Instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 începe în august. Și România va găzdui un centru
O coaliţie formată din 11 state va începe instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioane de luptă F-16 în august în Danemarca, un centru de instruire urmând să fie creat şi în România, au anunţat marţi oficiali citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.
Avion de luptă F-16. FOTO EPA EFE
„Sperăm că vom putea să vedem rezultate la începutul anului viitor", a declarat presei în timpul summitului NATO de la Vilnius ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.
Danemarca şi Olanda conduc eforturile unei coaliţii internaţionale create pentru instruirea piloţilor, susţinerea personalului auxiliar, mentenanţa avioanelor şi în final furnizarea unor aparate F-16 către Ucraina.
România luase deja în considerare deschiderea unui centru regional de pregătire pentru piloții de avioane de vânătoare F-16 , care ar urma să fie disponibil în cele din urmă pentru aliații și partenerii săi din NATO, inclusiv Ucraina, potrivit unui comunicat de săptămâna trecută al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), citat de Reuters .
România, care are o graniță comună de 650 km cu Ucraina, găzduiește un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice și, începând din 2022, are un grup de luptă permanent al alianței staționat pe teritoriul său.
Hub-ul regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16.
Amintim că generalul Ștefan Dănăilă, fost șef al Statului Major, a explicat, contactat de „Adevărul”, că pregătirea de piloților ucraineni pe avioane F-16 este una normală în condițiile în care Ucraina este un stat vecin al României și un partener al NATO.
„România nu este țară cobeligerantă, piloții ucraineni nu sunt piloți care au declarat război altul stat. Ucraina a fost invadată de către Rusia, iar România este obligată să sprijine Ucraina pentru ca ea va asigura o distanță între România și Rusia, care este cea mai mare amenințare pentru securitatea statelor NATO și membre ale UE”, a precizat fostul șef al Statului Major General al Armatei Române.
Sursa: adevarul.ro