Inteligența artificială poate înlocui doar munca robotică. Expert în securitate cibernetică: „Nu trebuie să ne fie teamă”
Directiva UE care reglementează inteligența artificială va proteja și locurile de muncă ale angajaților. Totuși cei care au locuri de muncă ce se bazează pe sarcini repetitive sunt în pericol de a fi înlocuiți, avertiza recent Fondul Monetar Internațional (FMI).
Inteligența artificială poate înlocui doar munca robotică - Foto Shutterstock
„Aș zice că în momentul de față AI nu este atât de inteligentă încât să înlocuiască factori de decizie din companii. AI poate să execute, să scrie un text, să facă o analiză, să dea niște informații, dar aceea informație tot trebuie validată de oameni. De fapt, AI ajută la înlocuirea muncii robotice, iar beneficiul este că oamenii se vor putea focusa pe a fi creativi”, a explicat Alex Panait, expert în securitate cibernetică.
La rândul lui, Ionuț Budișteanu, expert în inteligență artificială, dă exemplul traducătorilor. „Lucrurile pe AI nu sunt chiar așa noi, anumiți oameni poate și-au pierdut locurile de muncă, însă asta nu a însemnat dispariția completă a unor meserii. De exemplu, chiar dacă cererea pentru traduceri a scăzut datorită apariției softurilor de traducere, acest lucru nu a determinat dispariția traducătorilor autorizați. În momentul de față, modelele acestea de AI au niște aplicații destul de limitate, nu avem o inovație fantastică din partea de AI, ci mai degrabă o inovație în domeniul tehnologic. Locurile de muncă ale celor mai mulți oameni vor fi sigure”, a lămurit acesta.
„AI este ca o unealtă, nu are propria conștiință. Nu trebuie să ne fie teamă că vom fi înlocuiți”, subliniază și Alexandru Panait.
Avertismentul FMI
Recent, Fondul Monetar Internațional avertiza că aproape 40% din joburile din întreaga lume ar putea fi afectate de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), lucru care ar putea accentua inegalitățile, potrivit CNN. În timp ce tot mai mulți oameni, 60% mai exact, se tem că vor fi înlocuiți de AI, experții dau asigurări că pericolul nu este atât de mare.
O cercetare a companiei Accenture sugerează că 60% dintre angajați sunt îngrijorați că AI i-ar putea înlocui având în vedere că 95% din angajații companiilor globale apreciază utilitatea Inteligenței Artificiale Generative.
Astfel, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a recomandat guvernelor din toată lumea să ofere programe de recalificare pentru a contracara impactul inteligenței artificiale.
„În majoritatea scenariilor, inteligența artificială va agrava, probabil, inegalitatea generală, o tendință îngrijorătoare pe care factorii de decizie trebuie să o abordeze în mod proactiv pentru a preveni ca tehnologia să alimenteze în continuare tensiunile sociale”, a transmis Kristalina Georgieva, luna trecută, potrivit CNN.
Efectele vor fi resimțite mai ales în economiile dezvoltate, avertizează șefa FMI, pentru că până la 60% din locurile de muncă ar putea fi afectate de AI.
Pe de altă parte, un studiu recent , realizat de o universitate americană arăta că AI nu poate înlocui majoritatea angajaților din punct de vedere al raportului cost/eficiență.
Sursa: adevarul.ro