Instanţa supremă a rămas în pronunţare în dosarul fostului ministru Constantin Niţă
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare marţi în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
La ultimul termen al procesului desfăşurat marţi, un procuror de la DNA a cerut magistraţilor majorarea pedepsei aplicate lui Constantin Niţă la 5 ani închisoare cu executare.
"Vă solicităm să admiteţi apelul şi să desfiinţaţi sentinţa de la instanţa de fond, doar în ceea ce priveşte cuantumul pedepsei. Considerăm că se impune majorarea pedepsei la 5 ani închisoare. Apreciem că probele de la dosar confirmă că Niţă a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar condamnarea la 4 ani, la instanţa de fond, nu respectă criteriile de individualizare şi nu reprezintă o sancţiune corespunzătoare în raport cu gravitatea faptelor săvârşite. Agravarea răspunderi penale este dată de calităţile de deputat şi ministru avute de Constantin Niţă. Deşi a avut o conduită procesuală corectă, el nu şi-a asumat faptele săvârşite. Se impune majorarea pedepsei la 5 ani închisoare cu executare", a motivat procurorul.
În ultimul cuvânt, Constantin Niţă a spus că este nevinovat şi că este "dezolat" de cererea procurorului.
"Sunt dezolat că Parchetul poate să susţină o asemenea pledoarie. Dacă puteţi intra în mintea mea, o să puteţi constata că tot ce am făcut este legal. Eu mă consider nevinovat", a declarat Niţă.
Constantin Niţă a fost condamnat, în mai 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare. Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Constantin Niţă a sumei de 303.000 lei, fiind menţinut sechestrul asigurător.
Niţă este acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.
Potrivit DNA, Constantin Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
''În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii.
Conform DNA, Niţă a primit două tranşe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiţi, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care făcea parte. AGERPRES