Inteligența artificială șochează din nou: Poate genera fețe caucaziene mai realiste decât cele umane

Inteligența artificială șochează din nou: Poate genera fețe caucaziene mai realiste decât cele umane

Inteligența artificială (IA) poate genera fețe caucaziene care par mai realiste decât cele umane, potrivit unui nou studiu. Într-un experiment care i-a șocat pe cercetători, mai mulți participanți au considerat că fețele albe generate de IA sunt umane, în comparație cu fețele reale ale oamenilor.

inteligenta artificiala

Mai ciudat este că același lucru nu s-a aplicat fețelor generate ale unor persoane de culoare.

Studiul, publicat în Psychological Science și condus de cercetătorii de la Australian National University (ANU), sugerează că această tehnologie ar putea avea implicații profunde pentru persoanele de culoare prin întărirea prejudecăților rasiale online, potrivit The Independent .

Dr. Amy Dawel, autorul principal al lucrării, explică faptul că această diferență notabilă între fețele caucaziene generate și cele ale persoanelor de culoare se datorează faptului că algoritmii IA sunt instruiți în mod disproporționat pe fețe albe.

"Dacă fețele albe generate de IA sunt percepute în mod constant ca fiind mai realiste, această tehnologie ar putea avea implicații profunde pentru persoanele de culoare, consolidând în cele din urmă prejudecățile rasiale online", a declarat Dr. Dawel.

Majoritatea oamenilor nu își dau seama că sunt înșelați

Cercetătorii au descoperit că, în ceea ce privește "hiper-realismul" IA, majoritatea oamenilor nu-și dau seama că sunt înșelați. Elizabeth Miller, co-autoare a studiului și candidată la doctorat la ANU, a declarat că majoritatea participanților la studiu care erau cei mai încrezători că răspunsurile lor sunt corecte au crezut în mod paradoxal că fețele generate de IA sunt reale.

"Oamenii care confundă imaginile false ale IA cu oameni reali nu-și dau seama că sunt înșelați", a spus ea.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să descopere de ce fețele IA păcălesc oamenii. Deși existau încă diferențe fizice între fețele generate de inteligența artificială și cele umane, participanții la studiu au reușit să le interpreteze greșit. Dr. Dawel a dezvăluit că fețele mai bine proporționate erau semne tipice că o față a fost generată de IA. Cu toate acestea, oamenii au confundat acest lucru cu un semn de umanitate.

Îngrijorare cu privire la furtul de identitate

Dr. Dawel a avertizat că acest lucru ar putea avea implicații profunde în ceea ce privește dezinformarea online și furtul de identitate. Ea a cerut transparență publică în jurul inteligenței artificiale, astfel încât societatea să poată identifica problemele înainte ca acestea să devină mai semnificative.

"Având în vedere că oamenii nu mai pot detecta fețele IA, societatea are nevoie de instrumente care să poată identifica cu precizie impostorii IA", a spus ea. "Educarea oamenilor despre realismul perceput al fețelor AI ar putea ajuta la crearea unui scepticism adecvate în rândul publicului față de imaginile pe care le văd online."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!