Propunerea mai cuprinde recunoaşterea Taiwanului ca aliat militar al Statelor Unite în afara NATO, ceea ce ar strânge „legăturile militare şi de securitate” între Washington şi Taipei. În plus, ar facilita participarea Taiwanului în organisme internaţionale, explică Bob Menéndez.
Statele Unite au desemnat 19 ţări ca aliaţi strategici în afara NATO, ultimele două fiind Columbia şi Qatar, statut care conferă facilităţi militare şi comerciale în relaţiile cu Washingtonul, notează EFE.
Iniţiativa lui Menéndez propune de asemenea „impunerea de consecinţe economice Beijingului în urma măsurilor sale ostile împotriva Taiwanului”.
Dacă această iniţiativă va fi aprobată, ar fi vorba de cea mai semnificativă legislaţie referitoare la politica externă americană faţă de Taiwan după adoptarea în 1979 a Legii Relaţiilor cu Taiwan, ce înscrie Washingtonul în politica „o singură Chină”.
Demersul lui Menendez survine în timp ce armata chineză îşi umflă muşchii cu exerciţii militare în jurul Taiwanului. Aceste exerciţii au fosat lansate imediat după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a părăsit Taipeiul după o vizită de câteva ore.
Regimul de la Biejing a criticat vehement această vizită, apreciind-o drept o dovadă de sprijin pentru independenţa Taiwanului. De cealaltă parte, Casa Albă a dat asigurări că îşi menţine abordarea referitoare la „o singură Chină”.
Taiwanul democratic are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră insula drept o provincie a sa şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care îşi va proclama oficial independenţa.