Instrumentul folosit des pentru grătar care poate prezenta riscuri serioase pentru sănătate: „Se pot înfige în mâncare”

Instrumentul folosit des pentru grătar care poate prezenta riscuri serioase pentru sănătate: „Se pot înfige în mâncare”

O ieșire în aer liber, pe perioada verii, s-a putea termina urât, din cauza unui instrument obișnuit pentru grătar. „Firele de la periile de sârmă pentru grătar pot ajunge să se blocheze în orice parte a tractului digestiv”, avertizează specialiștii.

Mici pe grătar FOTO: Shuterstock

Potrivit Health , în luna mai 2024, un bărbat din Wisconsin (SUA) a ținut prima pagină a ziarelor după ce a dezvăluit că a mâncat din greșeală un fir de păr de la o perie de sârmă pentru grătar care rămăsese lipit de grătar și a ajuns în friptura sa.

După ce a acuzat dureri de stomac și febră, Wayne Ramcheck a mers la spital. Acolo, medicii au descoperit un fir de grătar lung de 2,5 cm care îi străpunsese partea laterală a intestinului. Ramcheck a trebuit să se supună unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta firul de păr, iar recuperarea i-a luat șapte săptămâni.

Potrivit publicației citate, în fiecare vară sunt persoane care au avut urgențe medicale după ce au mâncat din greșeală un fir de perie metalică pentru grătar.

Un raport de caz publicat de Colegiul American al Chirurgilor (ACS) anul trecut a subliniat pericolele asociate cu perii de grătar, numind ingerarea de peri o „problemă de sănătate publică”.

Așadar, avertizează medicii, ar trebui să evitați să folosiți periile de sârmă pentru grătar.

Cât de frecvente sunt rănile provocate de perii de grătar?

Este greu de știut câte persoane au fost rănite de perii de sârmă pentru grătar, însă un studiu a estimat că, anual, în jur de 130 de persoane ajung la camera de urgență.

„Nu am văzut astfel de cazuri, dar am colegi care au avut”, a declarat pentru Health Ali Jamehdor, medic de medicină de urgență și director medical al departamentului de urgență al Weingart Foundation de la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica.

Periile de sârmă pentru grătar rănesc oamenii, după ce periile ajung accidental pe grătar.

„De fiecare dată când periați grătarul cu metal, o bucată din acesta poate ajunge pe grătar. Dacă puneți o bucată de carne deasupra acelui loc, periile de sârmă se pot înfige în mâncare”, a spus dr. Jamehdor.

Odată ce mâncați un fir de păr, acesta poate ajunge să se blocheze în orice parte a tractului digestiv.

Conform raportului ACS, cele mai frecvente leziuni rezultate în urma ingerării de peri de sârmă implică cavitatea bucală (interiorul gurii) și orofaringe, care este partea centrală a gâtului, în spatele gurii. Dar se pot produce și leziuni mai grave, cum ar fi perforațiile intestinale.

Aceasta este o situație de urgență care „necesită cu siguranță o intervenție chirurgicală”, a spus Jamehdor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”