrul de date funcționează pe generatoare diesel… Din păcate, chiar dacă reușim să restabilim alimentarea centrului de date, până când situația politică se stabilizează nu există nicio garanție că aceasta nu va fi întreruptă din nou într-un fel sau altul”, se arată în scrisoarea pe care Meduza a putut să o citească. Centrul de date din Mäntsälä a fost construit de la zero în câțiva ani. În total, Yandex are cinci astfel de centre de date; potrivit companiei, acesta era „responsabil de activitatea pe piețele externe”.

(…)

Conducerii companiei îi este „foarte frică de sancțiuni și de tot ceea ce are legătură cu acestea”, recunoaște unul dintre managerii de top ai Yandex: „Trăim într-o situație de neînțeles în care încercăm cu toată puterea să păstrăm ceea ce a fost, dar suntem sub presiune din ambele părți: dacă lucrăm conform regulilor Rusiei, vom pune întreaga companie pe lista SUA și a Uniunii Europene. Dacă nu, autoritățile ruse ne vor tăia oxigenul”.

Prin urmare, după vânzarea Zen și Novosti, compania va fi, probabil, împărțită în două: conducerea Yandex va încerca să ducă toate serviciile care pot fi duse pe piața internațională.

„Va exista un Yandex rusesc, care va înflori în Rusia, și va exista un Yandex internațional – un alt brand, un alt nume, construit doar de oameni de la Yandex, să spunem așa”, a declarat, pentru Meduza, o sursă apropiată conducerii.

De exemplu, American Clickhouse, o platformă de gestionare a bazelor de date, în care Yandex a investit activ până de curând, funcționează conform acestui principiu. Pe 31 martie, Clickhouse a emis o declarație în sprijinul Ucrainei, precizând în mod specific că compania „nu are investitori ruși și nici operațiuni în Rusia”.

Pe piața internațională, spune interlocutorul Meduza din companie, Yandex intenționează să dezvolte servicii Yandex.Cloud și de drone: acestea sunt „servicii grozave cu privire la care existau așteptări să reușească dinainte de război”. Este greu de prezis dacă va fi cu noroc acum, în aceste vremuri complicate, notează el.

(…)

Compania are deja un birou mare în Tel Aviv – aproximativ o mie de angajați Yandex lucrează acolo, potrivit serviciul de presă. Însă sunt cei care locuiesc în străinătate și sunt înregistrați în biroul rusesc, continuând să primească un salariu în ruble pe carduri blocate în majoritatea țărilor lumii. Ei trebuie să retragă bani prin „cripto” și serviciile Unistream și Golden Crown. Pentru a putea primi cu ușurință un salariu în timp ce continuă să lucreze pentru Yandex, nu din Rusia, au nevoie de persoane juridice în străinătate, spune unul dintre angajații companiei; până nu dispar.

„Managementul se confruntă cu o situație în care oamenii spun doar: asta e, plecăm, nu ne interesează dacă nu putem lucra de la distanță pentru Yandex, vom merge la altă companie”, spune unul dintre foștii manageri de top ai Yandex, căruia îi scriu foști colegi.

La întrebarea adresată Yandex cu privire la planurile de retragere a anumitor servicii din companie și înregistrarea lor ulterioară în jurisdicții străine, Meduza a primit răspunsul că unele dintre serviciile companiei „operează deja în diferite jurisdicții”: de exemplu, Yango (în Rusia – Yandex Go ) în Africa și Europa.

Grigori Bakunov este sigur că este puțin probabil ca noile entități juridice să ajute Yandex acum. El subliniază că Yandex.Taxi avea și o entitate juridică separată, „dar în martie statele baltice au scos-o cu ușurință de pe piață”. Serviciul este blocat de Letonia și Estonia „din motive de securitate” – deoarece stochează datele clienților pe servere din Rusia. Premierul estonian, Kaja Kallas, a adăugat că „interdicția la adresa Yandex este un semnal că nu există loc pentru companiile care cooperează cu serviciile ruse de informații în Estonia” (referindu-se, aparent, la proiectul de lege al Ministerului Transporturilor, care obligă agregatorii de taxi să transfere FSB datele online).

„Nu au bombardat – deja e bine”

După ce a părăsit Yandex în 2018, Bakunov a trecut în producția de înghețată proteică și în dezvoltarea telemedicinei, iar în urmă cu doi ani și jumătate s-a mutat de la Moscova la Kiev, unde a lucrat ca director tehnic în biroul din Kiev al unei companii de tehnologie specializată pe piața de pariuri, în care a investit.

Odată cu declanșarea invaziei, explică Bakunov, a trebuit să-și părăsească poziția de conducere. „Este foarte rău dacă rușii îi conduc pe ucraineni la Kiev. Toată lumea știe poziția mea, dar totuși e greu pentru băieți. Am rămas în companie ca vicepreședinte, rămân acționar, dar nu iau decizii”, explică Bakunov pentru Meduza.

Când a fost întrebat cum locuiește acum la Kiev, Bakunov răspunde: „Știi, acum este așa: nu au bombardat noaptea, așa că totul este bine”.

– Credeți că Yandex ar putea face Novosti în alt mod?

– Nu stiu. Îmi pun întrebarea diferit: dacă aș fi fost în continuare la Yandex, aș putea continua să lucrez acolo, uitându-mă la război și la ce se află pe pagina principală?

– Ați putea?

– Am un răspuns fără echivoc: nu, nu aș lucra la această firmă, m-aș ridica și aș pleca. Fără zgomot, fără scandaluri – pur și simplu pentru că, așa vorbind, nu sunt pregătit să-mi pun numele sub această știre. Știți, la un moment dat guvernul de la Moscova a adunat experți pentru a discuta despre votul online, am fost invitat activ acolo. Mi-am dezvoltat o formulare simplă: nu sunt pregătit să legitimez votul online cu prezența mea, pentru că… știm cum se desfășoară aceste votări – va exista întotdeauna un număr mare de falsuri. Prezența mea [la această discuție] ca personalitate media ar legitima întregul proces… Deci, prezența brandului Yandex pe Novosti legitimează într-un fel întregul proces. Și da, până nu a fost război, nu a fost perceput atât de puternic.


Pe pagina principală a „Yandex”, în care a lucrat timp de un deceniu și jumătate, Bakunov nu intră: „Îmi imaginez perfect ce se întâmplă acum pe „față”, nu se ridică întrebări. Socrul meu, care are cu mult peste 70 de ani, se uită la televizor – atât pe cel rusesc, cât și ucrainean. Și ceea ce este acum pe Yandex este exact ceea ce arată TV-ul rusesc.” >>


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!