Informațiile oficiale despre Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la București: 16 milioane de lei investiție, 42 de militari
Unitatea NATO de Integrare a Fortelor amplasata in Bucuresti este unul dintre centrele de comanda ale aliantei nord-atlantice pe care Romania s-a oferit sa le gazduiasca. Unitatea a fost vizitata astazi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insotit de presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa. Oficialii au facut publice primele date despre acest centru.
Astfel, Unitatea va fi operationala in aceasta toamna, cel mai probabil in luna septembrie, investitia in modernizare fiind de 16 milioane de lei, din care 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN.
In unitate vor fi gazduiti 42 de ofiteri, dintre care 26 romani, iar restul din partea statelor aliate.
Secretarul general al NATO a declarat ca nu este vorba despre o unitate militara, ci un cartier general de unde se vor planifica exercitiile trupelor NATO.
Reamintim ca NATO a decis la summitul din septembrie 2014 ca sase tari din flancul estic (Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia) sa gazduiasca o astfel de unitate, ca parte a pachetului de sustinere a aliatilor in fata amenintarilor Rusiei.
Tot Romania va gazdui si Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est (Bucuresti), ce va fi operational in primavara anului viitor.
"Avem nevoie de un NATO puternic si o solidaritate puternica in interiorul Aliantei, pentru ca vedem o Rusie care se afirma tot mai mult, care incearca sa schimbe prin forta frontierele", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Ma bucur foarte mult ca vizitam impreuna sediul viitoarei structuri de comanda a NATO, prima prezenta concreta a Aliantei pe teritoriul Romaniei... Aceasta structura de comandament urmeaza sa fie activata oficial in cursul lunii septembrie, dupa finalizarea procedurilor specifice ale NATO. ...Aceasta structura de comanda nu este singurul pas facut de NATO pentru intarirea securitatii Romaniei. Doresc sa mentionez in acest sens si activitatile de monitorizare a spatiului aerian, cresterea numarului de vizite si exercitii ale navelor aliate in Marea Neagra si pe teritoriul Romaniei, precum si consolidarea planificarii apararii Romaniei si a intregului flanc estic. La toate acestea se adauga cooperarea bilaterala cu SUA, manifestata prin prezenta militara americana de la Mihail Kogalniceanu, prin facilitatea de aparare antiracheta de la Deveselu, care va deveni parte a sistemului NATO, precum si recent anuntata decizie a SUA de amplasare a unor echipamente militare in Romania. Subliniez faptul ca toate aceste masuri au un caracter de descurajare si aparare, de consolidare a securitatii Romaniei si a Aliantei in ansamblul sau", a spus si presedintele Klaus Iohannis.
Cei patru oficiali au plantat un brad, intr-un gest simbolic pentru a sublinia trainicia aliantei.