Inima reginei Maria, depusă la Castelul Pelișor, în Camera de Aur
Inima reginei Maria a fost depusă, marți după-amiază, în Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, după 77 de ani de la moartea reginei în această sală, la ceremonia organizată participând și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Evenimentul a început cu intonarea imnului regal, timp în care principesa Margareta și principele Radu au parcurs holul și au intrat în Camera de Aur a Castelului Pelișor.
Cutia de lemn cu foiță de aur în care se află inima reginei Maria a fost purtată de doi soldați și înmânată principesei Margareta, care ulterior a amplasat-o pe un soclu special amenajat în acea cameră.
De asemenea, arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, care este nepoata reginei Maria, i-a fost înmânată caseta de argint, care a găzduit inițial inima reginei, pe care a așezat-o pe o masă aflată în apropierea soclului.
Momentul a fost urmat de o slujbă religioasă de pomenire, dar și de momente de reculegere.
"În vara acestui an am reușit să finalizăm negocierile cu Guvernul și iată că astăzi am asistat la ceremonia prin care inima reginei Maria a fost adusă în Salonul de Aur al Castelului Pelișor, sală în care inima a bătut pentru ultima dată. Evenimentul este extrem de important pentru toți românii pentru că astăzi regina României Mari sperăm noi că se va odihni pentru totdeauna într-o reședință regală", a declarat directorul de protocol al Casei Regale, Sandra Gătejeanu Gheorghe.
La ceremonia care s-a desfășurat la Castelul Pelișor a participat și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acesta având un moment de reculegere înaintea soclului pe care se află caseta cu inima reginei Maria și depunând un buchet de flori.
"Este o onoare pentru noi. Chiar dacă astăzi suntem n mod artificial despărțiți, putem spune cu tărie că, dacă nu ar fi fost regina Maria, nu ar fi fost România Mare. (...) Personalitatea Majestății Sale Regina Maria, puteresa sa interioară și faptul că avea o dublă origine (...) au permis să ajute enorm de mult poporul român în așa fel încât să se regăsească într-o singur țară 2 000 de ani de așteptare. Sperăm să revenim în aceste hotare firești", a declarat Chirtoacă.
De asemenea, la Castelul Pelișor a fost deschisă și expoziția 'Ensemble of Broken Pieces', organizată de Institutul Cultural Român și Galeria Galateca în parteneriat cu Primăria Sinaia, cu ocazia întoarcerii inimii reginei Maria la Pelișor.
"Este vorba despre o colecție-capsulă, cum o numim noi, o colecție de bijuterii inspirate de inima reginei Maria. Această expoziție a avut ca temelie tocmai reinterpretarea patrimoniului în contemporan, cum se raportează tinerii designeri la toate elementele tradiției românești", a explicat curatorul expoziției, Roxana Gibescu.
Potrivit acesteia, expoziția, care va fi deschisă la Pelișor până la data de 15 noiembrie, cuprinde șase bijuterii turnate din alamă, suflate cu aur și argint și împodobite cu pietre prețioase și semiprețioase, între care rubine și diamante neșlefuite, fiecare dintre ele având o denumire și o anumită poveste.
Colecția face parte din proiectul expozițional Untamed Skin, inițiat de Institutul Cultural Român și Galateca, triplu premiat la London Fashion Week — International Fashion Showcase din Londra. AGERPRES