Insulele grecești, capcane mortale pentru turiștii străni: „Căldura te epuizează fără să-ți dai seama”

Insulele grecești, capcane mortale pentru turiștii străni: „Căldura te epuizează fără să-ți dai seama”

Pentru entuziaștii obișnuiți ai activităților în aer liber și cunoscătorii traseelor de drumeție din Grecia, care înțeleg cerințele drumețiilor, disparițiile recente ale turiștilor de pe insulele grecești și decesele a cinci vizitatori de la începutul lunii iunie nu reprezintă un fenomen neobișnuit care caracterizează această vară.

aplicatie grecia jpg

În ciuda numărului - într-adevăr, fără precedent - de decese într-o perioadă scurtă de timp, turiștii își pierd viața în fiecare an făcând activități în aer liber aparent simple.

Nu cunoaștem circumstanțele particulare ale fiecăruia dintre incidente pentru a trage o concluzie generală”, a declarat pentru Kathimerini editorul revistei de drumeții Anevenontas (Climbing) și excursionist și alpinist cu experiență Miltos Zervas. Cu toate acestea, el observă că toate decesele au avut loc pe insule, unde în ultimii ani s-a pus accentul pe activitățile de drumeție, fără a exista însă, în consecință, suficiente informații cu privire la posibilele riscuri.

„Recent, pe multe insule, cum ar fi Sifnos, Kythera, Karpathos și Creta, au fost dezvoltate rețele de trasee, nu pentru că acolo există neapărat excursioniști, ci pentru a prelungi sezonul turistic. Cu toate acestea, probabil că invităm oamenii să meargă pe trasee fără a-i informa în prealabil cu privire la dificultățile pe care le vor întâmpina sau fără a-i avertiza să le evite în lunile de vară”, spune el.

Anul trecut și anul precedent, turiști au murit pe traseul de drumeție E4 din sudul Cretei, pe care l-am parcurs și eu, sunt antrenat și cunosc terenul. Și în timp ce am mers la începutul lunii mai cu un prieten de-al meu, ne-am trezit întrebându-ne: „Cum vom trece peste acest val pe căldură?Căldura te epuizează fără să-ți dai seama. Și la un moment dat ajungi la o fundătură, în ceea ce privește condiția fizică”, a mai explicat Miltos Zervas.

Nu este o coincidență faptul că aceste incidente privesc exclusiv vizitatori străini. „Localnicii nu ies nicăieri în mijlocul zilei. Între orele 2 și 5 p.m. nu este niciun suflet afară”, spune Zervas. „Oamenii au dezvoltat un cod de comportament în raport cu mediul lor natural pe care un vizitator îl poate sfida dacă nu i se atrage atenția. Oricine se poate împiedica foarte ușor”.

Drumețiile pe timp de vară pe o insulă, unde ești expus la soare, au anumite cerințe”, spune pentru Kathimerini Lefteris Trikiriotis, ghid montan și membru al comitetului pentru trasee din Regiunea Egee de Nord.

„Încălțăminte adecvată, alimentație adecvată, hidratare continuă, purtați electroliți mai ales dacă aveți o anumită vârstă, informați hotelul, aveți GPS-ul pornit. Deoarece nu ne putem aștepta ca vizitatorii noștri să fie excursioniști conștienți, trebuie să dobândim o strategie de comunicare. Să avem, de exemplu, puncte de informare pe toate insulele, pentru orice activitate”, mai spune alpinistul.

Responsabilitatea revine atât vizitatorului, cât și destinației, spune Trikiriotis. „În Grecia încă vindem „mare, sex și soare”, dar plimbarea pe plajă este un lucru, iar activitatea în aer liber este altul. Grecia este practic o țară muntoasă, cu o mare proporție de relief montan. Dar noi nu le spunem străinilor acest lucru și ei cred că insulele sunt terenuri de joacă”, explică el. „Insulele, însă, sunt munți. Poate că nu au altitudine, dar avem terenuri dificile, iar vara avem condiții meteorologice care provoacă oboseală excesivă. Cine începe o activitate cu informații incomplete a comis prima mare greșeală”.

Printre bunele practici care trebuie să preceadă orice drumeție se numără un briefing din partea clubului local de alpinism/excursie sau a unui alt profesionist relevant - cu siguranță nu „de la doamna care îi închiriază o cameră pe acoperișul ei”.

Proprietarii de cazare nu ar trebui să ofere astfel de informații. Toată lumea oferă informații despre orice, fără să-și dea seama de responsabilitatea pe care o au. Într-o țară în care mulți dintre noi lucrăm în turism, educația noastră turistică este zero”, spune Trikiriotis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii