INHGA: Debitul Dunării creşte până la 5.400 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

INHGA: Debitul Dunării creşte până la 5.400 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 5.400 metri cubi/secundă (mc/s), depăşind uşor media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s) doar în ultimele două zile ale intervalului de prognoză, respectiv pe 25 şi 26 februarie 2022.

Potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 19 - 26 februarie, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând primele zile ale intervalului când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Calafat - Zimnicea.

Prognoza de medie durată pe râuri în intervalul menţionat arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile din nord - vestul, vestul, centrul şi sud - vestul ţării, unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Hidrologii avertizează că se vor situa peste Cotele de Atenţie râurile din bazinul hidrografic Tur - bazin aval Ac. Călineşti Oaş, ca urmare a propagării viiturii formate anterior, a precipitaţiilor lichide prevăzute şi a cedării diurne a apei din stratul de zăpadă.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă), existente pe unele râuri din Maramureş, nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare, putând produce prin evoluţia lor variaţii importante de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu.

Potrivit prognozei pe trei luni realizată de INHGA, debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile martie şi aprilie, în timp ce în februarie va fi sub medie. În perioada analizată, regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…