Informație/Se analizează declararea stării de carantină în București. Urmează 48 de ore decisive. Situația de la Spitalul MAI este dramatică!/UPDATE Guvern: Infirmăm categoric discuțiile despre „închiderea/carantinarea” Bucureștiului.
Informație/Se analizează declararea stării de carantină în București. Urmează 48 de ore decisive. Situația de la Spitalul MAI este dramatică! Conform informațiilor noastre, focarul provocat de fostul polițist de 60 de ani, pe numele căruia s-a deschis deja dosar penal, se extinde cu rapiditate. Iar situația de la Spitalul Gerota(Spitalul MAI), unde s-a instaurat deja carantină pentru 14 zile, este dramatică. Având în vedere numărul foarte mare de persoane cu care „pacientul o” de la Gerota a intrat în contact, dar și apropiații acestuia, în zilele următoare, spun sursele noastre, am putea avea câteva zeci de cazuri de persoane infectate, dacă nu câteva sute, doar în București.
UPDATE/Guvern: Infirmăm categoric discuțiile despre „închiderea/carantinarea” Bucureștiului. Poliția a deschis dosar penal pentru comunicare de informații false
Grupul de Comunicare Strategică, un organism format din membri ai guvernului și care gestionează comunciarea publicată în criza de coronavirus, anunță într-un comunicat că nu există nici o discuție despre „închiderea/carantinarea” Bucureștiului sau a vreunui alt oraș. Mai mult, comunicatul anunță că fenomenul de transmitere de informații false este ”programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public”.
Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București. NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!
Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.
Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.
Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.
În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să NU dea publicității informații care nu sunt verificate din surse oficiale.
Totodată, facem un apel public la cetățeni să nu răspândească pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale.
Grupul de Comunicare Strategică
Dosar penal pentru polițistul care a contaminat 7 oameni, între care un medic de la Spitalul Gerota
Procurorii au deschis dosar penal pe numele polițistului pensionar bolnav de COVID-19 de la care au contractat boala șase persoane. Bărbatul era internat la Spitalul Gerota din 5 martie și a ascuns faptul că se întorsese din Israel.
Potrivit Grupului de comunicare strategică, pe numele bărbatului de 60 de ani a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sector 2, pentru infracțiunea de "zădărnicirea combaterii bolilor", prevăzută de articolul 352 din Codul Penal.
Articolul 352 prevede:
1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că noile cazuri înregistrate în ultimele două zile în București au apărut la persoane care au intrat în contact cu pacientul venit din Israel. "Nu venea dintr-o zonă intens afectată, deci venea din Israel, nu s-a putut identifica ca fiind suspect. Cazurile noi de ieri (marți-n.r.) și cel de astăzi (miercuri-n.r.), avem vreo șase persoane care au fost infectate de acest pacient, de cazul index venit din Israel. Asta arată că boala se transmite ușor, contactul apropiat favorizează transmiterea infecției. Din fericire, cazurile de la noi au fost cel mult forme medii, care nu au pus în pericol viața persoanelor infectate”, a declarat Rafila, la Digi24.
Alexandru Rafila crede că numărul persoanelor depistate pozitiv din rândul celor care au intrat în contact cu bărbatul ar putea crește.
"Putem să ne așteptăm să mai avem persoane pozitive în rândul celor care au fost contacți ai persoanelor infectate, dar ăsta nu e un lucru rău, înseamnă că știm de la cine au luat infecția și putem să luăm măsuri care să prevină răspândirea infecției”, a adăugat Rafila.
Bărbatul fusese internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a ascuns autorităților că fusese plecat în Israel, de unde s-a întors în 26 februarie. La momentul internării, el declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni. După confirmarea diagnosticului în cazul său, Spitalul Gerota a intrat în carantină.
Bărbatul este pensionar al MAI din 2015, a fost șef la două poliții de sector și apoi director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acum, el lucrează la ADP sector 4. Șeful ADP Sector 4, Marian Goleac, a confirmat pentru Libertatea că bărbatul a intrat în contact cu cei 120 de angajați ai direcției și, mai mult, a împărțit mărțișoare.
În urma anchetei epidemiologice, s-a constatat că acesta a împărțit mărțișoare în 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4. În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis, după ce bărbatul ar fi intrat în contact cu peste 120 de persoane.
El s-ar fi simțit rău și a mers la spital în 3 martie, a doua s-a întors la serviciu, iar în 5 martie a mers din nou la spital și a fost internat. În 9 martie s-a confirmat că are coronavirus.