Inspecţia Muncii: Contractul Colectiv de Muncă negociat cu Pepsi România trebuia înregistrat la Ministerul Muncii, nu la ITM Bucureşti
Contractul Colectiv de Muncă negociat cu îmbuteliatorul băuturii Pepsi-Cola trebuia înregistrat la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), nu la Inspectoratul Teritorial de Muncă al municipiului Bucureşti, precizează insituţia într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
Menţiunea survine ca răspuns la nemulţumirile exprimate de către zeci de membri ai Sindicatului Liber Pepsi România la o demonstraţie organizată în faţa ITM Bucureşti, în cadrul căreia au afirmat că instituţia refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă semnat atât de companie, cât şi de către angajaţi .
"Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al S.C. Quadrant Amroq Beverages S.R.L. ar fi trebuit înregistrat la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, conform legii, nu la Inspectoratul Teritorial de Muncă, întrucât a fost negociat şi încheiat din partea salariaţilor cu o federaţie reprezentativă la nivel de grup de unităţi. Art. 143, alin. 1 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social stabileşte că actele adiţionale şi CCM se încheie în formă scrisă şi se înregistrează la ITM dacă este la nivel de unitate, respectiv la MMPS dacă sunt încheiate la nivelul grupurilor de unităţi şi al sectoarelor de activitate. În data de 13 aprilie 2021, societatea a depus la ITM Bucureşti un CCM la nivel de unitate, negociat cu o federaţie, respectiv Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA, reprezentativă la nivel de grup de unităţi. În urma analizării dosarului depus, în 19 aprilie 2021, ITM Bucureşti a emis adresa cu menţiuni privind înregistrarea contractului, întrucât CCM al S.C. Quadrant Amroq Beverages S.R.L. a fost negociat şi încheiat din partea salariaţilor cu o federaţie reprezentativă la nivel de grup de unităţi. Adresa a fost comunicată către angajator în vederea intrării în legalitate, cu recomandarea de a se adresa MMPS", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, pe data de 20 mai 2021, Federaţia SINDALIMENTA, şi nu societatea S.C. Quadrant Amroq Beverages SRL care a făcut solicitarea de înregistrare a contractului, depune în completare o adresă emisă de MMPS.
"Analizând documentul, ITM Bucureşti a transmis MMPS în aceeaşi zi, o adresă prin care s-a expus situaţia ivită, în vederea dispunerii pe cale de consecinţă, de către MMPS, conform art. 143 al Legii nr. 62/2011 a dialogului social. De altfel, MMPS a răspuns în 24 mai adresei menţionate, arătând că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA este reprezentativă la nivel de grup de unităţi, cod CAEN REV2-110, fabricarea băuturilor, fiind îndreptăţită să participe la negocierea CCM la nivelul grupului de unităţi constituit şi nu la o unitate din grupul de unităţi. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 131 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, la negocierea clauzelor şi la încheierea CCM părţile sunt egale şi libere şi este interzisă orice imixtiune a autorităţilor publice, sub orice formă şi modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea CCM. Totodată, MMPS menţionează că nu are atribuţii privind punerea în aplicare a sentinţei civile nr. 21/FED/02.09.2020, opozabilitatea acesteia fiind reglementată de codul de procedură civilă", notează oficialii ITM Bucureşti.
Zeci de membri ai Sindicatului Liber Pepsi România au participat, luni, la o demonstraţie în faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, nemulţumiţi de faptul că instituţia refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă semnat atât de companie, cât şi de către angajaţi.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA - organizaţie la care sindicatul protestatarilor este afiliat - a precizat, pentru AGERPRES, că peste 1.000 de angajaţi de compania care operează marca Pepsi în România, Quadrant-AMROQ Beverages SRL, sunt afectaţi de faptul că ITM Bucureşti refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă.
Federaţia susţinea că ITM Bucureşti consideră că această organizaţie nu este reprezentativă la nivel de unitate.
În acest context, organizaţia sindicală face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitându-i să ia măsuri urgente împotriva Inspecţiei Muncii, astfel încât să fie reinstaurat un cadru legal, atât din punct de vedere al funcţionării acestei instituţii, cât şi al implicării în soluţionarea conflictelor dintre salariaţi şi angajatori, in condiţiile în care angajaţii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora. AGERPRES