Intenția căilor ferate germane de a boteza un tren de mare viteză ''Anne Frank'' stârnește controversă
Intenția responsabililor căilor ferate germane de a boteza un tren de mare viteză ''Anne Frank'', după numele adolescentei evreice care a scris un jurnal în timp ce se ascundea de naziști, a stârnit controversă, informează luni DPA.
''Putem înțelege faptul că numele ales a stârnit controverse'', au spus luni reprezentanții fundației Anne Frank cu sediul în Amsterdam, exprimându-și rezervele despre planurile societății feroviare Deutsche Bahn.
Fundația crede că legătura dintre Anne Frank și un tren poate duce cu gândul la persecuția evreilor din timpul regimului nazist și la deportările din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
''Asocierea este dureroasă pentru oamenii care au fost martorii deportărilor și deschide răni noi pentru cei care trebuie să trăiască cu urmările acestora'', au spus reprezentații fundației.
Aceștia au mai declarat că, pe de altă parte, își dau seama că astfel de inițiative izvorăsc din intenții onorabile.
Deutsche Bahn și-a anunțat intenția de a da noilor garnituri de tren ICE4 numele unor personalități marcante.
În afară de Anne Frank, lista mai include numele fostul cancelar german, Konrad Adenauer, numele unor luptători în rezistența antinazistă precum fratele și sora Hans și Sophie Scholl; scriitorul Erich Kaestner și teologul Dietrich Bonhoeffer, personalități care, de asemenea, au criticat regimul nazist.
Scopul acestei acțiuni este ''omagierea acestor personalități și păstrarea vie a amintirii lor'', spun reprezentanții Deutsche Bahn.
Propunerile de numire a trenurilor au fost analizate de un juriu care a inclus și doi istorici, precizează Deutsche Bahn.
Anne Frank a locuit împreună cu părinții săi într-o clădire din Amsterdam, în perioada 1942-1944, unde se ascundea de naziști și unde și-a scris celebrul jurnal.
A murit în 1945, la vârsta de 15 ani, în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, după ce locuitorii clădirii în care se aflau au fost dați pe mâna naziștilor.
AGERPRES