Institutul Levantului: Propunerea de desfiinţare - o colecţie de aberaţii şi minciuni ale iniţiatorilor
Colegiul Director al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului consideră că propunerea legislativă de desfiinţare a institutului, respinsă miercuri de Camera Deputaţilor, este "o colecţie de aberaţii şi minciuni" ale iniţiatorilor de la USR.
"Respingerea iniţiativei de desfiinţare a Institutului aruncă în derizoriu demersul politicianist al USR, care s-a dovedit o colecţie de aberaţii şi minciuni sfruntate. Iniţiatorul propunerii legislative şi grupul de semnatari nu au nici cea mai vagă idee cum funcţionează un institut de cercetare ştiinţifică şi, pe de altă parte, folosesc cu bună ştiinţă date false pentru un demers politicianist, populist", se arată într-un comunicat, transmis AGERPRES, de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.
Potrivit sursei citate, afirmaţia utilizată de USR în campania dusă împotriva ISACCL - sinecură - îi prezintă drept "analfabeţi funcţionali".
"Sinecură înseamnă 'slujbă, funcţie bine retribuită, care cere muncă minimă sau nu cere nicio muncă' şi nu o activitate intensă şi fructuoasă, conform reglementărilor legale, fără avantaje suplimentare şi, în câteva funcţii de conducere, chiar cu un caracter de voluntariat. Politicile publice în vigoare nu au în vedere desfiinţarea de către Parlament a unor instituţii de cercetare ştiinţifică fără consultarea Academiei Române, a Ministerului Educaţiei, a Ministerului Cercetării sau a Ministerului Culturii. Toate aceste instituţii şi-au dat acordul pentru înfiinţarea ISACCL", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii ISACCL arată că astfel de iniţiative de desfiinţare au existat doar în perioada dictaturii comuniste.
"E greu de imaginat că, într-un stat democratic din Uniunea Europeană, un grup de politruci fără nicio prestanţă academică pot să iniţieze desfiinţarea unui institut de cercetare ştiinţifică. Centru de excelenţă al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, ISACCL desfăşoară exclusiv activitate ştiinţifică, fără nicio implicare politică. Iar proiecte precum 'Iniţiativa Levant pentru pace globală', prezentat în Consiliul Europei, Congresul SUA, ONU, UNESCO, Senatul Franţei, Senatul Italiei, Vatican, sau platforma academică 'Lumea post-pandemia COVID-19: o viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă' conferă prestigiu internaţional Parlamentului României", precizează institutul. AGERPRES