Insulele Canare, noile ”închisori” pentru refugiați la 1000 de km de Europa

Insulele Canare, noile ”închisori” pentru refugiați la 1000 de km de Europa

În prezent, sute de refugiați sosesc cu barca în insulele spaniole din Oceanul Atlantic. Vor să ajungă cu bine în Europa, dar sunt pur și simplu aruncați în Insulele Canare și uitați acolo, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador.

Aproximativ 1000 de kilometri despart Insulele Canare de teritoriul spaniol de pe continent, 1000 de kilometri care fac să fie ușor pentru Europa să uite de Insulele Canare atunci când nu este sezonul vacanțelor.

Săptămânal, sute de refugiați sosesc acolo în bărci care odinioară erau pentru pescuit. Vor să ajungă în Europa, dar ajung într-un purgatoriu la existența căruia contribuie Europa.

Situația din largul Insulelor Canare este diferită de cea din Mediterană. Pe de o parte, garda de coastă spaniolă navighează și aduce oamenii la țărm înainte ca aceștia să fie duși spre o moarte sigură, înghițiți de mare.

Statul spaniol face ceea ce fac de mult timp ONG-urilor private din Marea Mediterană: salvează vieți. Pe de altă parte, ruta dinspre Maroc și Mauritania către Insulele Canare este mult mai periculoasă decât traversarea Mării Mediterane.

Sursa Foto: Google Maps

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, fiecare al 16-lea refugiat moare pe acest traseu înspre Insulele Canare. Gărzile de coastă găsesc mereu bărci goale și nimeni nu poate ține evidența celor care mor înecați în Atlantic. Cei care sosesc și supraviețuiesc devin parte a strategiei de descurajare din partea Europei.

Sunt lăsați să se ghemuiască pe debarcader câteva zile, niciun jurnalist nu are voie să se apropie de ei. Arhipelagul, care primește anual 14 milioane de turiști din întreaga lume, se pare că nu are posibilitatea de a găzdui câteva mii de oameni.

Centrele de migrație organizate la un moment dat pe aceste insule sunt deteriorate și închise. Politicienii locali se simt lăsați singuri și se tem că Insulele Canare ar putea deveni „noile insule închisoare” ale Europei.

Au dreptate să se teamă, pentru că atunci când te afli la 1000 de kilometri distanță este ușor să privești în altă parte. Arguineguín din Gran Canaria va fi în curând în linie cu Moria și Lampedusa. Portul a devenit o haldă (loc unde se depozitează deșeurile inutilizabile provenite din lucrări miniere) pentru oameni.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”