INSP: Până pe 23 mai, 1.397 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

INSP: Până pe 23 mai, 1.397 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi că, până la data de 23 mai, au fost raportate 1.995 de secvenţieri şi au fost confirmate 1.397 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare".

Potrivit informării săptămânale a INSP, cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul "Cantacuzino", Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova, "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe.

Dintre cele 1.397 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare" confirmate, 1.375 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), 10 cu varianta sud-africană (B.1.351) şi 12 cu varianta braziliană (P.1).

Mutaţia E484K a fost depistată la trei cazuri: unul confirmat cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava; unul confirmat cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov şi unul confirmat în Bucureşti cu linia genetică P.1.

Conform INSP, până la data de 23 mai, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare (VOC) a fost de 70%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi trei cu varianta braziliană (P.1).

Până la data de 23 mai, a fost confirmat un singur caz cu linia genetică B.1.617.1., cetăţean român, bărbat de 58 de ani din judeţul Galaţi, cu istoric de călătorie în India.

INSP mai precizează că până la data de 23 mai au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2. Trei dintre cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni. 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

"Dintre acestea, 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar). De asemenea, din cele 19 cazuri unul provine dintr-un focar familial din Bucureşti cu trei cazuri COVID 19, din care unul confirmat cu B.1.617.2, un un caz cetăţean român, bărbat de 58 de ani, care provine dintr-un focar din judeţul Dolj cu cinci cazuri COVID 19 şi un caz este cetăţean indian, domiciliat în judeţul Ilfov, sosit în luna martie în România. Nu a fost înregistrat niciun deces", a precizat INSP.

INSP susţine că, în acest moment, "nu se poate vorbi" despre transmitere comunitară, în România, a liniei genetice B.1.617.2. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”