Inovația terifiantă de pe câmpul de luptă: „dronele dragon” ale Ucrainei aruncă metal topit asupra militarilor ruși

Inovația terifiantă de pe câmpul de luptă: „dronele dragon” ale Ucrainei aruncă metal topit asupra militarilor ruși

Ucraina pare să apeleze la o flotă de „drone dragon” aruncătoare de foc în războiul său cu invadatorii ruși, dând o întorsătură modernă unei muniții folosite cu efecte îngrozitoare în ambele războaie mondiale.

foto dronă aruncătoare de termit incendiar

Inovația terifiantă de pe câmpul de luptă: „dronele dragon” FOTO Captură ecran Reddit

O serie de videoclipuri postate miercuri pe rețelele de socializare, inclusiv pe Telegram de către Ministerul ucrainean al Apărării, arată dronele care zboară la joasă înălțime și aruncă torente de foc - de fapt metal topit - asupra pozițiilor ocupate de ruși în liniile de copaci.

Amestecul alb-cald de pulbere de aluminiu și oxid de fier, numit termită, arde la temperaturi de până la 2.200 de grade Celsius. Acesta poate arde rapid copacii și vegetația care oferă acoperire trupelor ruse, dacă nu chiar ucide sau dezactivează trupele.

Pe măsură ce cade din dronă, termita seamănă cu focul care iese din gura dragonului mitic, ceea ce a conferit dronelor porecla lor.

Dronele dragon sunt aripile noastre de răzbunare, aducând foc direct din cer!”, se arată într-o postare pe social media a Brigăzii 60 Mecanizate din Ucraina.

„Ele devin o amenințare reală pentru inamic, incendiindu-i pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”, a continuat postarea.

Când «Vidar» al nostru funcționează - rusoaica nu va mai dormi niciodată”, a adăugat acesta. Vidar este zeul nordic al răzbunării.

Crearea acestui tip de teamă este probabil principalul efect al dronelor cu termită din Ucraina, potrivit lui Nicholas Drummond, un analist din industria de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.

Este o substanță foarte neplăcută. Utilizarea unei drone pentru a o livra este destul de inovatoare. Dar folosită în acest fel, efectul ei va fi fost mai mult psihologic decât fizic”, a declarat Drummond pentru CNN .

Înțeleg că Ucraina deține doar o capacitate limitată de a produce un efect termit, deci aceasta este o capacitate de nișă, mai degrabă decât o nouă armă mainstream”, a spus el.

Dar el recunoaște teroarea pe care thermite o poate crea.

Nu mi-ar fi plăcut să fiu la capătul recepției”, a spus Drummond.

Arme incendiare în război

Termitul poate arde cu ușurință aproape orice, inclusiv metalul, astfel că există puțină protecție împotriva ei.

A fost descoperită de un chimist german în anii 1890 și a fost folosită inițial pentru sudarea șinelor de cale ferată.

Dar puterea sa militară a devenit curând evidentă, germanii aruncând-o din zepeline sub formă de bombe asupra Marii Britanii în Primul Război Mondial, conform unei istorii de la Universitatea McGill din Montreal.

Atât Germania, cât și Aliații au folosit bombe aeriene cu termită în al Doilea Război Mondial și au utilizat-o, de asemenea, pentru a dezactiva piesele de artilerie capturate, punând termită în culată și topind arma din interior.

Efectele termitului asupra oamenilor

În conformitate cu dreptul internațional, termita nu este interzisă pentru luptele militare, însă utilizarea sa asupra țintelor civile este interzisă din cauza efectelor oribile pe care le poate avea asupra corpului uman.

Într-un raport din 2022 privind armele incendiare, cum ar fi termita, Human Rights Watch le-a numit „notorii pentru costul lor uman îngrozitor”, inclusiv provocarea de arsuri de gradul patru sau cinci.

Acestea pot provoca leziuni ale mușchilor, ligamentelor, tendoanelor, nervilor, vaselor de sânge și chiar oaselor”, a declarat HRW.

Tratamentul poate dura luni de zile și necesită atenție zilnică. Dacă victimele supraviețuiesc, ele rămân cu cicatrici fizice și psihologice, a declarat HRW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

2 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Vanity Fair / Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei