Insectele fac ravagii în culturi din Africa de Nord: au venit din Mexic în urmă cu câțiva ani

Insectele fac ravagii în culturi din Africa de Nord: au venit din Mexic în urmă cu câțiva ani

O insectă minusculă face ravagii culturile de cactuși comestibili din Tunisia, care aduc venituri importante pentru sectorul agricol și economia țării nord-africane, relatează Reuters.

Insecta dactylopius opuntia

Insecta dactylopius opuntiae face ravagii în Tunisia

„Cea mai mare frică a noastră, care mi-a provocat insomnie, este frica de insecta Cochineal insect care ne amenință recolta”, spune Bassem Sahnoun, un fermier care se luptă, ca mulți alții, să protejeze fructul popular.

Insecta, cunoscută de unii sub denumirea de insecta dactylopius opuntiae, a devastat zone vaste de plantații și a provocat îngrijorări cu privire la impactul său economic de când a fost descoperită pentru prima dată în țară în 2021, spun fermierii și experții agricoli.

Gângania aspiră seva din pernuțele de cactus, provocând îngălbenirea și eventual moartea plantelor.

„Insecta afectează fructele de cactuși. După cum vedeți, plantele mor și, în consecință, pierdem esența lucrurilor, care este cultivarea fructelor”, a spuse expertul în agricultură, Faouzi Zayani.

Insecta, al cărei nume științific este dactylopius opuntia, a fost descoperită pentru prima dată în Mexic, a spus el.

A fost prezent acolo și l-au tratat și au avut metode de prevenire”, a adăugat el.

Apoi s-a răspândit în Maroc în 2015. Această insectă a venit și în Tunisia în octombrie 2021, în orașul Mahdia.

El estimează că perele reprezintă aproximativ 12% din terenul agricol al Tunisiei, fiind pe locul doi după măslini în bogăția agricolă.

Perele acoperă aproximativ 600.000 de hectare și reprezintă o sursă importantă de venit pentru mii de oameni, în special pentru femeile care recoltează și vând fructele.

„Acestea sunt mijloacele noastre de existență, necesită multă muncă și nu doar fermierul beneficiază de pe urma ei”, a spus Sahnoun.

Guvernul tunisian și organizațiile internaționale iau acum măsuri pentru a încerca să atenueze impactul insectei.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a inițiat un proiect de urgență de 500.000 de dolari pentru a introduce metode de combatere biologică, cum ar fi gărgărițele, prădătorii insectelor.

Ministerul Agriculturii tunisian promovează măsuri de control durabil, inclusiv schimbări în practicile agricole, tăierea și curățarea zonelor de producție.

Trebuie să avem o soluție durabilă pentru această insecta. Această situație nu ar trebui să continue în acest fel”, a spus Naima Mahfoudhi, un oficial la Ministerul Agriculturii.

La ferma sa, Sahnoun ia măsuri pentru a-și curăța și a-și proteja perele sănătoase. Dar va fi o sarcină descurajantă dacă criza persistă și continuă să se usuce pere.

„Începe din partea de jos a copacului”, a spus el.

Selma Jridi, care deține arbori de pere, spune că problema este în afara controlului ei.

„Voința lui Dumnezeu prevalează, aceasta este judecata lui Dumnezeu. Chiar și partea care crește din nou este afectată de această boală; se deteriorează de parcă ar fi fost tăiat cu un ferăstrăuhttp://”, a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...