Înșelăciune de milioane de euro pe Internet! Autoritățile germane și austriece anchetează o bandă internațională de infractori, care ar fi înșelat sute de mii de investitori!
Înșelăciune de milioane de euro pe Internet! Autoritățile germane și austriece anchetează o bandă internațională de infractori, care ar fi înșelat sute de mii de investitori!
Printre victimele înșelăciunii s-ar afla și mii de germani, după cum relatează Norddeutscher Rundfunk (NDR) și Saarländischer Rundfunk (SR), pe baza unei cercetări comune, scrie portalul Deutsche Welle. Banda de infractori ar fi operat la nivel internațional și și-ar fi păcălit victimele cu ajutorul așa-numitelor platforme de trading. Utilizatorii puteau paria pe cursurile acțiunilor și pe evoluțiile valutelor și tranzacționa criptomonede, precum Bitcoin, relatează G4Media.ro .
Liderul bandei ar fi un german, relatează NDR și SR, citând surse din procuratura Saarbrücken, care efectuează o anchetă alături de procuratura economică din Austria. Germanul este acuzat alături de alte patru persoane pentru fraudă financiară. Doar în Saarbrücken se află pe rol 233 de plângeri penale cu privire la platformele de trading amintite. Acuzatul principal s-ar afla în arest preventiv la Viena, unul din ceilalți patru inculpați ar fi în continuare în libertate. Victimele erau selectate și atrase în rețelele de socializare. Paguba medie depășește 40.000 de euro.
Investigații la call-centere
După ce clienții se înscriau pe site-urile folosite de escroci, așa-ziși consilieri telefonici îi îndemnau să plătească anumite sume pentru presupuse „oportunități lucrative”. Jurnaliștii de la posturile germane amintite ar fi văzut protocoalele de chat de la site-urile respective. Gruparea ar fi folosit inclusiv un call-center propriu, prin care puneau presiune telefonic pe victime. Un call-center din Kosovo ar fi fost anchetat în urmă cu câteva săptămâni. Investigații similare ar fi avut loc la call-centere din Austria, Germania, Bulgaria și Cehia, citează NDR și SR procuratura Saarbrücken.
Aproape toate victimele ar fi pierdut toți banii investiți, se mai spune. În unele cazuri, presupușii consilieri ar fi fost momentan plecați în călătorii, în altele ar fi fost invocate erori de software pentru a justifica neplata unor câștiguri realizate de clienți pe platformele de trading. Se verifică încă dacă pe aceste platforme au avut loc sau nu cu adevărat tranzacții cu banii investiți de victime.
Peste 200.000 de persoane afectate doar în Germania
Procurorii cred că învinuitul principal ar fi dispus doar el de cinci platforme de trading. Pe acestea, s-ar fi aflat salvate datele a peste 200.000 de persoane din Germania. Potrivit SR și NDR, este posibil ca amploarea înșelăciunilor să fie mult mai mare: dovezi găsite în anchete desfășurate în afara Germaniei au arătat că infrastructura folosită pe cele cinci platforme de trading ar fi fost utilizată pe alte 387 de site-uri de Internet.