Institutul pentru Politici Publice propune principalilor şase candidaţi să participe la o dezbatere electorală în 29 octombrie. REACŢIA candidaţilor
IPP invită oficial principalii candidaţii în alegerile prezidenţiale - Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei - să participe la o dezbatere electorală cu un format eficient pentru ca alegătorii să poată urmări oferta acestora.
Institutul pentru Politici Publice propune principalilor şase candidaţi să participe la o dezbatere electorală în 29 octombrie
Meleşcanu confirmă participarea la dezbaterea IPP pentru prezidenţiale
Candidatul independent la prezidenţiale Teodor Meleşcanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a acceptat participarea la dezbaterea propusă de IPP pentru săptămâna viitoare, cu principalii candidaţi în alegeri, menţionând că a acceptat şi o invitaţie similară a PSD.
”Am primit şi am acceptat invitaţia Institutului pentru Politici Publice, referitoare la dezbaterea care va avea loc miercuri 29 octombrie 2014. Le mulţumesc domniilor lor pentru această invitaţie şi mulţumesc media care susţine asemenea evenimente”, a declarant Meleşcanu.
El a menţionat că din prima săptămână a campaniei electorale a ”acceptat propunerea PSD pentru organizarea şi participarea alături de ceilalţi candidaţi la dezbateri televizate”.
”Mai mult, în cursul acestei săptămâni am adresat şi eu, la rândul meu, către birourile de campanie ale celorlalţi 13 candidaţi, o nouă propunere de a ne întâlni în faţa electoratului român pentru a discuta şi aspecte care, într-adevăr, îi interesează pe cei chemaţi la urne. Din păcate nici în urma propunerii PSD şi nici în urma propunerii pe care am adresat-o eu nu am primit vreun răspuns”, mai spune Meleşcanu.
UPDATE 17:30 - Firea: PSD a propus o dezbatere cu toţi 14 candidaţi, am primit trei confirmări
Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, joi, referindu-se la propunerea IPP ca principalii şase candidaţi la prezidenţiale să participe la o dezbatere electorală, că PSD a transmis deja invitaţii oficiale către toţi candidaţii, primindu-se şi trei confirmări de participare.
„Noi am adresat o invitaţie tuturor celorlalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale pentru a participa la o dezbatere care să fie transmisă de întreaga presă cu toţi cei 14 candidaţi. Nu cred că e normală o discriminare - să vină primii şase sau primii patru sau primii trei”, a spus Firea.
Ea a arătat că PSD aşteaptă confirmări de participare.
„Aşteptăm confirmări pentru această invitaţie care a fost transmisă de săptămâna trecută, luni sau marţi, putem să vă arătăm invitaţia, cu numărul de înregistrare, şi când a fost transmisă şi confirmările de primire. Ne dorim o dezbatere cu toţi cei 14 invitaţi”, a spus Firea.
Potrivit Biroului de presă, până în acest moment au transmis confirmări de participare trei candidaţi, respectiv Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar şi Mirel Amariţei, în timp de Dan Diaconescu a confirmat într-o emisiune televizată.
Într-un comunicat remis, joi, presei, IPP a lansat public principalilor candidaţi invitaţia să participare la o dezbatere electorală înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014, după un format utilizat în campaniile din democraţiile consolidate, arătând că alegătorii români merită o dezbatere electorală în alegerile prezidenţiale 2014.
IPP propune ca dezbaterea să aibă loc miercuri, 29 octombrie, la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, iar la aceasta să participle principalii şase candidaţi, în ordinea intenţiei de vot din sondaje, respectiv Victor Ponta , Klaus Iohannis , Elena Udrea , Călin Popescu Tăriceanu , Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei .
În comunicat se precizează că IPP a solicitat televiziunilor care vor să transmită dezbaterea să desemneze câte un moderator care va modera o secţiune a dezbaterii.
Potrivit propunerii IPP, dezbaterea ar urma să aibă 4 secţiuni tematice de 30 de minute (5 minute pentru fiecare candidat), o secţiune cu întrebări de la public/societate civilă (30 de minute) şi o secţiune finală de mesaje libere (30 de minute).
În comunicat se menţionează că Institutul pentru Politici Publice (IPP) este singura organizaţie neguvernamentală din România care a avut experienţa organizării dezbaterilor electorale la cel mai înalt nivel între candidaţii la Preşedinţie şi beneficiind de o credibilitate şi obiectivitate recunoscute atât de mediul politic intern, cât şi de cel internaţional.
“Institutul pentru Politici Publice susţine importanţa informării alegătorilor cu privire la viziunea candidaţilor în ce priveşte securitatea, politica externă şi stabilitatea politică şi economică a României în următorii 5 ani şi, în acest context, face toate eforturile de a determina principalii candidaţi să nu se eschiveze de a participa în confruntări electorale, mai ales când acestea se vor organiza într-un format eficient pentru ca alegătorii să poată extrage informaţiile necesare pentru un vot avizat în alegerile prezidenţiale 2014”, susţine IPP.
IPP menţionează că această invitaţie ţine cont de faptul că, până în prezent, nu se prefigurează a se organiza o asemenea confruntare electorală desfăşurată în semn de respect pentru dreptul alegătorilor de a beneficia de toate informaţiile înainte de a se prezenta la urne.
IPP aminteşte că dezbaterile pentru alegerile prezidenţiale organizate de IPP în anul 2009 au avut fiecare audienţe de aproape 5.000.000 de alegători.