Îngrijorările cu privire la creșterea economiei chineze sunt exagerate, susțin experții
Turbulențele înregistrate de piața bursieră chineză în ultima perioadă nu reflectă starea generală a celei de-a doua economii a lumii, susțin o serie de economiști și analiști intervievați de CNB, în condițiile în care Bursa de la Shanghai și-a continuat marți scăderea. 'Colapsul acțiunilor nu ne spune nimic despre starea economiei Chinei. În realitate, ultimele date statistice au fost mai pozitive decât sugerează titlurile din presă, și o mare parte din economie este solidă. În plus, factorii de decizie din China au posibilitatea de a relaxa și mai mult politicile dacă va fi necesar', a declarat Mark Williams, economist șef pentru Asia la Chief Capital Economics.
Între timp, indicele Shanghai Composite a înregistrat o cădere de 6,4% la debutul ședinței de marți, după o contracție de 8,5% înregistrată luni, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după 2007. Piața bursieră chineză a crescut cu aproape 60% între ianuarie și mijlocul luni iunie însă de atunci și până în prezent a anulat toate câștigurile din acest an.
'Creșterea prețurilor care a început în urmă cu un an a fost una speculativă, mai degrabă decât determinată de o îmbunătățire a fundamentelor. O combinație între date statistice slabe și lipsa de acțiuni a autorităților chineze ar putea sta la baza scăderii de astăzi însă imaginea de ansamblu este asistăm la colapsul unei bule speculative pe piața bursieră. În consecință, o scădere a prețului acțiunilor în China nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare cu privire la economia de ansamblu sau peste hotare', a apreciat Mark Williams.
Acesta nu este singurul economist care scoate în evidență lipsa de legătură între piața de capital și ansamblul economiei Chinei. 'Panica de luni este un eveniment de tranzacționare și un eveniment economic. Așa cum arată recentele date statistice, piața bursieră nu a fost legată de performanțele economiei reale', a declarat Leland R. Miller, președinte la China Beige Book International. Potrivit acestuia, în primul trimestru din 2015 piața bursieră a înregistrat o creștere masivă chiar dacă economia a încetinit, în timp ce în trimestrul al doilea relansarea economică s-a datorat vânzărilor cu amănuntul și sectorului imobiliar spre deosebire de efectele rezultate de pe urma boom-ului pieței bursieră. Analiștii sunt de părere că impulsul limitat provenit de pe urma boom-ului pieței bursiere poate fi explicat prin faptul că doar unul din 30 de chinezi deține acțiuni.
AGERPRES