Potrivit ISW, imagini din satelit confirmă informaţiile potrivit cărora cel puţin opt avioane de luptă ale armatei ruse au fost distruse în urma celor 12 explozii de la Sakî, bază aeriană situată la peste 210 kilometri de liniile ruseşti din sudul Ucrainei.
În timp ce Moscova tace după un prim comunicat, infirmat între timp, precum că nu a fost vorba de un atac, ci o detonare de muniţii care nu a provocat daune sau victime, presa rusă a publicat versiuni contradictorii asupra a ceea ce s-a întâmplat marţi la baza aeriană Sakî.
„Milblogger-ul” rus Rîbar, specializat în probleme legate de război, a emis două ipoteze: nerespectarea normelor de siguranţă sau o lovitură cu bombă asupra parcării din apropiere efectuată dintr-un elictopter de mici dimensiuni. Aceste versiuni contradictorii sunt întâlnite şi la alţi „milbloggeri” locali, ceea ce relevă faptul că oficialii din Ministerul rus al Apărării au teorii contradictorii despre cele petrecute la Sakî. De asemenea, este posibil ca preşedinţia rusă să nu fi reuşit să-şi coordoneze operaţiunea informaţională pentru a nega un atac de succes al Ucrainei în spatele liniilor ruseşti, notează ISW, potrivit Agerpres .
Forţele ruse aflate în bază probabil ştiu deja ce s-a întâmplat, dar s-ar putea să nu înţeleagă încă cum sau de unde exact a venit atacul forţele ucrainene, subliniază ISW.
În acelaşI timp, oficialii de la Kiev joacă pe confuzia evidentă a Rusiei în jurul atacului pentru a ascunde capabilităţile Ucrainei de a acţiona adânc în spatele liniilor inamicului, adaugă sursa citată.
Un oficial militar ucrainean a declarat pentru „The New York Times”, sub rezerva anonimatului, că atacul a fost efectuat cu ajutorul unor partizani. Un alt responsabil ucrainean, care de asemenea a dorit să-şi păstreze anonimatul, a afirmat pentru „The Washington Post” că în spatele exploziilor de la Sakî s-ar afla forţele speciale ucrainene.
ISW precizează că nu este încă în măsură să evalueze în mod independent ce anume a provocat exploziile de pe aerodrom. Imaginile din satelit arată mai multe cratere şi urme de arderi, dar astfel de daune ar fi putut fi cauzate de multe lucruri, de la forţe speciale şi rezistenţa ucraineană până la rachete, fie de la faţa locului, fie de la distanţă.
Ministrul ucrainean al Apărării a refuzat să comenteze o posibilă implicare a armatei sale în exploziile din Crimeea, estimând, la o conferinţă de presă susţinută miercuri, la Copenhaga, că acestea ar fi fost cauzate de ţigări aruncate în mod neglijent.
„Cred că militarii ruşi de pe acest aerodrom au uitat o regulă foarte simplă, şi anume de a nu fuma în locuri periculoase. Asta e tot”, a declarat ironic Oleksi Reznikov.