Informaţii contradictorii la Bruxelles despre un acord privind Brexitul

Informaţii contradictorii la Bruxelles despre un acord privind Brexitul

Negociatorii şefi european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, ar fi ajuns duminică la un acord privind Brexitul, scrie publicaţia Politico.eu, citând trei diplomaţi europeni neprecizaţi, în timp ce responsabili europeni de rang înalt, intervievaţi de agenţia Reuters, afirmă că încă nu s-a convenit un acord care să poată fi supus aprobării la summitul european care începe miercuri.

O informaţie despre încheierea unui acord a fost însă oferită iniţial agenţiei Reuters tot de trei diplomaţi europeni, care au vorbit de asemenea sub protecţia anonimatului.

Totuşi, alţi oficiali însărcinaţi cu problematica acestor negocieri au infirmat informaţia, afirmând că este nevoie de noi discuţii, în timp ce reprezentanţi ai echipei europene de negociere au refuzat să comenteze atunci când agenţia Reuters le-a solicitat o confirmare despre încheierea unei înţelegeri privind Brexitul.

Un oficial al Comisiei Europene interpelat de Politico.eu a refuzat şi el să comenteze, afirmând doar: 'discuţiile continuă'.

Aceste relatări survin după ce a fost anunţată o întâlnire neprogramată a negociatorilor şefi pentru Brexit european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, pentru duminică după-amiază la Bruxelles, în timp ce ambasadorii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie) au fost convocaţi de asemenea la o reuniune excepţională ce se desfăşoară tot duminică seară .

Conform surselor Politico.eu, dacă s-a ajuns la un acord şi acesta va fi acceptat de cei 27 de ambasadori, el va fi dezbătut marţi la reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi apoi la summitul european ce începe a doua zi.

Despre acest posibil acord nu au fost oferite detalii, Politico.eu menţionând doar că el va asigura o ieşire sigură a Marii Britanii din UE cu o perioadă de tranziţie care să prevină şocurile economice. O perioadă de tranziţie până în decembrie 2020 a fost însă deja convenită între Bruxelles şi Londra.

Politico.eu mai notează că diplomaţii care au anunţat încheierea acestui acord s-au exprimat cu precauţie, iar unul dintre ei a atras de asemenea atenţia că acordul ar putea întâmpina obstacole la Londra, unde premierul Theresa May a fost nevoită de la începutul negocierilor să împace diferitele tabere, respectiv susţinătorii unui 'Brexit dur' sau 'Brexit uşor', pe aceia care doresc rămânerea în UE sau temerile mediului de afaceri.

Conform presei britanice, Theresa May ar fi prezentat recent o propunere care prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se va putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, chiar şi după perioada de tranziţie post-Brexit, idee neagreată de mai mulţi membri ai guvernului de la Londra, care au ameninţat cu demisia.

UE a cerut Marii Britanii o aşa-numită soluţie de 'backstop' (sau 'plasă de siguranţă'), care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană şi care să se aplice dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind Brexitul. Guvernul condus de Theresa May a acceptat această soluţie pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit, dar a refuzat până în prezent ca ea să devină permanentă, estimând că s-ar compromite astfel integritatea teritorială a Regatului Unit.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...