Îngerii păzitori de pe câmpul de luptă din Ucraina: războiul cu drone pe frontul din Donețk
Câmpul de luptă din Ucraina a fost marcat de tehnologia dronelor acompaniind încleștarea de uzură cu infanterie și artilerie. Operatorii de drone de ambele părți se pândesc unii pe alții și se vânează pentru a fi transformați în ținte.
Operatorii de drone sunt prezenți pe frontul din Donețk FOTO Captura Jamie Wiseman/Daily Mail
Pe rețelele sociale au apărut sute de filmări în care drone kamikaze atacă pe neașteptate soldați care nu mai apucă să le evite.
Micile drone comerciale înarmate cu bombe improvizate sunt folosite în locul soldaților pentru a distruge pozițiile inamice. Sunt armele de atac pe care se bazează și o mică unitate de cercetași din cadrul grănicerilor formată în mare parte din voluntari ce operează la periferia orașului Marinka.
Printre ei se numără un muncitor în construcții, un metalurgist și un administrator de sisteme.
Comandantul lor, caporalul Denis Șamardak, a fost managerul unei ferme comerciale de la periferia unui sat acum părăsit din regiunea Donețk.
Majoritatea dronelor folosite în luptă sunt asigurate prin donații, și nu neapărat primite de la armată, și sunt modele comerciale pe care echipa le-a adaptat nevoilor militare, făcând modificările necesare de software și hardware.
Unitatea de cercetași aerieni pierde în unele zile și zece astfel de drone, dar ele salvează vieți.
„Infanteria ne numesc îngerii lor păzitori”, spune caporalul.
Războiul cu drone
Micile drone de tip Mavic 3 sunt „caii de povară ai războiului”, adaugă el. Aceste drone, folosite de altfel de ambele părți, sunt produse de compania Da-Jiang Innovations (Shenzen) și se vând cu circa 1360 de euro bucata.
Ironia face ca cel mai mare dușman al lor să fie un dispozitiv produs de aceeași companie, și anume sistemul de detectare a dronelor AeroScope, conceput să depisteze lansarea și tiparele de zbor ale dronelor, ceea ce înseamnă că și operatorii lor riscă să fie localizați și apoi vizați de artilerie.
Sediul operatorilor, într-o căsuță dărăpănată, servește și ca fabrică de bombe și ca centru de control.
Caporalul face o demonstrație a înarmării unei drone Mavic 3 - amplasând o grenadă de mână într-un cadru de plastic și atașându-l de micul vehicul. Această lansare a încărcăturii explozive este numită „livrarea unui cadou” de către operatorii dronelor.
„Folosind Mavic-uri ca acesta putem opri singuri un asalt de infanterie, fără ajutorul mortierelor sau al artileriei”, spune Șamardak.
Nu de puține ori bătăliile se duc între drone , în încleștări aeriene: de pildă, unitatea ucraineană lansează încărcături asupra dronelor inamice pentru a le scoate din joc.
„Condițiile meteo sunt foarte importante pentru noi. Avem o aplicație care oferă o prognoză exactă. Cel mai important factor este viteza vântului la orizont. Când condițiile meteo se deteriorează astfel încât nu mai putem opera, atunci infanteria rusă știe că este sigur să se deplaseze”, explică Șamardak, citat de Daily Mail care a realizat un reportaj de la fața locului.
Primăvară pe frontul din Donețk
După săptămâni de ploaie și noroi, cerul a devenit de un albastru strălucitor deasupra câmpiilor vaste din Donețk. A sosit primăvara și, odată cu ea, promisiunea unei contraofensive ucrainene majore, scriu jurnaliștii.
Drumurile spre est sunt animate, pline de convoaie de infanterie în principal. Kievul a antrenat noi "brigăzi de asalt" și se așteaptă ca până la sfârșitul lunii să sosească blindate grele de ultimă generație - tancurile de luptă principale Leopard, Challenger și Abrams.
Jurnaliștii Daily Mail au vizitat săptămâna trecută orașul minier asediat Bahmut, în regiunea Donețk - iar de atunci au ajuns la aproximativ 160 de kilometri sud-vest, spre coasta Mării Azov și spre linia frontului unde s-ar putea încerca străpungerea ucraineană.
Masa dintr-o încăpere înghesuită unde se află șase militari ucraineni este plină de grenade de mână în formă de ananas, un cadru de plastic pentru explozibil, o mitralieră și un dispozitiv cu aripi.
„Priviți! Unul dintre adversarii noștri”, spune caporalul Denis Șamardak, indicând o cruce roșie pe o hartă digitală afișată pe ecranul iPad-ului său.
„L-am prins în timp ce lansa și el nu știe încă. Dacă avem artileria disponibilă și se află în raza de acțiune, va afla asta destul de curând. De fapt, va fi ultimul lucru pe care îl va afla", spune el cu referire la un un operator rus de drone surprins ghemuit pe un câmp, la doar câțiva kilometri de unitatea de cercetași.
Sursa: adevarul.ro