Interesante amănunte... Cum vor americanii să întărească Scutul de la Deveselu
Proiectul de lege pentru aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul viitor prevede o întărire a sistemelor care compun Scutul de la Deveselu, avându-se în vedere mai ales îmbunătățirea senzorilor, dar și dotarea cu interceptori antiaerieni diversificați.
„În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă (Missile Defense Agency) va prezenta comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri aduse bazelor Aegis Ashore din Polonia și România“, se arată în document .
Raportul cerut va include o evaluare a oportunității unei îmbunătățiri a „sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor“, dar și o evaluare a necesității „desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare“. Documentul mai prevede „întărirea fizică a instalaţiilor“ de la Deveselu și din Polonia și cere responsabililor Missile Defense Agency să facă o evaluare a costurilor tuturor acestor posibile îmbunătățiri.
În prezent, sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Acest tip de rachetă, care nu este dotat cu focoase nucleare și nici cu altă încarcătură periculoasă, poate distruge rachetele balistice în aer cu viteză foarte mare, la impact, prin forța cinetică. Oficialii americani discută de câțiva ani ca rachetele actuale să fie înlocuite de o nouă generație cu rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete.
Rusia a spus de mai multe ori că în sistemul de la Deveselu se pot monta vectori de atac, rachete de croazieră de tip Tomahawk, de exemplu, dar oficialii americani și cei români au explicat că rachetele de la Deveselu sunt doar defensive și nu pot fi echipate cu încărcătură explozivă.