Înghesuială pe grupul de Facebook „E timpul de a pleca-totul despre emigrare”, unde rușii cer și oferă sfaturi referitoare la plecarea din țară

Înghesuială pe grupul de Facebook „E timpul de a pleca-totul despre emigrare”, unde rușii cer și oferă sfaturi referitoare la plecarea din țară

Corespondenta HotNews.ro a intrat într-un grup de Facebook, „E timpul de a pleca - totul despre emigrare”, unde rușii cer și oferă sfaturi referitoare la plecarea din țară. De asemenea, a stat de vorbă cu administratorul grupului cu peste 250 de mii de membri, un bărbat originar din Rusia care trăiește în prezent în Finlanda.

Cetateni rusi pe aeroportul din HelsinkiFoto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Sute de mii de cetățeni ruși au părăsit țara după 24 februarie, când a început invazia în Ucraina. Unii au făcut-o în semn de protest față de politica statului, alții - din cauza problemelor economice ce au apărut odată cu introducerea celor mai dure sancțiuni ale Occidentului din istoria Federației Ruse.

Există și o categorie a rușilor care intenționau demult să părăsească țara, deoarece nu erau mulțumiți de nivelul de trai, însă războiul din Ucraina le-a dat acel imbold de care aveau nevoie.

În presa pro-Kremlin nu sunt date oficiale referitoare la cetățenii ruși care au plecat, iar diferite surse publică cifre care nu prea coincid. În orice caz, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a recunoscut încă în luna mai creșterea considerabilă a numărului cetățenilor ruși care au părăsit țara.

În acest context, nu trebuie să mai mire pe nimeni faptul că grupurile de pe rețelele sociale în care sunt descrise proceduri juridice și prezentate sfaturi practice pentru migrare devin tot mai populare.

HotNews.ro a intrat într-un astfel de grup de Facebook pentru a vedea despre ce subiecte se discută acolo și apoi a stat de vorbă cu unul dintre administratorii acestuia. Grupul se numește “Пора валить - всё про эмиграцию” (E timpul de a pleca - totul despre emigrare).

Bărbatul ne-a rugat să-l prezentăm Matti Juntunen, așa cum este scris în profilul său. Acesta este originar din Petrozavodsk, Rusia, dar din 2004 trăiește în Finlanda, unde muncește la o uzină de prelucrare a lemnului.

Precizăm faptul că grupul a fost creat în decembrie 2014, dar din spusele administratorului, a devenit foarte popular după 24 februarie. Grupul este închis și are aproape 250 de mii de membri, mulți dintre ei sunt anonimi.

„O parte din rușii care pleacă o fac pentru că nu vor să rămână într-o țară agresor, din care în curând va fi imposibil să pleci”

Matti Juntenen. FOTO: Arhiva personală

Pentru început, cât de popular este acest grup care oferă informații cetățenilor ruși despre migrare. Ce s-a schimbat în acest sens după 24 februarie?

Matti Juntunen: Sunt unul dintre administratorii acestui grup din 2017. Interesul rușilor a crescut foarte mult după 24 februarie. Și a crescut spontan. Din ceea ce cunoaștem, după 24 februarie (n.r.- data la care Putin a declanșat invazia Ucrainei), aproximativ un milion de persoane au părăsit Federația Rusă, însă aproximativ jumătate dintre ei s-au întors după un anumit timp.

Aceste date nu-mi aparțin, ci sunt din mass-media. Pe de altă parte, cel puțin un milion de persoane au părăsit Federația Rusă din anul 2000, asta dacă doar calculăm permisele de ședere eliberate în Europa.

Care sunt principalele motive ale cetățenilor ruși pentru a pleca din țară?

Principalele motive pentru a pleca, din câte am înțeles (n.r- de la ei), sunt preocuparea pentru viitorul lor și al copiilor, refuzul de a fi nevoiți să participe la acțiuni militare sau de a deveni prizonieri politici.

De asemenea, o parte dintre cei care pleacă o fac din cauză că nu vor să rămână într-o țară agresor din care în curând va fi pur și simplu imposibil de a pleca.

Citește continuarea pe HotNews.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”