Instanţa anulează o amendă de 2.000 lei primită de Iohannis de la CNCD; folosirea termenului ''nişte penali'' nu e discriminare
Curtea de Apel Bucureşti a anulat, miercuri, amenda de 2.000 de lei primită de preşedintele Klaus Iohannis din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o declaraţie din anul 2018 în care şeful statului spunea că "nişte penali" fac o încercare "disperată" şi "jalnică" să discrediteze DNA.
Instanţa a admis acţiunea formulată de Administraţia Prezidenţială şi a anulat hotărârea CNCD din 9 mai 2018, prin care Klaus Iohannis a fost amendat, însă decizia nu este definitivă.
"Respinge excepţia decăderii invocată de către intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite acţiunea formulată de către reclamantul Preşedintele României prin Administraţia Prezidenţială în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi intervenienţii SC Juridex Media SRL, Răzvan Savaliuc şi Cosma Andreea. Dispune anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl priveşte pe reclamant şi a Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018. Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 14.07.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei", se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.
Prin această decizie, judecătorii au stabilit că folosirea termenului "nişte penali" nu reprezintă o discriminare.
Pe 9 mai 2018, Colegiul director al CNCD a decis amendarea cu 2.000 de lei a preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că şeful statului a discriminat când a folosit termenul ''penali'' într-o declaraţie din februarie 2018.
''Utilizarea termenului 'penali' de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din OG 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4'', preciza atunci CNCD.
Pe 15 februarie 2018, Klaus Iohannis a declarat că "nişte penali" fac o încercare "disperată" şi "jalnică" să discrediteze DNA şi a reafirmat că această instituţie şi conducerea ei "fac o treabă foarte bună".
"Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face treabă bună", spunea preşedintele, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
După ce a fost sancţionat, şeful statului a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti, părţi în proces fiind cei care au făcut sesizarea împotriva lui Iohannis la CNCD, respectiv SC Jurindex Media SRL, firma care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro , jurnalistul Răzvan Savaliuc şi fostul deputat Andreea Cosma. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)