Informații-BOMBĂ! Adevărata miză a remanierii: adoptarea OUG-ului pe amnistie și grațiere! Amănunte CUTREMURĂTOARE!
Liviu Dragnea dorește îndepărtarea lui Paul Stănescu din Guvern pentru a elimina ultimii opozanți ai OUG-ului privind amnistia și grațierea, pentru a simplifica modul de adoptare a actelor normative, astfel încât să fie eliminate avizele ministerelor și pentru a promova cât ma repede amnistia și grațierea prin ordonanță de urgență, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid.
Stănescu nu se afla luni pe lista remanierii a premierului Dăncilă, aceasta exprimându-și inițial intenția de a-l păstra pe ministrul dezvoltării în Guvern. Astfel, Liviu Dragnea ar fi aranjat ca un lider din partid să-i ceară demisia în ședința CEX de luni, ceea ce s-a și întâmplat: Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea, l-a desființat pe Stănescu în timpul ședinței, au a mai declarat sursele citate. La acțiune de înfierare ar fi pus umărul și Codrin Ștefănescu, susțin sursele citate.
Premierul Viorica Dăncilă ar fi refuzat până acum să semneze OUG-ul privind amnistia și grațierea și l-ar fi informat pe Dragnea la sfârșitul lunii septembrie că nu va accepta să adopte acest act normativ. Acest refuz exprimat în clar ar fi dus chiar la o răcire accentuată a relațiilor dintre cei doi, Dăncilă refuzând timp de aproape zece zile să-i mai răspundă la telefon liderului PSD. Relațiile dintre ei doi s-ar fi deteriorat și mai mult din cauza intenției liderului PSD de a declanșa campanii de presă împotriva ei.
Dăncilă s-ar fi bazat în conflictul cu Dragnea pe grupul puciștilor, în special pe Paul Stănescu. Ministrul Dezvoltării ar fi ajutat-o pe Dăncilă să evite adoptarea OUG-ului pentru care liderul PSD a făcut presiuni în mod constant.
De notat că Viorica Dăncilă a declarat miercuri seară că s-a abținut la votul din Comitetul Executiv (CEx) prin care s-a decis excluderea din Guvern a lui Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării. ”Aceasta a fost opțiunea mea, dar în același timp, trebuie să vă spun că eu trebuie să respect votul din CEX. Suntem un guvern politic”, a spus Dăncilă.
Scopul instalării unor miniștri total obedienți în Guvern ar fi executarea modificărilor care să permită adoptarea rapidă a unei OUG prin eliminarea avizelor ministerelor. Acest plan este mai vechi și a fost dezvăluit în exclusivitate de G4Media.ro pe data de 23 august.
Pe data de 22 septembrie, premierul Viorica Dăncilă l-a sfidat pe Liviu Dragnea în plină ședință a Comitetului Executiv al PSD, anunțând că România riscă activarea Articolului 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE) dacă guvernul modifică HG 561 din 2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act al guvernului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
Practic, Dragnea vrea să scoată din circuit actualele aparate de lucru din ministere care au împiedicat deseori adoptarea unor acte ilegale sau prost făcute de miniștri.
De altfel, PSD a anunțat public printr-un document remis presei la CEX-ul precedent de la Neptun, din 1 septembrie, că vrea să elimine avizele obligatorii ale ministerelor implicate într-un proiect de act normativ (ordonanță de urgentă, ordonanță simplă sau hotărâre de guvern), se arată într-un document oficial al partidului remis presei de departamentul de comunicare și prezentat în ședința Comitetului Executiv de azi de la Neptun.
Documentul prevede, la secțiunea ”Simplificare Administrativă”, că Executivul va modifica legislația actuală în luna octombrie, printr-o ordonanță de urgență. Iată două dintre principalele modificări anunțate de PSD:
– Eliminarea avizelor obligatorii ale unor instituţii/ministere implicate într-un proiect de act normativ.
– Simplificarea obținerii avizelor interne şi corespondenţei interinstituţionale
Ar fi, așadar, o mutare în doi pași. Pasul unu: schimbarea HG 561. Pasul doi: Guvernul decide ad-hoc, într-una din ședințe, adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea. În aceeași, unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ iar secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, îl trimite rapid la Monitorul Oficial. OUG intră rapid în vigoare iar din acest moment efectele lui nu mai pot fi anulate.
Dacă OUG privind amnistia și grațierea stă în vigoare chiar și un singur minut, pentru condamnare deja primită și dosarele în curs Dragnea scapă de orice probleme penale. Efectele OUG-ului nu vor putea fi anulate, deoarece în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile.
G4Media.ro a scris încă din 5 septembrie că liderul PSD, Liviu Dragnea, forțează schimbarea șefei Secretariatului General al Guvernului, Andreea Lambru, susținută de ALDE. Și instalarea lui Greblă la șefia SGG a avut loc tot ca un pas pregătitor în vederea adoptării OUG-ului privind amnistia și grațierea.
Nu este clar în acest moment care va fi poziția premierului Viorica Dăncilă și nici a ministrului justiției, Tudorel Toader.
Ministrul Toader, susținut de ALDE, s-a opus până acum adoptării OUG-ului, însă nu e clar dacă își va menține poziția și oricum nu va mai avea nici o importanță din moment ce avizul MJ nu va mai conta.
Tot din cauza OUG-ului pe amnistie (mascată prin dezincriminarea abuzului în serviciu) și grațiere au fost înlăturate și guvernele Grindeanu și Tudose. Cei doi au refuzat să semneze OUG-ul salvator pentru liderul PSD, cu excepția lui Grindeanu care a semnat în prima fază, în februarie 2017, celebra OUG 13 însă a revenit asupra ordonanței înainte de a intra în vigoare după cele mai ample proteste de stradă înregistrate după 89.
Ultima tentativă de a adopta OUG pe amnistie și grațiere s-a consumat în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului din iulie.