ÎNGROPAREA României! Finanțele împrumută 2,5 miliarde de euro! DOCUMENT!
Dovada că nu mai au bani! Ministerul Finanțelor Publice va ieși pe piețele externe pentru contractarea unor împrumuturi prin lansarea a una sau doua serii de obligațiuni, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
"Se aprobă contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unor împrumuturi de pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" în sumă totală de până la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a una sau doua serii de noi obligațiuni, cu maturitatea de minimum 10 ani", se arată în document
Emisiunea este administrată de către BNP Paribas, Erste Group Bank, ING Bank, Societe Generale și UniCredit AG.
Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rabrusarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
Potrivit unui document al Ministerului, implementarea planului de finanțare externă pentru anul 2018 a debutat la începutul lunii februarie 2018 cu lansarea primei emisiuni externe, în două tranșe, denominate în euro, cu maturități de 12 și 20 de ani, cupoane de 2,5% și 3,375%, cu o valoare totală de 2 miliarde euro, din care 0,75 miliarde euro pentru tranșa de 12 ani și 1,25 miliarde euro pentru tranșa de 20 ani.
De asemenea, în luna iunie 2018 a fost lansată o emisiune nouă în USD cu maturitate de 30 de ani și cupon de 5,125%, în valoare de 1,2 miliarde dolari, împreună cu prima tranzacție de
răscumpărare anticipată parțială a unor obligațiuni existente în dolari cu scadență 2022, cupon 6,75% realizata de statul roman.
Amănunte ÎNGRIJORĂTOARE!
Potrivit calculelor Profit.ro, Finanțele au împrumutat până la finele lunii septembrie circa 28 de miliarde de lei de pe piața internă, la care se adaugă 2 miliarde de euro (9,3 miliarde de lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,74 miliarde de lei) prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, precum și 360 de milioane de euro (1,67 miliarde de lei) prin două emisiuni, în februarie și iulie, pe piața internă. De asemenea, statul a luat până acum și circa 1,1-1,2 miliarde de lei de la populație prin vânzarea directă de titluri de stat.
Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în ultimele trei luni ale anului sume foarte mari de bani de la bănci și investitori, pentru a acoperi pentru anul în curs refinanțarea datoriilor care ajung la plată și sumele necesare pentru deficitul bugetar. La primele 9 luni, Finanțele sunt cu peste 10-15 miliarde de lei sub ceea ce ar fi avut nevoie pentru rostogolirea datoriei și deficit, după ce în anii trecuți statul atrăgea bani foarte ușor și își asigura fondurile chiar și cu mai multe luni înainte.