INTERACTIV Harta mandatelor noului Parlament. Cum se împart parlamentarii în fiecare județ/Câteva situații curioase
Noul Parlament va avea 465 de parlamentari, din care 448 sunt de la cele cinci partide care au trecut pragul electoral. PSD va avea 157 de mandate, PNL 134, iar USR-Plus 80 de mandate.
HotNews.ro prezintă cum se împart mandatele de deputați și senatori în fiecare județ din țară, în Capitală și în Diasporă, conform simulărilor pe ultimele rezultate publicate de AEP. Redistribuirea mandatelor însă produce și unele rezultate curioase. USR-Plus, de exemplu, nu obține majoritatea mandatelor în cele două județe din țară unde a câștigat la vot. În Timiș, PSD a ieșit pe locul trei, dar ia cele mai multe mandate de senatori.
- PSD: 157 mandate (110 deputați, 47 senatori)
- PNL: 134 mandate (93 deputați, 41 senatori)
- USR-PLUS: 80 de mandate (55 deputați, 25 senatori)
- AUR: 47 de mandate (33 deputați, 14 senatori)
- UDMR: 30 de mandate (21 deputați, 9 senatori)
- Minorități: 17 deputați
>> Click pe județe pentru a vedea împărțirea mandatelor
Notă: Harta prezintă o simulare a repartizării mandatelor către partidele politice bazată pe ultimele date publicate de către AEP
Sistemul electoral actual presupune că parlamentarii sunt aleși printr-un sistem de liste proporționale din 43 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României, municipiul București și diaspora. Sistemul proporțional presupune că un partid va avea un număr de mandate proporțional cu scorul obținut la nivel național. Cum la finalul alegerilor rămân o parte din voturi de la partidele care nu au reușit să facă pragul electoral, aceste voturi sunt redistribuite proporțional formațiunilor care au trecut pragul.
În prima faza mandatele sunt alocate direct la nivel de județe. Cum puține sunt situațiile în care un partid are exact numărul de voturi doar pentru mandate pline, rămân o serie de „resturi” de voturi ce intră în faza a 2-a de distribuire pe județe.
Procedura de redistribuire însă poate duce și la unele situații cel puțin curioase. Despre cum funcționează sistemul de redistribuire a scris în detaliu și Europa Liberă.
Spre exemplu, după faza de redistribuire, conform simulării pe baza ultimelor cifre AEP, partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar urma să primească cu mandat de deputat în... Covasna, județ unde scorul obținut de partid a fost de 2,84%.
O altă situație ciudată o regăsim în cele două județe unde USR-Plus a câștigat votul - Timiș () și Brașov (26,79%).
În Timiș USR-Plus a ieșit pe locul întâi, urmat de PNL și pe locul 3 PSD. Cu toate acestea, USR-Plus (3 deputați + 1 senator) nu va avea majoritatea mandatelor din acest județ, ci PNL (4 deputați + 1 senator). Mai mult, PSD va avea cei mai mulți senatori - 2 senatori, deși a ieșit pe locul 3.
În Brașov, USR-Plus (27%) și PNL (26%) vor avea fiecare câte 3 deputați și un senator, iar PSD (20%, de pe locul 3) primește 2 deputați și 2 senatori. Deci egalitate de mandate între cele trei partide.
Similar, în Teleorman a câștigat PSD cu 42%, iar PNL a ieșit pe 2 cu 39%. La numărul total de mandate PNL iese primul cu 3 deputați și un senator, în timp ce PSD ia 2 deputați și un senator.
SURSA: HotNews.ro