Instanța a rămas în pronunțare pe cererea lui Voiculescu de eliberare condiționată

Instanța a rămas în pronunțare pe cererea lui Voiculescu de eliberare condiționată

Tribunalul București a rămas vineri în pronunțare pe cererea de eliberare condiționată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu, fost senator, care execută o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA.

Pe 13 decembrie, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea lui Voiculescu, însă acesta a făcut contestație.

Avocatul Florian Surghie a declarat vineri, în sala de judecată, că Voiculescu a fost "disciplinat, stăruitor în muncă și a câștigat 49 de zile din muncă fizică, la curățenie".

Surghie a mai spus că magistratul de la instanța de fond "s-a erijat în judecător al fondului și l-a anatemizat pe domnul Voiculescu", iar DNA a făcut "presiuni imense" pe cei de la penitenciare.

"Dacă e adevărat măcar jumătate din ce se vehiculează în spațiul public, înseamnă că Voiculescu este victima unui sistem judiciar, care nu are nicio legătură cu cetățenii săi", a arătat avocatul.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a cerut respingerea contestației depuse de Dan Voiculescu, susținând că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în detenție.

"Nu există dovezi că inculpatul a consultat în penitenciar bibliografia indicată în lucrări. Fie nu a consultat bibliografia, fie lucrările nu sunt științifice, fie le-a scris în libertate, fie le-a scris altcineva. În penitenciar nu există unele lucrări din bibliografie, iar Dan Voiculescu nu a avut acces la calculator și nici nu există dovezi că le-a primit de afară. Inculpatul scria concomitent la șase lucrări. Nu avea timpul necesar să scrie și să participe la atâtea activități", a susținut procurorul.

Pe 28 noiembrie 2016, o comisie de la Penitenciarul Jilava a amânat cu 10 luni discutarea dosarului privind eliberarea condiționată a lui Voiculescu, ulterior cazul omului de afaceri ajungând în instanță.

La data de 13 decembrie 2016, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea lui Dan Voiculescu de eliberare condiționată, acesta având dreptul să facă o nouă cerere peste 9 luni, respectiv pe 24 septembrie 2017.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Curtea de Apel București a dispus atunci confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, 'care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”