INSCOP: 54,7% dintre români nu ar renunța la o parte din drepturi și libertăți pentru mai multă siguranță

INSCOP: 54,7% dintre români nu ar renunța la o parte din drepturi și libertăți pentru mai multă siguranță

54,7% dintre români declară că nu ar renunța la o parte din libertățile și drepturile lor pentru a avea mai multă siguranță personală, în timp ce 31,7% ar face-o, relevă un sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului "Adevărul" în perioada 5-10 februarie.

Aceeași sursă arată că 13,6% din totalul populației nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Totodată, potrivit sondajului, 53,5% dintre români nu cred că telefonul lor a fost ascultat, 30,3% cred acest lucru, în timp ce 16,2% nu știu sau nu răspund.

Pe de altă parte, 53,7% dintre români declară că le este mai teamă de infractori, decât de instituțiile statului, că acestea ar putea să le intercepteze comunicațiile (telefon, email), în timp ce 27% declară că le este mai teamă de instituțiile statului, decât de infractori, că ar putea să le intercepteze comunicațiile (telefon, email). 19,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Legat de subiectul legilor privind retenția datelor, cartelele pre-pay și securitatea cibernetică adoptate de Parlament și respinse de Curtea Constituțională, 53,4% spun că au auzit de disputa pe această temă, 39,3% spun că nu au auzit de subiect, iar 7,3% nu răspund.

Dintre cei care au auzit de subiect, 53,9% spun că nu au cunoștință despre prevederile celor 3 legi și motivele pentru care au fost respinse de Curtea Constituțională, 43,2% răspund afirmativ, iar 2,9% nu răspund.

Sondajul mai relevă că 70% dintre români au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informații (SRI). Potrivit datelor INSCOP, 22,2% nu au auzit despre demisia lui Maior, în timp ce 7,8% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește motivele demisiei, 35,8% dintre cei 70% de respondenți care au auzit despre demisia fostului director SRI cred că el a demisionat din cauza presiunilor celor nemulțumiți de implicarea SRI în lupta împotriva corupției. 15,6% cred că motivele demisie sunt legate de nemulțumirea față de respingerea de către Curtea Constituțională a legilor privind retenția datelor, cartelele pre-pay și securitatea cibernetică.

11,7% cred că George Maior a demisionat din cauza unor neînțelegeri cu președintele Klaus Iohannis, în timp ce 11,6% pun demisia pe seama dorinței personale de a pleca dintr-o funcție pe care a ocupat-o timp de opt ani. 10,2% spun că este vorba de un alt motiv decât cele enumerate, în timp ce 15,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Întrebați ce părere au despre activitatea lui Maior în fruntea SRI în ce opt ani de mandat, 37,2% dintre respondenți au exprimat o părere bună și foarte bună, 30,8% au ales opțiunea nici bună/nici proastă, în timp ce 6,9% declară o părere proastă și foarte proastă. 25,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.065 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Eșantionul este de tip multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Chestionarele au fost aplicate în 40 de județe și municipiul București, într-un total de 79 de localități — orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...