Îngrijorare în Germania după ce s-a aflat că țara păstrează depozite de aur de peste 100 mld euro la Rezerva Federală din New York

Îngrijorare în Germania după ce s-a aflat că țara păstrează depozite de aur de peste 100 mld euro la Rezerva Federală din New York

Liderul său încearcă să paralizeze cea mai importantă industrie a țării, cea auto. Adjunctul său te caracterizează drept un „profitor patetic”. Consilierul lor pozează într-o ipostază care seamănă foarte mult cu salutul nazist și intervine în mod deschis în alegerile sale pentru a sprijini un partid de extremă dreapta despre care propriul serviciu de informații crede că reprezintă o amenințare la adresa constituției, își începe argumentația Politico .

Nu este de mirare, așadar, că unii politicieni din Germania sunt îngrijorați de faptul că ceea ce a fost considerat timp de decenii drept unul dintre cele mai sigure depozite din lume ar putea să nu mai fie atât de sigur până la urmă.

Germania deține a doua cea mai mare rezervă de aur din lume și păstrează 37% din aceasta - aproximativ 1.236 de tone metrice, în valoare de 113 miliarde EUR - în seifurile Rezervei Federale din New York. Aceste dețineri de metal prețios garantează că, în caz de nevoie, Bundesbank are acces la ceva ce se poate schimba în dolari americani (sau în orice altă monedă forte).

Simpla idee că acestea ar putea să nu fie în siguranță ar fi fost considerată ridicolă din 1945... până acum câteva săptămâni. Dar certitudinile existenței postbelice a Germaniei au fost răsturnate și - după cum a arătat recenta eliminare a unui plafon notoriu privind împrumuturile publice - de neconceput este brusc foarte de neconceput. Cu atât mai mult cu cât există dovezi ale dorinței lui Trump de a-și depăși limitele puterilor și de a-și afirma întâietatea prezidențială asupra sistemului judiciar.

Îngrijorare

Tabloidul german Bild, deținut de compania mamă a Politico, Axel Springer, a raportat joi că deputatul demisionar al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) Marco Wanderwitz este unul dintre cei care sunt îngrijorați de eceastă problemă.

Încă din 2012, Wanderwitz a solicitat fără succes să inspecteze depozitul de aur, ca parte a unui efort de a face presiuni asupra Bundesbank fie să își asume un rol mai activ în calitate de custode, fie să îl repatrieze în Germania.

„Desigur, întrebarea se pune acum din nou”, a declarat Wanderwitz în comentariile raportate de Bild.

De asemenea, deputatul Uniunii Europene Markus Ferber, de asemenea din CDU, a solicitat mai multe controale asupra aurului german depozitat în SUA.

„Reprezentanții oficiali ai Bundesbank trebuie să numere personal lingourile și să își documenteze rezultatele”, l-a citat Bild.

În trecut, ideea că aurul depozitat în seifurile oficiale ar putea să nu fie în siguranță a fost, în general, apanajul cârcotașilor și al teoreticienilor conspirației. Cu toate acestea, ea a fost reînviată, în mod ironic, de nimeni altul decât de miliardarul și eminența cenușie a administrației Trump, Elon Musk, care a solicitat o inspecție a rezervelor de aur ale Statelor Unite.

„Nu se vorbește despre Clubul Lingourilor de Aur”

Pentru Deutsche Bundesbank, care este însărcinată cu gestionarea în siguranță a celui mai valoros activ financiar al Germaniei, prima regulă a Clubului Lingourilor de Aur este să nu vorbești despre Clubul Lingourilor de Aur și, cu siguranță, să nu arunci umbre asupra colegilor membri.

„Avem un partener de încredere în Fed din New York pentru depozitarea deținerilor noastre de aur”, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, în timpul unei conferințe de presă din februarie, un comentariu pe care banca l-a redirecționat către Politico vineri. „Nu mă ține treaz noaptea. Am încredere deplină în colegii noștri de la banca centrală americană”.

Cu toate acestea, abia a trecut un deceniu de când Bundesbank a fost împinsă la o acțiune similară, când preocuparea publică imediată era că averea acumulată de Germania va fi risipită pentru a salva restul zonei euro.

În 2013, o campanie zgomotoasă condusă de populiștii de dreapta - care a avut suficient ecou în rândul populației pentru a o stânjeni pe cancelarul de atunci Angela Merkel - a determinat Bundesbank să repatrieze tot aurul pe care îl depozitase anterior în seifurile Băncii Franței. La momentul respectiv, Bundesbank a susținut că nu mai avea nevoie de un mijloc de acces la valută la Paris, acum că Germania și Franța au adoptat moneda euro.

În prezent, mai mult de jumătate din rezervele Bundesbank sunt stocate în sediul său din Frankfurt. În afara Statelor Unite, restul de 13% se află la Banca Angliei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nu s-a știut până acum / După ce citești chestiile ăstea, parcă-i dai dreptate lui Trump când vine vorba de Ucraina...

2 Document secret al Pentagonului care dă fiori Europei

3 Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”

4 Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care a fost lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii

5 „Ați greșit secolul, băieții mei” / Mihai Bendeac intervine vehement în scandalul spectacolului controversat de la Teatrul Național din București