Instanța supremă decide dacă dosarele lui Oprea, Șova și Ghiță se reiau de la zero
Înalta Curte de Casație și Justiție decide, marți, dacă dosarele în care sunt judecați fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul senator Dan Șova și fostul deputat Sebastian Ghiță se reiau de la zero, în urma pensionării judecătoarei Ana Maria Dascălu.
Dosarele respective sunt repartizate la același complet care judecă și procesele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Pe 5 septembrie, magistrații de la instanța supremă au decis că dosarele lui Dragnea și Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că unul dintre membrii completului, Ana Maria Dascălu, se va pensiona, urmând ca ea să fie înlocuită cu un alt judecător. Același motiv ar putea fi invocat marți și în cazul dosarelor lui Oprea, Ghiță și Dan Șova.
***
Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în mai 2016, pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei.
Potrivit DNA, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, Oprea a dispus cu încălcarea prevederilor legale suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Autoturismul a fost folosit doar de Gabriel Oprea.
Procesul se află în faza de început a judecării pe fond, nefiind audiați martori. În luna iunie, judecătorii au admis o cerere a lui Gabriel Oprea de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție referitoare la un articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.
***
În iulie 2015, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată de DNA pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu. Concret, DNA susține că, în anul 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, a acordat ilegal clubului Asesoft Ploiești — deținut de Ghiță — o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei. În schimbul acestei finanțări, Bădescu ar fi primit de la Ghiță o casă în Ploiești, în valoare de peste un milion de lei.
Procesul a avut 30 de termene de judecată și se afla aproape de final, însă la ultimul termen din 20 iunie 2017, când ar fi trebuit să se pună concluzii pe fond, cei trei magistrați din complet, Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Cristina Geanina Arghir, au decis să amâne judecarea dosarului, până când Sebastian Ghiță va fi adus din Serbia, motivând că acesta trebuie să-și spună ultimul cuvânt în sala de judecată, deși avocații acestuia erau de acord ca el să fie audiat prin videoconferință.
"Sebastian Ghiță nu se află în România și are restricționat dreptul la mișcare. Completul de judecată consideră că trebuie să i se acorde timp inculpatului pentru a se prezenta în instanță. Dreptul la apărare este un drept personal și trebuie un proces echitabil", declara atunci președintele completului, Ana Maria Dascălu.
***
Dan Șova a fost trimis în judecată de DNA în ianuarie 2016 pentru trafic de influență, fiind acuzat că, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Procesul a avut 13 termene de judecată, iar printre martorii audiați în instanță s-a aflat și fostul deputat Cristian Rizea, cel care i-a vândut lui Dan Șova un imobil pentru suma de 300.000 de euro. Procurorii susțin că o parte din banii plătiți de Șova pentru acel imobil proveneau din contractele casei sale de avocatură cu CET Govora.
AGERPRES