Inginerii chinezi din domeniul Inteligenței Artificiale ar accesa în secret cipurile Nvidia interzise

Inginerii chinezi din domeniul Inteligenței Artificiale ar accesa în secret cipurile Nvidia interzise

Dezvoltatorii chinezi de inteligență artificială au găsit o modalitate de a utiliza cele mai avansate cipuri americane fără a le aduce în China, scrie Wall Street Journal. Aceștia lucrează cu intermediari pentru a accesa puterea de calcul din străinătate, uneori mascându-și identitatea folosind tehnici din lumea criptomonedelor, scrie G4Media .

Tactica vine ca răspuns la controalele americane asupra exporturilor, care au împiedicat companiile chineze să importe direct cipuri AI foarte căutate, dezvoltate de compania americană Nvidia. Deși este încă posibil ca utilizatorii chinezi să aducă fizic cipurile Nvidia în China apelând la o rețea de vânzători de pe piața gri, procesul este greoi și nu poate satisface toate nevoile utilizatorilor mari.

Un antreprenor care ajută companiile chineze să depășească obstacolele este Derek Aw, un fost miner bitcoin. Acesta a convins investitori din Dubai și din SUA să finanțeze achiziționarea de servere AI care găzduiesc cipurile puternice H100 de la Nvidia.

În iunie, compania lui Aw a încărcat mai mult de 300 de servere cu cipuri într-un centru de date din Brisbane, Australia. Trei săptămâni mai târziu, serverele au început să proceseze algoritmi AI pentru o companie din Beijing.

„Există cerere. Există profit. În mod firesc, cineva va asigura oferta”, a declarat Aw.

Închirierea puterii de calcul de la mare distanță nu este o noutate, iar multe companii globale transferă date în întreaga lume folosind serviciile unor companii americane precum Google Cloud, Microsoft Azure și Amazon Web Services. Cu toate acestea, aceste companii, la fel ca băncile, au politici de cunoaștere a clientelei care pot face dificilă obținerea de către unii clienți chinezi a celei mai avansate puteri de calcul.

Cumpărătorii și vânzătorii de putere de calcul și intermediarii care îi conectează nu încalcă nicio lege, spun avocații familiarizați cu sancțiunile americane. Washingtonul a vizat exporturile de cipuri, echipamente și tehnologii avansate, dar companiile de cloud computing susțin că normele de export nu restricționează accesul companiilor chineze sau al filialelor lor străine la serviciile de cloud computing din SUA care utilizează cipuri Nvidia.

În ianuarie, Ministerul Comerțului din SUA a propus o regulă care urmărește să împiedice entitățile străine rău intenționate să utilizeze serviciile americane de cloud computing pentru activități care includ instruirea unor modele AI de mari dimensiuni. Companiile americane de cloud computing susțin că regula nu va preveni abuzurile și ar putea în schimb să submineze încrederea clienților și să le slăbească competitivitatea.

În platformele utilizate de Aw și alții, metodele de facturare și de plată sunt concepute pentru a oferi participanților un grad ridicat de anonimat.

Cumpărătorii și vânzătorii de putere de calcul utilizează un „contract inteligent” în care termenii sunt stabiliți într-un registru digital accesibil publicului. Părțile la contract sunt identificate doar printr-o serie de litere și numere, iar cumpărătorul plătește cu criptomonedă.

Procesul extinde anonimatul criptomonedei la contractul în sine, ambele utilizând tehnologia digitală de păstrare a înregistrărilor cunoscută sub numele de blockchain. Aw a declarat că este posibil ca nici măcar el să nu cunoască identitatea reală a cumpărătorului.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…